anchetaonline.ro

Prețul succesului! Cât au cotizat la partid şi cu ce s-au ales politicienii argeşeni

de | 10.07.2022 09:00 | Știri, Județean, Politic

Campania electorală cu cheltuială se ține, după cum au aflat pe pielea lor, în atâtea tururi de scrutin, membrii de partid. Unii au avut și beneficii după ce au scos bani din buzunar, alții s-au ales cu praful de pe tobă și cu contul golit. Săptămâna trecută, Expert Forum a lansat o variantă actualizată a platformei www.banipartide.ro, un portal care include toate informațiile legate de finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale începând cu anul 2006. Dând o căutare pe secțiunea de donații, am regăsit sumele pe care liberalii le-au dat către partid în ajunul campaniilor electorale din 2020. Am căutat și după membrii cunoscuți din PSD și USR, însă pe primii i-am găsit doar la partea de cotizații, iar pe ceilalți, deloc.

 

EMANUEL SOARE. A cotizat 348.845 lei la PNL şi acum e la Forța Dreptei

Primul în topul donațiilor către PNL, dintre membrii din Argeș, este Emanuel Soare. În 2020, acesta a donat 305.845 lei o dată și alți 43.000 lei într-o altă tranșă. În februarie 2019, Emanuel Soare, pe atunci prorector al Universității Pitești, a făcut pasul către politică, devenind membru PNL. În 2020, a fost numit prefect, susținut tot de liberali și a coordonat activitatea instituției în cea mai dificilă perioadă, cea a pandemiei COVID, fiind nevoit să gestioneze o situație fără precedent în istoria recentă. În august 2020, a fost candidatul PNL Argeș la funcția de președinte al Consiliului Județean Argeș, ocazie cu care a și donat sumele menționate în vistieria partidului. În ciuda efortului financiar, dar și a faptului că a bătut județul în lung și-n lat, zi-lumină, a ieșit pe locul doi şi nici pe funcția de prefect nu a mai rămas mult timp. În primăvara lui 2021, a fost mutat pe postul de subprefect, iar în toamnă a părăsit definitiv instituția. În ianuarie 2022, a spus adio și PNL-ului și a ales să meargă mai departe alături de fostul lider liberal, Ludovic Orban, și de cel care l-a convins să intre în politică, Adrian Miuțescu, în partidul pe care l-au fondat, Forța Dreptei. În urmă cu două săptămâni, Emanuel Soare a devenit președintele interimar al Organizației Județene Forței Dreptei.

 

DĂNUȚ BICA. A donat 140.500 lei şi astăzi e senator

Pe locul al doilea este actualul senator de Argeș, Dănuț Bica. Domnia-sa este unul dintre veteranii partidului care mereu a plătit cotizații și a făcut donații la organizație, fiind unul dintre liberalii care s-au regăsit mereu în funcții publice, fie în Consiliul Județean, fie în Consiliul Local. De asemenea, acesta a fost o prezență constantă în forurile de conducere ale PNL, fiind unul dintre liderii partidului. În ultima campanie electorală, din 2020, acesta a virat la partid 140.500 lei, din postura de candidat la Senatul României. Alegerile au fost o reușită pentru Dănuț Bica, acesta devenind senator. Și în 2016 a făcut o donație mai mare către partid, în valoare de 88.000 lei, în campania care a precedat primul său mandat în Camera Deputaților.

 

SORIN APOSTOLICEANU. Fostul vice PSD a virat 135.000 lei în conturile PNL

Înainte de campania electorală din 2020 a fost o adevărată vânătoare de oameni, partidele căutând candidați în taberele concurenței. Una dintre achizițiile PNL Argeș a fost fostul viceprimar al Piteștiului, format în interiorul PSD, pe care l-au recrutat după ce acesta arătase pe față că nu este de acord cu practicile fostului său șef, Cornel Ionică. Sorin Apostoliceanu a fost candidat la Primăria Pitești din partea PNL, iar în campanie a donat 135.000 lei. Deși nu a câștigat mandatul de primar, acum este membru în Consiliul Local. Liberalii l-au propulsat însă și pe alte funcții: consilier în cabinetul ex-premierului Ludovic Orban și director economic la RATEN Mioveni, unde câştigă bani frumoşi, numai bine ca să-şi acopere paguba din campania ratată.

 

DANIEL CONSTANTIN. 133.800 lei, imediat după ce a intrat în rândurile liberalilor şi a devenit deputat

O altă achiziție recentă a PNL este fostul ministru al Agriculturii, Daniel Constantin. Acesta a venit chiar înainte de începerea campaniei electorale pentru parlamentare. Și nu a venit cu mâna goală. Pe lângă CV-ul său impresionant și renumele bun, a adus și 133.800 lei donații la partid, numai buni de cheltuit în campanie. În prezent, este deputat de Argeș din partea PNL.

