anchetaonline.ro

Primăria Pitești și-a propus reabilitarea a câte unei case-monument în fiecare an

de | 09.03.2022 15:31 | Administrație

Primăria Pitești și-a propus reabilitarea a câte unei case-monument în fiecare an

Prima vizată este Casa „Aron Băiulescuˮ de pe str. Târgu din Vale

Una dintre clădirile-monument care atrag atenția prin frumusețea sa este Casa „Aron Băiulescuˮ, situată pe str. Târgu din Vale, nr. 20, peste drum de Rectoratul Universității Pitești. Aici, de mai mulți ani, își desfășoară activitatea filiala argeșeană a Uniunii Artiștilor Plastici. Imobilul este foarte degradat și – cu toate că piteștenii și vizitatorii îl apreciază – nimeni nu a investit în el. Viceprimarul Piteștiului, Gelu Tofan, ne-a declarat că municipalitatea își dorește să schimbe fața orașului, iar una dintre direcțiile pe care le va aborda în acest sens constă în reabilitarea monumentelor istorice, ținta fiind de unul pe an. Primul monument luat în vizor este chiar casa din Târgul din Vale, cunoscută drept Casa „Aron Băiulescuˮ. Aceasta a fost construită în 1875, după planurile arhitectului Dumitru Ionescu și a fost locuința negustorului Aron Băiulescu, comerciant renumit, proprietar de case, magazine şi depozite de cherestea în Piteşti.

Am dezbătut subiectul într-o ședință operativă. Uniunea Artiștilor are contract pentru a desfășura activitatea acolo până în decembrie 2022. Din păcate, clădirea este deocamdată a statului român, care trebuie să dea o hotărâre de guvern pentru ca ea să intre în administrarea Unității Administrativ Teritoriale Pitești. Apoi o putem încadra într-un proiect european, existând bani pentru acest tip de investiții. Dacă în fiecare an facem măcar o casă de genul acesta, fața orașului o să se schimbe. Avem în plan și fostul sediu al PDL, dar – din păcate – ne țin în loc aceste probleme privind proprietatea. Nu putem direcționa sume exorbitante pentru aceste clădiri, urmând să lucrăm doar în baza evaluărilor.”, ne-a explicat viceprimarul Gelu Tofan.

 

Citește articolele pe același subiecte: Casa Aron Băiulescu | Gelu Tofan | Pitești | Primăria Pitești
<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/oana-bahrim/" target="_self">Oana Bahrim</a>

Articol scris de Oana Bahrim

Jurnalist cu 18 ani de experiență în presă, secretar general al redacțiilor Ancheta, cu peste 5000 de titluri publicate și cu implicare în numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare: