Pandemia, permisele, fumatul în şcoli şi procesele cu Elena Lasconi au marcat primul an de mandat al prefectului Radu Perianu

de | 02.11.2022 18:30 | Administrație, Județean, Știri

Liberalul Radu Perianu a marcat un an de când a preluat mandatul de prefect al Argeşului, un an cu bune şi cu rele, dar mai ales cu multe decizii, după cum însuşi a declarat în cadrul şedinţei de bilanţ ce a avut loc săptămâna trecută. Având ca priorităţi respectarea legii şi îmbunătățirea relației cu cetățenii, prefectul Radu Perianu a făcut o scurtă prezentare cronologică a ceea ce Instituţia Prefectului Judeţului Argeş a trebuit să gestioneze în cele 12 luni de mandat.

prefect perianu pandemie

Pandemia – primul test al prefectului Perianu

Preluarea atribuţiilor de prefect în timpul pandemiei de coronavirus a testat încă de la începutul mandatului viteza de reacție a echipei coordonate de către Radu Perianu.

Am avut de gestionat situații legate de lipsa locurilor în spitale, de vaccinare și de analize PCR. Au fost marcate mai multe premiere în județul Argeș, precum vaccinarea drive, direct din mașină, dar și evenimentul «Caravana vaccinării», organizat pentru ca oamenii să se poată informa și să le poată pune întrebări direct medicilor. Cu ajutorul echipelor mobile au fost vaccinate persoane care altfel ar fi trebuit să parcurgă kilometri mulți până la un centru.”, a precizat prefectul judeţului.

Acesta a ţinut să amintească şi efortul uriaş depus în cadrul acţiunii de testare a populaţiei, atunci când, în condiţiile în care Ambulanţa Argeş nu mai făcea faţă valului de apeluri, 140 de voluntari au deblocat situaţia.

 

6.500 de argeşeni – testaţi pentru cancer la colon

Tot pe linia acţiunilor ce au ca obiectiv sănătatea argeşenilor, prefectul Radu Perianu a vorbit şi despre campania de prevenire şi diagnosticare precoce a cazurilor de cancer colonorectal, boală aflată pe primul loc al afecțiunilor canceroase în Argeș. Începută la Câmpulung, campania s-a extins în mai multe zone ale judeţului, iar astăzi s-a ajuns la 6.500 de persoane testate prin acest program la care participă acum 14 medici din: Bogați, Topoloveni, Boţeşti. Costești, Cuca, Bughea de Jos, Coşești, Curtea de Argeş, Mioveni și Pitești.

Au fost două serii ale campaniei, fiecare cu o perioadă de câte 6 luni. În luna ianuarie, începe o altă serie și vor fi incluși alți medici. Mai există disponibilitate de a testa încă 6.000 de oameni, un număr important și la care ar fi păcat să nu ajungem”, a spus prefectul Perianu.

prefect perianu permise

Timpul de aşteptare pentru examenul de permis s-a redus de la 3 luni la o lună

Reducerea timpului de aşteptare pentru susţinerea examenului de permis a reprezentat o altă piatră de încercare pentru prefectul Perianu. Astfel, dacă în decembrie anul trecut candidaţii care treceau de sală erau nevoiţi să aştepte trei luni ca să dea proba practică, astăzi se poate da „oraşul” şi după doar o lună de la proba scrisă:

Am apelat la ajutorul unor examinatori din județele învecinate, Brașov, Olt și Vâlcea, care i-au suplimentat pe polițiștii din Argeș. Au fost făcute examinări și sâmbăta, cel puțin o dată pe lună. Situația s-a detensionat mai întâi la Pitești. Apoi am insistat pe Curtea de Argeș și Câmpulung. În tot acest timp au fost făcute și o parte din angajările necesare”, a explicat prefectul, prezentând totodată situația actuală a timpilor de așteptare: Pitești – 28 de zile, Curtea de Argeș – o lună, Câmpulung – o lună și jumătate.

Şi Serviciul Paşapoarte a avut o perioadă extrem de încărcată, în ultimul an fiind eliberate peste 40.000 de paşapoarte, din cauza valului de solicitări timp de cinci luni angajaţii acestui serviciu fiind nevoiţi să lucreze pe două schimburi. Astăzi, programul la Serviciul de Paşapoarte a revenit la normal, pentru obţinerea acestui document fiind necesară programarea online.

 

23 de elevi – sancţionaţi, pentru că au fost prinşi fumând în şcoli

Din luna mai funcționează, prin ordin de prefect, comisia mixtă de control în școli, din care fac parte toate instituțiile cu atribuții în domeniu. Aceasta a gestionat câteva dintre cele mai stringente probleme sesizate în ultimele luni de către părinţi, elevi sau profesori: programul de funcţionare de la „Zinca” dat peste cap de lucrările de reabilitare a clădirii colegiului, cazuri de abuzuri şi comportament nepotrivit al unor cadre didactice, al unor elevi sau chiar al unor părinţi, cum este incidentul de la Liceul Tehnologic din Stâlpeni, unde poliţia a demarat o anchetă după ce părintele unui elev a intrat în unitatea de învăţământ ca să intervină într-o ceartă pe care copilul lui a avut-o cu un coleg.

De asemenea, Radu Perianu a amintit şi de acţiunile jandarmilor în şcolile şi liceele din Argeş, unde aceştia au dat 23 de sancţiuni elevilor prinşi că fumau în incinta unor unități de învățământ și alte 5 sancțiuni pentru încălcarea normelor de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.

elena lasconi

„Avem o altă situație de nelegalitate la Câmpulung”

Potrivit prefectului Radu Perianu, Instituția Prefectului Județului Argeș este parte în peste 1000 de dosare care sunt pe rolul instanțelor, cele mai mult de domeniul fondului funciar. Din ianuarie și până în septembrie anul acesta au fost înregistrate 23.222 acte administrative, pentru exercitarea controlului de legalitate. 65 dintre ele au fost apreciate ca nelegale, 40 au fost revocate de către emitenți. 20 de acte administrative au fost atacate în instanță.

Prefectul a amintit şi de procesul cu Elena Lasconi legat de reabilitarea Bulevardului Pardon şi a adus în atenţie un alt caz în care Prefectura susţine că la Câmpulung s-a comis o ilegalitate:

Din păcate, avem o altă situație de nelegalitate tot la Câmpulung. Primăria a emis o autorizație de construire a unui bloc de locuințe sociale fără să obțină înainte multe dintre documentele obligatorii în astfel de cazuri. Inspectorii spun că autorizația de construire a fost emisă în afara termenului legal, că cererea pentru emiterea autorizației nu conține lista avizelor, acordurilor, studiilor de specialitate, că nu a fost solicitat avizul serviciului deconcentrate al autorității centrale privind protecția sănătății populației și cel al MAI Poliția Locală – Biroul Rutier.

Pe 27 septembrie am cerut instituției de control să îmi transmită dacă sunt lucruri ce pot fi remediate, pentru că intenționam să nu mai ajungem în instanță. Răspunsul a fost negativ! «Vă comunicăm faptul că au fost constatate neconformități care nu pot fi remediate prin completare», a spus Inspectoratul Județean în Construcții. Am ajuns în aceeași situație de care m-am lovit și în 2021, cu bulevardul.”

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Poliţia Municipiului se mută vizavi de Judecătoria Piteşti!

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Elena Lasconi | Instituția Prefectului | Radu Perianu