Printre proteste și nemulțumiri. Pădurea Trivale – ”pădure – parc” sau ”arie protejată”?

de | 31.08.2023 15:23 | Pitești, Administrație

Zi fierbinte la Pitești. Regimul în care va funcționa Pădurea Trivale în viitor creează dezbateri la nivelul legislativului din Pitești. Părerile sunt împărțite între cele două opțiuni și anume declararea Pădurii Trivale ca ”pădure – parc” sau declarare ca ”arie protejată”.

”Proiectul de hotărâre pe care îl vom vota astăzi este inițiat, în consens”

Opțiunea executivului condus de Cristian Gentea, este cea de ”pădure parc”. De altfel, Cristian Gentea a explicat într-o postare pe pagina de Facebook că: ”Astăzi, 31 august 2023, Municipiul Pitești intenționează să preia din domeniul public al statului o suprafață de aproximativ 160 ha din pădurea Trivale. Este primul pas pentru a demara proiecte prin care Pădurea Trivale să devină un parc natural pentru piteșteni.

Pădurile parc NU pot face obiectul retrocedării, prin urmare, vom aplica același model de gestionare a pădurii noastre ca în Brașov, Timișoara, Cluj, Râmnicu Vâlcea, Buzău, Târgoviște, București, de fapt, ca în toată țara.

Pădurea parc pe care ne-o dorim cu toții va fi cea mai mare zonă de agrement și recreere în natură din zona urbană a Argeșului. Important este să fim proprietari pe acest spațiu verde din raza administrativ – teritorială a municipiului pentru a putea manageria această zonă de pădure.

Ne dorim să amenajăm, exact cât ne permite legea, alei din materiale ecologice, cu lățimea de maximum 2 m, piste de biciclete, bănci, iluminat, toalete ecologice, chioșcuri din lemn cu suprafața de maximum 15 mp.

Proiectul de hotărâre pe care îl vom vota astăzi este inițiat, în consens, de consilierii locali PSD, PMP și consilierii locali PNL.

Salut poziția echilibrată a domnului consilier PNL, Tiberiu Irimia, cel care a fost printre inițiatori – împreună am găsit cea mai bună soluție ca Pădurea Trivale să poată deveni parcul amenajat dorit de piteșteni”.

Protest în fața PRIMĂRIEI

Pe de altă parte liberalii și reprezentanții USR susțin că soluția cea mai bună ar fi cea de ”arie protejată”. Consilierul locali PNL, Mihai Coteţ, a explicat zilele trecute ”13 ani de muncă ar putea fi aruncați la gunoi într-o singură zi! Primarul PSD Cristian Gentea vrea să împiedice transformarea Pădurii Trivale în arie protejată exact în momentul în care dosarul era gata și se putea da o Hotărâre de Guvern în acest sens. (…) Nemaifiind apărată de regimul de pădure arie protejată, Trivalea noastră va deveni locul lor de joacă și de câștiguri imobiliare”. Consilierii locali USR Pitești au depus zilele trecute solicitarea oficială de declanșarea a unui referedum care să conțină două întrebări: ”Sunteți de acord ca Pădurea Trivale să fie declarată arie naturală protejată?” și ”Sunteți de acord ca Pădurea Trivale să fie declarată pădure parc?”. ”Piteștenii trebuie să decidă ce să facă cu pădurea. Nu PSD, nu o parte a consilierilor locali PNL.

Piteștenii merită să respire un aer curat, merită să se bucure de pădure, nu să vadă cum intră cu buldozerele în ea”, explica în comunicatul transmis, Mihai Mihăilescu – viceprimar USR.

De altfel, în fața administrației locale din Pitești, se desfășoară un protest împotriva inițiativei de declarare a Pădurii Trivale ”pădure-parc”. La protest participă și membrii de partid, de la USR și de la PNL. În cursul zilei de astăzi are loc ședinta de CL în care, cel puțin teoretic, ar trebui să se tranșeze prin vot soluția pe care Piteștiul o va alege cu privire la această zonă extrem de importantă pentru locuitorii municipiului. 13 consilieri locali: 3 PNL, 2 PMP și 8 PSD au inițiat proiectul de hotărâre prin care circa 160 de ha din Pădurea Trivale vor trece în domeniul public al Primăriei Pitești pentru a se face pe această suprafață pădure – parc.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Programul RABLA LOCAL 2023. Se prelungește sesiunea de înscriere a persoanelor fizice!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Pădurea Trivale

Ultimele articole