La Pitești. 16.711.000 euro – fonduri PNRR pentru renovarea energetică a 8 licee și un cămin

de | 27.05.2024 07:52 | Pitești, Politic

Primarul Piteștiului, Cristian Gentea, vorbește astăzi de investițiile atrase pentru modernizarea unităților de învățământ liceal. De la modernizări ample ori renovarea energetică a liceelor, la dotări cu echipamente IT.

”Cred în învățământul de calitate, în șansele pe care școala românească trebuie să le asigure tinerilor pentru a putea accesa – mai departe – o pregătire solidă și job-uri satisfăcătoare.

Dincolo de investițiile numeroase în școli, grădinițe și creșe, proiectele administrației mele pentru modernizarea Colegiilor și Liceelor din Pitești au reprezentat un punct major de greutate. În acest fel, astăzi, pot veni în fața dumneavoastră spunând că aceste tipuri de unități școlare au trecut sau trec chiar acum prin cele mai ample lucrări de reabilitare, modernizare și dotare din istoria lor post-decembristă!

Două dintre colegiile mari ale Piteștiului au fost reabilitate și modernizate radical.

  • Consolidarea și reabilitarea de la Zinca Golescu – un proiect de 2,47 milioane de euro pentru 4 corpuri de clădire

La Zinca Golescu – într-unul dintre cele mai ample proiecte de consolidare și reabilitare a unei clădiri istorice, de maximă importanță pentru învățământul piteștean –  s-au dat în folosință Corpurile I, II și IV, după ce acestea au fost modernizate din temelii.

Urmează să li se alăture, arătând ca nou, și Corpul III, până la începerea noului an școlar.

Lucrările de la Zinca au constat în refacerea pereților interiori, schimbarea tâmplăriei, schimbarea instalațiilor electrice și termice, înlocuirea pardoselilor etc. Valoarea totală a acestei investiții în învățământul piteștean a fost de 2,47 milioane de euro, din care 37% au reprezentat fonduri PNDL.

Modernizare  radicală a condițiilor la ”Armand Călinescu”

Radical s-a schimbat și Colegiul Tehnic ”Armand Călinescu”, după ce am finalizat amplul proces de reabilitare, modernizare și dotare.

Au fost realizate lucrări de consolidare a structurii de rezistență pentru toate corpurile de clădire, de termoizolare a pereţilor și a soclului, de  înlocuire a tâmplăriei exterioare și interioare, de înlocuire a rețelei electrice, de înlocuire a  învelitorii din țiglă, de  modernizare a grupurilor sanitare, de amenajare și dotare a sălilor de clasă, a laboratoarelor, a cabinetelor și birourilor.

5,8 milioane de euro au fost investite în această clădire cu care acum Piteștiul se mândrește și în care tinerii pot învăța beneficiind de  cele mai moderne condiții”, a explicat, în postarea publicată pepagina de Facebook, primarul Cristian Gentea. 

8 licee și un cămin vor fi renovate energetic

Sursă foto: Facebook Cristian Gentea.

Totodată, Cristian Gentea precizează că sunt 16.711.000 euro –  fonduri PNRR pentru renovarea energetică a liceelor!

”Nu mai puțin de 9 proiecte depuse de Primăria Pitești pentru liceele din municipiul nostru au obținut finanțare prin PNRR.

8 licee și un cămin vor fi renovate energetic, astfel încât clădirile în care ele funcționează vor fi mult mai moderne, mai eficiente și vor genera, automat, costuri semnificativ mai reduse. Iată fondurile europene pe care am reușit să le atragem pentru renovarea liceelor din Pitești.

» Colegiul Național „Alexandru Odobescu” – 2.070.000 euro

» Colegiul Economic „Maria Teiuleanu” -1.250.000 euro

» Liceul Teoretic „Ion Barbu” – 1.200.000 euro

» Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” – 2.300.000 euro

» Liceul Tehnologic „Astra”- 1.376.000 euro

» Cămin internat – Liceul Tehnologic „Astra”- 1.744.000 euro

» Liceul cu program sportiv ”Viitorul” – 1.270.000 euro

» Liceul Tehnologic „Dacia” – 1.539.000 euro

» Colegiul Tehnic Costin D. Nenițescu- 3.971.000

  • Dotări de ultimă generație pentru 14 licee din Pitești, totul pe fonduri nerambursabile!

Mobilier nou, echipamente IT, clase și laboratoare echipate modern. Colegiile și liceele din Pitești urmează să primească în foarte scurt timp tot ce au nevoie pentru ca procesul de învățământ să fie unul ca în afară.

