Primarul comunei Coşeşti cere măsuri urgente pentru gestionarea problemei urşilor

de | 19.08.2023 10:33 | Administrație, Din ediția tipărită, Rural, Știri

► „Trebuie regândit felul în care să protejăm această specie, în așa fel încât să ne putem proteja, în primul rând, noi, oamenii!”

De şase ani, de când şi-a făcut apariţia în comună primul exemplar de urs coborât de la munte, cetăţenii din Coşeşti trăiesc sub teroare. Luna trecută, într-o noapte, sistemul Ro-Alert a dat alarmă în Coşeşti, după ce în jurul orei 4 dimineaţa a fost semnalată prezenţa unui urs în satul Petreşti. Echipaje ale Jandarmeriei şi reprezentanţi ai Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Argeş au sosit imediat şi, din fericire, nu s-a întâmplat nicio tragedie. Şi acesta a fost doar un caz, pentru că prezenţa urşilor în localitate a devenit o obişnuinţă.

Primarul Nicolae Pană a devenit una dintre cele mai puternice şi active voci din rândul primarilor argeşeni care militează pentru găsirea unei soluţii rapide pentru îndepărtarea pericolului din comunităţile pe care le conduc. Astfel, acesta a ridicat problema urşilor la o întâlnire organizată recent de Garda Forestieră Ploiești, la care au fost invitaţi reprezentanţi ai conducerii Consiliului Judeţean Argeş şi ai primăriilor din judeţ.

Dintre temele abordate, cea mai intens discutată a fost cea a atacurilor urșilor, care afectează gospodăriile cetățenilor. Primarii din zonele afectate s-au arătat revoltați de faptul că în continuare situația pare scăpată de sub control și, în timp ce legislația este modificată, pe teren acțiunile sunt în continuare îngreunate.

Problemele au apărut în 2016, când nu s-a mai dat cotă de recoltare pentru urși. Au fost și acțiuni în instanță și ONG-uri care au pus presiune. Există un program de evaluare a speciei finanțat și vom ști efectivele estimate de urși și atunci vom avea și nivelul de extracție, raportat la nivelul optim de existență. Este clar că, prin relocare, nu am făcut decât să mutăm problema dintr-o parte în alta. Dar chiar și așa, de primit urși nu mai primește nimeni” – a precizat Viorel Mihalcioiu, inspector-șef la Garda Forestieră Ploiești.

„Relocarea urșilor nu e o soluție eficientă”

Primarul Nicolae Pană, în calitate de reprezentant al unei comune în care cetățenii s-au confruntat în numeroase rânduri cu atacurile urșilor, este de părere că autorităţile centrale au gestionat defectuos problema urşilor, rezultatul fiind acela că sute de comunităţi din întreaga ţară trăiesc într-o stare evidentă de disconfort, mai pe românește, cu frica-n sân!

Relocarea acestor animale nu e o soluție eficientă, iar simpla lor izgonire, atunci când pătrund în arealele locuite, cu atât mai puțin! Nu mai vorbesc de resursele și banii irosiți la fiecare intervenție: poliție, jandarmerie, ambulanță, responsabil fond de vânătoare etc. O mobilizare care însă nu rezolvă nici pe departe problema pe fond.

Apoi, acele mesaje RO-alert, care stârnesc panică generală în comunitate… În plus, pot demonstra cu argumente oricărui iubitor de animale că acceptarea urșilor în zona comunităților umane nu face decât rău acestor animale. În preajma oamenilor își procură mult mai ușor hrana. Reversul este că în sălbăticie nu vor mai fi capabili să supraviețuiască, să vâneze așa cum le dictează instinctul de prădător. E foarte clar că trebuie regândit felul în care să protejăm această specie, în așa fel încât să ne putem proteja, în primul rând, noi, oamenii!”, mai spune primarul Nicolae Pană.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Lucrările la reţeaua de apă din Coşeşti se apropie de final

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Coșești | Nicolae Pană | Ploiești | RO-ALERT

Ultimele articole