Polițiștii ar putea fi obligați să scadă din viteza indicată de radar

de | 02.03.2024 08:31 | Național, Eveniment

Veste bună pentru șoferi!

Un proiect de lege și-a propus să vină în ajutorul șoferilor care au fost amendați pe baza vitezei înregistrate de aparatul radar. Conform actului normativ supus dezbaterii, polițiștii ar putea fi obligați să reducă viteza indicată de radar. Vor exista două marje de eroare.

Potrivit profit.ro, agentul constatator va aplica în favoarea contravenientului următoarele marje de eroare pentru toate aparatele de măsurare a vitezei:

  • până la 100 km/h inclusiv – 10 km/h;
  • peste 100 km/h – 10% din viteza măsurată.

Autorii inițiativei arată că, în prezent, legislația privind măsurarea vitezei cu radarul este ambiguă și necesită clarificări pentru aplicarea eficientă a normelor juridice.

Acest fapt a condus atât la încărcarea la un nivel fără precedent a instanțelor de judecată cu soluționarea contestațiilor conducătorilor auto sancționati contravențional pentru depășirea vitezei, cât li la o practică judiciară diferită. Practica judiciară este diferită în sensul în care, prin hotărârile pronunțate, unele instanțe de judecată au recunoscut existența marjelor de eroare ale cinemometrelor, iar altele nu au recunoscut existența acestora, ceea ce a condus în mod evident la discriminarea conducătorilor auto mai sus mentionați”, arată autorii amendamentului în expunerea de motive.

Astfel, această măsură ar ajuta să combată cazurile de erori tehnice ale aparatelor și ar alinia legislația României cu practicile din alte state europene în ceea ce privește marjele de eroare.

Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie să fie aprobat în Parlamentul României, promulgat de preşedinte şi apoi publicat în Monitorul Oficial al României.

Foto descriptiv Digi 24

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

(VIDEO) Aproximativ 2 hectare de teren sunt în flăcări în Topoloveni!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole