Agenția Națională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate sau conflictul de interese de natură administrativă în cazul a trei persoane, printre care se află și un polițist din cadrul IPJ Argeș.
Este vorba despre Ion Robert Florin care a exercitat simultan cu funcția publică cu statut special și o altă funcție remunerată în sectorul privat.
S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioadele 27 august – 03 octombrie 2022 și 19 noiembrie 2022 – 03 ianuarie 2023, întrucât a exercitat simultan cu funcția publică cu statut special și o altă funcție remunerată în sectorul privat, funcția exercitată în sectorul privat fiind incompatibilă cu calitatea de organ de cercetare penală al poliției judiciare.
Astfel, persoana evaluată a încălcat prevederile art. 2, alin. (4) din Legea nr. 364/2004”, se precizează pe integritate.eu.
O altă persoană declarată incompatibile de către ANI este Orășanu Romică, secretar general în cadrul Primăriei Com. Dudești dinJud. Brăila.
Totodată și Cristian Piedone, primarul Sectorului 5 București este acuzat de ANI de conflict de interese administrativ.
Piedone și-a angajat ginerele pe un post în Primărie, acesta câștigând peste 100.000 de lei timp de doi ani.
În exercitarea atribuțiilor de primar, a emis și a semnat dispoziția de numire a ginerelui său (afin de gradul I) în calitate de membru al Comisiei pentru vânzarea spațiilor comerciale sau de prestări servicii care cad sub incidența Legii nr. 550/2002, calitate de pe urma căreia a obținut un folos material (venituri încasate în anii 2021 și 2022) în valoare totală de 109.520 RON.
Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 70 și 71 din Legea nr. 161/2003, coroborate cu prevederile art. 5, lit. f) și art. 228, alin. 1, lit. a) din O.U.G. nr. 57/2019.”, se menționează pe integritate.eu.
INFORMAȚII NOI
Referitor la cazul polițistului argeșean declarat incompatibil de către Agenția Națională de Integritate, compartimentul de Relații Publice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Argeș a transmis următoarele:
„Polițistul care exercită funcții sau activități, în condițiile art. 1 din Ordinul 140/2016 privind activitatea de management resurse umane în unitățile de poliție ale Ministerului Afacerilor Interne, precum și ale art. 96 alin. 1 din Legea 161/2003, poartă întreaga responsabilitate în privința respectării regimului interdicțiilor, conflictului de interese și incompatibilităților în condițiile legii.
În ceea ce privește existența unor eventuale stări de incompatibilitate între calitatea de polițist și desfășurarea anumitor tipuri de activități, în considerarea art. 1 alin. 3, coroborat cu art. 8 din Legea 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor şi demnităților publice, pentru modificarea şi completarea Legii 144/2007 privind înființarea, organizarea şi funcționarea Agenției Naționale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative, facem mențiunea că aprecierea concretă a stării de incompatibilitate reprezintă domeniul de competență exclusivă al Agenției Naționale de Integritate.
De asemenea, polițistul care intenționează să exercite funcții sau activităţi în domeniul didactic, al cercetării științifice, al creației literar-artistice, precum şi funcții în alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuțiile exercitate de polițist, potrivit fișei postului, are obligația de a depune la unitatea din care face parte un raport, în conformitate cu prevederile art. 2 din Anexa 10 din O.M.A.I. 140/2016 privind activitatea de management resurse umane în unitățile de poliție ale MAI, cu modificările și completările ulterioare.”
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Un argeșean, criminal în serie – ar putea fi eliberat în curând din închisoare