Aproape 1.000 de noi cazuri de infecție cu HIV sunt diagnosticate anual. Plecând de la aceste statistici, dar și de la lipsa unei planificări, Ministerul Sănătății a elaborat o strategie pentru supravegherea și prevenirea cazurilor de infecție cu HIV/SIDA. Bugetul total necesar pentru implementare în următorii 3 ani este de peste 1,2 miliarde lei.
Strategia națională pentru supravegherea, controlul și prevenirea cazurilor de infecție cu HIV (Human Immunodeficiency Virus – virusul imunodeficienței umane) /SIDA în perioada 2022–2030 a fost elaborată de experți din cadrul Ministerului Sănătății, organizații neguvernamentale, membrii Comitetului Național de Coordonare HIV/SIDA și Tuberculoză, precum şi de experți internaționali cu responsabilități în acest domeniu. Guvernul a aprobat strategia.
Bugetul total necesar: peste 1,2 miliarde lei
Ministerul Sănătății transmite că principalele obiective ale acestei strategii se referă la: creșterea accesului grupurilor prioritare la servicii de prevenire HIV și a accesului tinerilor la cunoștințe despre HIV/SIDA; creșterea accesului la testare și diagnostic HIV a grupurilor prioritare, a gravidelor și a altor grupuri la risc; asigurarea accesului universal, continuu, nediscriminatoriu și rapid al persoanelor diagnosticate cu HIV/SIDA la tratament și îngrijiri în vederea creșterii calității vieții în relația cu sănătatea și prevenirii transmiterii secundare a virusului HIV. ”Prioritar pentru România cu privire la HIV/SIDA este menținerea profilului de țară cu incidență redusă a infecției. Bugetul total necesar pentru implementarea Strategiei în următorii 3 ani este de peste 1,2 miliarde lei, buget care include și asigurarea tratamentului pentru persoanele cu HIV aflate în tratament. Ultima strategie aprobată în domeniu a fost cea aferentă perioadei 2004-2007”, potrivit MS.
Foto descriptiv.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Schimbări privind acordarea concediului de maternitate și indemnizația de creștere a copilului