Părintele Clement, starețul Mănăstirii Slănic, înaintat la grad de arhimandrit

de | 07.08.2023 10:35 | Știri, Din ediția tipărită, Județean, Lifestyle

Duminică, 6 august, a fost zi cu dublă sărbătoare pentru creștinii ortodocși. Pe lângă însemnătarea zilei a șaptea a săptămânii, a fost prăznuită și Schimbarea la Față.

La Mănăstirea Slănic din comuna argeșeană Aninoasa, locaș ce poartă hramul acestei mari sărbători, starețul Clement, unul dintre cei mai iubiți părinți spirituali ai bisericii argeșene, a fost ridicat la gradul de arhimandrit, cel mai înalt rang onorific bisericesc care se oferă călugărilor, prin hotărârea Sfântului Sinod.

Județul Argeș mai are doi monahi cu acest titlu, părintele Caliopie – de la Mănăstirea Curtea de Argeș și părintele Ioan Danci – de la Schitul Valea Lupului, hirotonit arhimandrit la data de 27 iulie.

parintele Clement

Părintele Clement a primit rangul de arhimandrit în urma activității duhovnicești și administrative deosebite pe care a avut-o. A adus o contribuție însemnată în dezvoltarea lăcașului de cult pe care îl păstorește, fiind în același timp și duhovnicul Mănăstirii Aninoasa, unde, de asemenea, a contribuit la transformarea așezării monahale într-o adevărată bijuterie. Are mii de ucenici pe care îi îndrumă și care îl caută pentru taina spovedaniei.

În aceeași zi, la Mănăstirea Slănic, un diacon a fost hirotonit preot și un călugăr ierodiacon, iar slujba a fost condusă de Înaltpreasfințitul Calinic, însoțit de un sobor numeros de preoți. De asemenea, stareți de la Mănăstirile Trivale, Sfântul Ilie și Valea Lupului au asistat la eveniment și în jur de 1.000 de credincioși au luat parte la slujbă, în ciuda vremii nu tocmai prielnice.

parintele Clement

Cine este părintele Clement – noul arhimandrit al Argeșului

Până să devină monah, părintele Clement a fost căsătorit și a avut un băiat, care a îmbrățisat și el calea lui Hristos, împreună cu tatăl său, la Mănăstirea Slănic. De altfel, și soția sa a urmat același drum, la Mănăstirea Robaia. Avea 35 de ani când a intrat în obștea monahală de la Mănăstirea Slănic. În jurul anului 1990, este trimis de Înaltpreasfințitul Calinic al Argeșului la vechea mănăstire de lângă Aninoasa să refacă viața monahală. Lăcașul de cult de afla într-o stare foarte degradată, atât zidurile, cât și pictura și biserica fiind afectate de trecerea vremii. De altfel, în afară de biserica centrală, în incinta mănăstirii nu mai exista nicio cameră de locuit. Astăzi, ambele mănăstiri gestionate de harnica față bisericească sunt adevărate minuni  ale salbei ecumenice a Argeșului.

 

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Familii de creștini, oameni de afaceri, medici și funcționari – decorați de arhiepiscopul Calinic pentru sprijinirea schitului de la cota 1000 a Transfăgărășanului

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/berta-dima/" target="_self">Berta Dima</a>

Articol scris de Berta Dima

Absolventă a programului de master Jurnalism Tematic, Universitatea București, experiență în presă din anul 2020, pasionată de domeniul social.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: parintele Clement

Ultimele articole