Am reușit să obținem fonduri PNRR privind dotarea acestor unități în valoare de 4.143.530 de euro. Aceste dotări vor merge către următoarele colegii și licee piteștene:

»Colegiul Național „IC Brătianu” – dotări de 263.880 euro

»Colegiul Național „Alexandru Odobescu” – dotări de 349.574 euro

»Colegiul Național „Zinca Golescu” – dotări de 299.937 euro

»Colegiul Economic „Maria Teiuleanu” – dotări de 419.114 euro

»Liceul Teoretic „Ion Cantacuzino”– dotări de 237.656 euro

»Liceul Teoretic „Ion Barbu” – dotări de 236.854 euro

»Liceul de Artă „Dinu Lipatti” – dotări de 352.303 euro

»Liceul cu program sportiv ”Viitorul” – dotări de 308.952 euro

»Liceul Teologic „Elim” – dotări de 38.866 euro

»Liceul Tehnologic „Astra” – dotări de 176.196 euro

»Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” – dotări de 325.687 euro

»Liceul Tehnologic „Dimitrie Dima” – dotări de 354.835 euro

»Liceul Tehnologic „Dacia” – dotări de 366.543 euro

»Liceul Tehnologic „Costin D. Nenițescu”- dotări de 413.027 euro

  • 1,35 MILIOANE DE EURO PENTRU CĂMINUL LICEULUI CU PROGRAM SPORTIV “VIITORUL”

» Căminul Liceului cu Program Sportiv „Viitorul” a beneficiat de investiții în valoare totală de 1,35 milioane de euro din bugetul local, investiții care au vizat, pe de-o parte, realizarea branșamentelor electrice și de gaze ale clădirii și, pe de altă parte, reabilitarea ei capitală. Au fost recompartimentate complet spațiile interioare pentru crearea de  noi structuri: băi, apartamente, camere, spații de recreere și spații pentru servicii de întreținere. Toate au fost dotate cu mobilier. Prin această investiție au fost realizate: 29 de garsoniere complet utilate,11 apartamente complet utilate; 4 săli de relaxare, o sală de forță și o saună.

» 230.000 de euro au mers spre reabilitarea imobilului de tip cantină din cadrul Liceului de Arte “Dinu Lipatti”,  în vederea transformării lui în săli de clasă.

»Alți 115.000 de euro, bani municipali, au mers spre Colegiul Economic „Maria Teiuleanu” pentru reabilitarea instalației termice și montarea de centrale noi în corpurile C1 și C4 ale instituției.

» Branșamentele pentru spor de putere aferente Colegiului Național „Zinca Golescu”  au fost realizate, conform necesităților unității, investindu-se în acest sens 104.000 de euro.

»  Am finanțat, de asemenea, pentru siguranța copiilor, lucrări de conformare ISU în valoare 232.000 de euro la Colegiul Național „Ion C. Brătianu”, respectiv de 58.200 de euro la Colegiul Național „Alexandru Odobescu”.

  • 6 structuri sportive moderne pentru liceele din Pitești

Ne-am focusat, în egală măsură, pe modernizarea structurii sportive școlare în liceele piteștene, motiv pentru care am obținut finanțare, de la CNI, pentru 4 proiecte majore în această direcție, din care 3 sunt deja în lucru:

»Se construiește o sală de sport de 102 locuri în tribună la Colegiul Național „Zinca Golescu”, proiect având o valoare de 1,3 milioane euro.

» Lucrările sunt avansate și la baza sportivă de Tip 2, aferentă Liceului cu Program Sportiv „Viitorul ”, bază care va avea un teren multifuncțional pentru handbal, baschet, volei (cu marcaje conform regulamentelor federațiilor de profil), nocturnă, vestiare și spații verzi. Și aceasta este o investiție finanțată de CNI, în valoare de peste 4  milioane de euro.

» Dat fiind profilul unității de învățământ, cel de-al treilea proiect – respectiv o sală cu 180 de locuri în tribune (cea mai mare de gen din unitățile școlare ale Piteștiului) –este dedicat  tot Liceului cu Program Sportiv „Viitorul”. Finanțarea acesteia în valoare de 2,7 milioane de a fost deja aprobată de CNI.

» Cel de al patrulea proiect dedicat infrastructurii sportive se construiește la Colegiul Tehnic „Costin D. Nenițescu”. Vorbim despre un bazin de înot didactic și de agreement, care va avea dimensiunea de 15,40 metri x 25,02 metri. Gradenele asigură locuri pentru 124 de spectatori. Complexul este dotat cu o sală de forță și una pentru gimnastică aerobică, vestiare, dar și spații tehnice și locuri de parcare. Proiectul are o valoare de aproximativ 4.000.000 de euro, finanțabilă tot de către CNI.

Și din fondurile municipale am investit în acest domeniu.

» Astfel, sala de sport a Colegiului Național „Alexandru Odobescu” a fost reabilitată, investindu-se în acest proiect 281.200 de euro din bugetul local.

» De asemenea, la Colegiul Economic „Maria Teiuleanu”, am  alocat 231.200 de euro pentru amenajarea unui teren de sport de 987 mp.

Trei ani și jumătate de mandat, trei ani și jumătate de transformări majore!”, a concluzionat Cristian Gentea.

Material realizat de SC MB Agency Complete SRL, la comanda Partidului Social Democrat, Organizația Argeș, Cod Unic Mandatar Financiar 21240002.

Foto descriptiv. Sursă foto: Facebook Cristian Gentea.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Resfințirea Bisericii “Sfântul Nicolae-Popa Savu”. Ion Mînzînă: ”Lăcașul de cult a fost reabilitat recent cu bani europeni”

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Ultimele articole