Pensia medie a foştilor judecători şi procurori: 240 milioane lei vechi!

de | 09.06.2022 19:00 | Administrație, Național

► Preşedintele Tribunalului Comercial Argeş justifică pensiile de lux ale magistraţilor: „Nu sunt un privilegiu, ci o garanție a independenței justiției!”

Candidat la funcţia de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), judecătorul Ciprian Tiţa, preşedintele Tribunalului Specializat Argeş, se află în campanie.

În tentativa de a-şi convinge colegii să-l voteze, Ciprian Tiţa a vorbit într-un interviu acordat publicaţiei „România liberă” despre sustenabilitatea pensiilor uriaşe ale magistraţilor, despre care afirmă răspicat că nu sunt venituri speciale:

Sunt pensii de serviciu, ele nu sunt speciale. Mai mult, deși am văzut în prea multe locuri această interpretare greșită, ele nu sunt un privilegiu, ci o garanție a independenței justiției”, a declarat președintele Tribunalului Specializat Argeș.

ciprian_tita

Potrivit judecătorului Tiţa, un magistrat îşi susţine în mare măsură aceste venit uriaș după retragerea din activitate, prin contribuţiile la sistemul asigurărilor sociale plătite în timpul anilor de muncă:

Raportul salariați-pensionari este incomparabil mai bun în cazul magistraților, iar sistemul de pensii nu este atât de debalansat așa cum se introduce percepția eronată împotriva sa. Raportul privind starea justiției arată că sunt aproximativ 8.100 de posturi de magistrați și aproximativ 4.000 de pensionari. Deci un raport de 2 oameni aflați în serviciu raportat la fiecare pensionar din magistratură. Diferența față de restul sistemului public este colosală, acolo sunt și 10 pensionari la 9 angajați, în medie, dar sunt și județe precum Teleorman sau Giurgiu, unde găsim 16 pensionari la 10 salariați”.

Pensia medie a crescut doar anul acesta cu 40 milioane lei!

În ultimii ani, sumele destinate magistraţilor retrași- care oricum erau la un nivel cu mult peste ce ar putea visa un pensionar de rând – au crescut exponenţial, anul trecut pensia medie a foştilor judecători şi procurori fiind de peste 200 de milioane de lei vechi!

Între timp, la începutul acestui an, ministerul le-a majorat cu 20%, astfel că suma medie primită de un fost magistrați a crescut până în jurul valorii de 240 milioane lei vechi.

Ministrul Cătălin Predoiu și-a justificat astfel decizia: Am fost obligat să iau o astfel de măsură pentru a respecta decizia CCR. Se elimină astfel inechităţile din sistem”.

17 posturi scoase la concurs de instanţele din Argeş pentru promovarea magistraţilor

CSM a dat startul unui nou concurs de promovare efectivă a judecătorilor în funcţii de execuţie. Cu acest prilej, au fost scoase le concurs 17 posturi la instanţele din Argeş, după cum urmează:

» Curtea de Apel Piteşti – 7 posturi (4 la Secţia I civilă, 2 la Secţia penală, 1 la Secţia a II-a de contencios administrativ şi fiscal);

» Tribunalul Argeş – 7 posturi (2 la Secţia penală, 1 la Secţia pentru litigii de muncă şi asigurări sociale şi 4 posturi la Secţia civilă);

» Tribunalul Specializat Argeş – 3 posturi.

Concursul constă în susţinerea unei probe ce are ca obiect evaluarea activităţii şi conduitei judecătorilor din ultimii trei ani.

Cererile de înscriere se depun  la Consiliul Superor al magistraturii până cel târziu pe 1 iulie, fie persoanl, fie prin fax. După evaluarea activităţii candidaţilor, în octombrie se vor susţine interviurile, rezultatele finale urmând să fie afişate în ultima zi a aceleiaşi luni.

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Se intenționează mărirea salariilor în Primăria Pitești! Procentul vehiculat: 30%!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Cătălin Predoiu | Ciprian Tiţa | Consiliul Superior al Magistraturii | Giurgiu | Teleorman