anchetaonline.ro

Panică după anunțul ministrului Rafila: „Pastilele de iodură de potasiu să fie ridicate cât mai repede”

de | 08.08.2022 21:15 | Știri, După locație, După subiect, Eveniment, Importante, Național

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut un anunț neașteptat, luni, îndemând oamenii cu vârsta până la 40 de ani să ridice „cât mai repde” pastilele de iodură de potasiu.

Acesta a spus că în țară există 2.500 de farmacii unde oamenii pot găsi pastilele, pe care le pot ridica gratuit.

Distribuția pastilelor e perfect funcțională. Îndemn pe toată lumea, pe toate persoanele de până la 40 de ani, să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripția pentru pastilele de iodură de potasiu”, a declarat Alexandru Rafila.

Declarația ministrului a creat panică printre oameni, în contextul în care rușii au bombardat centrala nucleară de la Zaporojie, care este la câteva sute de kilometri de România.

Medicii de familie critică declarația ministrului Rafila

Federația Medicilor de Familie din România a criticat declarația ministrului Sănătății, spunând că perioadele de așteptare pentru bolnavi este pobisil să crească cu zile sau săptămâni pentru că vor avea prioritate persoanele care vor să primească rețeta pentru iodură de potasiu.

Având în vedere anunţul ministrului Sănătăţii cu privire la prezentarea imediată a persoanelor eligibile cu vârsta sub 40 de ani la medicul de familie, pentru eliberarea prescripţiei cu iodură de potasiu, aducem la cunoştință pacienţilor cu probleme de sănătate curente că este posibil să aştepte câteva zile sau săptămâni până vor putea obține o programare pentru o consultație la medicul de familie.

Au prioritate urgenţele medico-chirurgicale şi, conform indicațiilor ministrului Sănătăţii de astăzi, persoanele sănătoase cu vârsta sub 40 de ani care doresc rețeta pentru iodura de potasiu, pe care o vor ridica ulterior din cele 2500 de farmacii din lista afişată pe siteul ministerului”, transmite Federația Medicilor de Familie din România.

De asemenea, medicii precizează faptul că rețetele nu pot fi trimise prin format electronic, fiind necesară prezența fizică la cabinetul acestora.

Totodată, aceștia atrag atenția că Sistemul Informatic Unic Integrat al CNAS funcționează cu întreruperi de luni dimineața, existând riscul să apară întârzieri și pentru programările deja făcute.

Ne cerem scuze pacienţilor noştri pentru situația în care am fost puşi din nou de ministrul Sănătăţii”, a adăugat Federația Medicilor de Familie din România.

 

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: CNAS