🔻 Contestaţia în anulare depusă de Pendiuc&Co. – respinsă de Curtea de Apel Bucureşti
Dosarul „Publitrans” pare să fi ajuns în sfârşit la punctul terminus, după ce săptămâna trecută s-a pronunţat decizia definitivă a instanţei în ceea ce priveşte contestaţia în anulare depusă de inculpaţii condamnaţi în această speţă care a zguduit în urmă cu un deceniu administraţia publică locală a Piteştiului. Fostul primar Tudor Pendiuc împreună cu oamenii de afaceri Gheorghe Văsîi şi Constantin Scarlat şi cu fostul director din Primăria Piteşti, Emilian Nechita, au uzat de ultima cale de atac în speranţa că judecătorii din noul complet vor fi ceva mai îngăduitori decât cei care au pronunţat sentinţele de condamnare în urmă cu un an.
Închisoare cu executare şi 4,7 milioane euro despăgubiri pentru Publitrans
În mai 2023, fostul edil al Piteştiului Tudor Pendiuc a fost condamnat la 4 ani de închisoare pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. Norocul lui a fost că procesul a durat prea mult şi, astfel, cea mai gravă dintre acuzaţii, luarea de mită, s-a prescris, aşa încât a scăpat de o posibilă sentinţă mult mai dură. Patru ani de închisoare au primit la rândul lor şi patronii societăţilor Girexim şi CNCD, Gheorghe Văsîi şi Constantin Scarlat, acuzaţi de săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, în forma calificată, în formă continuată.
Admiţând acţiunea civilă a societăţii Publitrans 2000 SA Piteşti, instanţa a obligat „în solidar inculpaţii Pendiuc Tudor, Văsîi Gheorghe (în solidar și cu partea responsabila civilmente SC Girexim Universal SA Pitești), Scarlat Constantin (în solidar și cu partea responsabilă civilmente SC CNCD SA Pitesti) şi Nechita Emilian (numai până la concurenţa sumei de 21.710.406,06 lei) la plata către partea civilă SC Publitrans 2000 SA Piteşti a sumei de 23.279.706.03 lei reprezentând suma profiturilor obţinute de SC CNCD SA și Girexim Universal SA şi a valorilor decontate în cadrul contractului de comision/discount.”
Cel mai probabil, inculpații au sperat să scape măcar de plata prejudiciilor, dacă de condamnările la închisoare cu executare nu mai poate fi vorba, în condiţiile în care cei trei aflaţi după gratii deja numără zilele până la eliberarea condiţionată, după ce au executat deja o parte importantă din pedeapsă (o parte în 2014-2015, ca arest preventiv, restul după pronunţarea sentinţei definitive, din 5 mai 2023).
Curtea de Apel Bucureşti le-a spulberat însă toate iluziile, atunci când, în şedinţa de marţi 12 martie, Secţia I Penală a acestei instanţe a respins contestaţia în anulare:
În baza art. 431 C.p.p. respinge, ca inadmisibilă, contestaţia în anulare formulată de contestatoarea Girexim Universal SA Pitești împotriva deciziei penale nr. 927/A din data de 05.05.2023 pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I Penală în dosarul nr. 10080/3/2015. Respinge cererea de suspendare a executării hotărârii formulată de contestatoarea Girexim Universal SA Piteşti în ceea ce-l priveşte pe condamnatul Văsîi Gheorghe. În baza art. 275 alin. 2 C.p.p. obligă contestatorul-condamnat la plata sumei de 500 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.
În baza art. 275 alin. (6) C.proc.pen., onorariile apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru asistenţa juridică obligatorie a intimaţilor-condamnaţi se avansează din fondurile Ministerului Justiţiei şi rămâne în sarcina statului. Definitivă.” – se arată în încheierea de şedinţă.
Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Divorţul familiei Pendiuc – amânat până în toamnă la cererea soţiei!