Pitești. Testări GRATUITE pentru depistarea virusului Hepatitei C

de | 18.05.2023 09:25 | Știri, Administrație, Județean, Lifestyle, Pitești

Testări gratuite pentru argeșeni!

testări hepatita c

Vineri, 19 mai, sâmbătă, 20 mai și duminică, 21 mai, între orele 10.00-14.00, în Pitești, cei interesați vor putea face teste gratuite pentru depistarea virusului Hepatitei C.

Instituția Prefectului Argeș precizează că județul nostru este parte a unui proiect important de prevenție, Campania „SALVEAZĂ O VIAȚĂ #SALVEAZĂ-ȚI VIAȚA”, proiect care aparține Universității de Medicină și Farmacie din Craiova și Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București.

Important de menționat este că de aceste testări poate beneficia orice argeșean și nu este nevoie de trimitere de la medicul de familie.

Testul pentru depistarea virusului Hepatitei C. presupune analiza de sânge recoltat din deget și rezultatul va fi dat pe loc.

În cazul în care vor exista teste care vor arăta prezența infecției cu virusul hepatitei C, explorările viitoare și tratamentul pentru vindecare vor fi și ele gratuite prin sistemul public de sănătate.

Îi rog pe argeșeni să vină să se testeze! Îmi doresc să profităm cât mai mulți de acest proiect pe care îl consider extraordinar de binevenit. Echipele de testare vor fi în zona centrală a orașului, în Piața Primăriei, Platoul Filarmonicii” a spus prefectul județului Argeș, Radu Perianu.

La conferința de presă de lansare a acestui proiect important au venit cu informații utile chiar inițiatorii.

Organizația Mondială a Sănătății a transmis că avem ce ne trebuie ca până în 2030 să scăpăm de această boală, cu condiția să intervenim activ. Problema acestui virus este că pacientul nu știe că este infectat, de aceea trebuie să testăm populația generală. Din 2015 avem o terapie nouă care a evoluat și astăzi putem vindeca 99% dintre pacienți. Campania este adresată testării și încurajează donarea de sânge. Spitalele au mare nevoie de sânge”, a precizat prof. univ. dr Dan Ionuț Gheonea, rectorul Universității de Medicină și Farmacie din Craiova.

testări hepatita c

Atunci când se recoltează sângele, la donare, se fac și alte analize. Așa sunt descoperite afecțiuni în timp util. Universitățile de medicină din România colaborează în proiecte importante. Am creat și dezvoltat Centrul Național de competență în domeniul cancerului. Eu am avut studii pe cancer de prostate și cancer renal și pacienții au trait ani mulți ”, a transmis prof. univ. dr Viorel Jinga, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.

testări hepatita c

Nu avem vaccinuri pentru virusul Hepatitei C. Dar, avem tratament. Pacienții cu virusul hepatitic C se vindecă și astfel nu mai asistăm la situații dramatice. Vorbim despre tratarea bolii. Dar pentru a aplica tratamentele, trebuie să știm cine este bolnav”, a adăugat șeful de lucrări dr. Gindrovel Dumitra, secretar general al Colegiului Medicilor din România.

testări hepatita c

Pentru noi este o mare realizare acest program. Fie că prevenim sau depistăm în stadii incipiente sau putem influența evoluția. Este foarte importantă profilaxia și ne vom uni forțele. Suntem un județ în care instituțiile publice comunică bine cu medicii, cu medicii de familie”, a conchis dr. Sorina Honțaru, directorul Direcției de Sănătate Publică Argeș.

 

Foto: Institutia Prefectului – Judetul Arges

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Argeș

Ultimele articole