De asemenea, actuala președintă a organizației argeșene a PNL, Alina Gorghiu, senator, a contribuit și domnia sa la binele partidului, cu o donație de 133.000 lei, oferită în 2020.

 

BOGDAN DAVID. Șeful ABAAV – donații de 117.500 lei

O altă donație importantă a venit către PNL de la Bogdan-Angelin David. Acesta deține funcția de manager al Administrației Bazinale Argeș Vedea, pe care o ocupă de mai mulți ani. Donația sa de 117.500 lei a venit în campania electorală pentru Parlamentul României, când numele său s-a regăsit pe lista de candidați. Din păcate, nu a fost pe un loc eligibil la Camera Deputaților.

 

GELU TOFAN. A ajuns viceprimar al Piteştiului, după ce a donat 86.750 lei la partid

Gelu Tofan, fost om de afaceri, este un membru vechi al PNL, fiind unul dintre favoriții fostului lider al partidului, Adrian Miuțescu. În campania din 2020, Gelu Tofan a contribuit la cheltuielile organizației cu 86.750 lei. Ulterior, deși funcția era promisă unui alt coleg, Gelu Tofan a fost ales vicepreședinte al municipiului Pitești, asta, după ce devenise șef serviciu în cadrul Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, Argeș.

 

MIHAI COTEȚ. A donat 80.750 lei şi a sperat că va fi viceprimar, dar a rămas doar consilier local

Un prosper antreprenor, Mihai Coteț, a intrat în politică în 2019. A candidat în 2020, în tandem cu Sorin Apostoliceanu, la Primăria Pitești, pe lista de consilieri locali, toată lumea știind că el va fi viitorul viceprimar. Donația sa la partid a fost de 80.750 lei, un pic mai mică decât cel care ocupă acum funcția ce i-a fost promisă. În urma turului de scrutin a devenit consilier local, dar a rămas cu donațiile. De data aceasta, nu la partid, ci către cauze caritabile, unde direcționează indemnizația de consilier local. De asemenea, acesta a fost ales și președinte al PNL Pitești.

 

ADRIAN MIUȚESCU. Fostul șef al PNL Argeș a donat 60.000 lei la partid

Președintele PNL Argeș pentru mulți ani, Adrian Miuțescu, a ieșit din PNL anul trecut, urmându-l pe Ludovic Orban la Forța Dreptei. În campania din 2020, domnia-sa a candidat pentru un nou mandat în parlament și a finanțat partidul cu 60.000 lei, ca donație. Alegerile i-au adus încă 4 ani în Camera Deputaților, funcție cu care rămâne chiar dacă a schimbat tabăra.

 

…ŞI ALŢII. Donații sub 60.000 lei

Medicul Tiberiu Irimia, care acum este consilier local, fost candidat la Senatul României, a contribuit cu 52.000 lei. Valentin Deaconescu, om de afaceri, actual consilier județean, a virat 33.550 lei către PNL. Cristian Mitrofan,  pe când era director al Casei de Asigurări de Sănătate Argeș, a donat la PNL 34.300 lei. Gheorghe Alecsei este acum director la Senatul României. Și domnia-sa a contribuit la binele partidului cu o donație de 32.000 lei, pe când era secretar de stat, în 2020. Cătălin Ducu, actual director al RATEN și fost candidat la parlament din partea PNL, a donat și el 30.000 lei la partid. Mădălin Marinescu, om de afaceri din Curtea de Argeș, care acum este consilier local în orașul Basarabilor, a contribuit cu 43.150 lei. Fostul primar de la Ștefănești, Dorin Bărbuceanu, a donat 25.300 lei la PNL, înainte de campania electorală care i-a adus un mandat în Consiliul Județean.

 

Cotizațiile PSD – pe modul discret

La PSD nu am găsit pe platforma banipartide.ro donațiile făcute de membri, însă am dat de câteva cotizații. Pentru anul 2021, figurează cu sume achitate deputatul Remus Mihalcea, cu 26.300 lei, și colegul său de parlament, Aurel Bălășoiu, cu 23.950 lei. În istoric am dat și de fostul europarlamentar Gabriela Zoană, care, în ciuda unui mandat foarte scurt, moștenit de la Viorica Dăncilă, a vărsat în vistieria PSD 25.300 lei, deși nici nu a mai pupat altă funcție politică după ce a fost la Bruxelles.

 

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/oana-bahrim/" target="_self">Oana Bahrim</a>

Articol scris de Oana Bahrim

Jurnalist cu 18 ani de experiență în presă cu peste 5000 de titluri publicate și cu implicare în numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: ABAAV | Emanuel Soare | Gelu Tofan | Ludovic Orban | Pitești | PNL | PNL Argeș | Primăria Pitești | PSD | Sorin Apostoliceanu