Problema resursei umane. Ministrul Alina Gorghiu: ”E un deficit care s-a cronicizat de-a lungul timpului”

de | 15.03.2024 13:14 | Național, Politic

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a afirmat, astăzi, la inaugurarea noului sediu al Judecătoriei Costești, că apreciază eforturile depuse de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru diminuarea deficitului de personal din instanţele de judecată care ”s-a cronicizat de-a lungul timpului”. Totodată, Alina Gorghiu a vorbit și despre investițiile în infrastructura instanțelor din Argeș.

Astfel, Alina Gorghiu a precizat că investiția de la Judecătoria Costeşti din judeţul Argeş, este de 22 de milioane de lei: ”Este o investiție pe care și Ministertul a sprijinit-o cu 1,2 milioane de lei pentru dotări (echipament IT, mobilier) și pentru realizarea branșamentelor la apă, canalizare, gaze, energie electrică”. Iar ”rezultatul este un spațiu extraordinar, aproape de Pitești. Sunt arondate 19 localități acestei judecători. Este foarte important faptul că se oferă cele mai bune condiții nu doar pentru magistrații și personalul auxiliar care își vor desfășura activitatea aici ci și pentru justițiabili pentru că, până la urmă, justiția nu o facem pentru noi, cei care suntem implicați în acest proiect, ci o facem pentru cetățeanul care plătește taxe și impozite în această țară. Avem, între altele, o sală de audiere martori protejați, o cameră prietenoasă de audiere minori … și vă îndemn pe toți, atunci când aveți timp să mai cumpărați câte o jucărie pentru această cameră, este foarte important să sprijinim copiii mai ales în momentele lor delicate. Îmi doresc ca genul aceasta de cameră de audiere minori să nu lipsească în nici o instanță din România. Protecția victimelor este în atenția ministerului, am văzut că aveți o sală de așteptare separată pentru ele. Se preîntâmpină intersectarea cu agresorii înainte de intrarea în sală, motiv pentru care pot să apreciez din toate punctele de vedere acest proiect”, a mai completat Alina Gorghiu.

”Judecătoria Pitești va fi înscrisă în Programul Național de Investiții în…”

Totodată, ministrul a mai precizat că ”este nevoie de investiții în continuare în infrastructură”. De exemplu, Ministerul va aloca din bugetul pe 2024, 64 de mii de lei la Judecătoria Câmpulung unde se continuă lucrările. ”Fondurile totale alocate în bugetul Curții de Apel Pitești, pentru anul 2024, pentru cheltuieli cu investiții sunt în cuantum de 460.000 lei.
Vreau să vă dau o veste bună de asemenea pentru Județul Argeș. Tot la capitolul investiții, începând din 2024, Judecătoria Pitești va fi înscrisă în Programul Național de Investiții în infrastructura municipiilor reședință de județ, implementat prin CNI. Ceea ce înseamnă că se va construi un sediu nou, modern. Sunt avantaje evidente la o nouă construcție: integrarea celor mai recente tehnologii și facilități, măsuri de securitate avansate, un mediu optim în care fiecare cetățean să se simtă ascultat și respectat. În prezent, Tribunalul Argeș și Curtea de Apel Pitești au făcut demersuri către primărie în vederea alocării unei suprafețe de teren pentru noul sediul al Judecătoriei Pitești”, a mai precizat ministrul Alina Gorghiu.

”Sunt absolut convinsă că în perioada imediat următoare vom rezolva și o problemă extrem de stringentă nu doar în Argeş, ci şi la nivel naţional şi anume cea a resurselor umane. E un deficit care s-a cronicizat de-a lungul timpului şi o să vă rog să îmi permiteţi să apreciez în faţa dumneavoastră efortul, încăpăţânarea pe care Consiliul Superior al Magistraturii le-a avut în această perioadă pentru a surmonta problemele, sincopele, obstacolele generate de această problemă de personal. Sper ca odată cu finalizarea concursurilor de admitere în magistratură şi absolvirea INM să se rezolve măcar o parte a acestui deficit de resurse umane, inclusive pentru instanțele din Argeș”, a explicat Alina Gorghiu.

De altfel, Alina Gorghiu a mai precizat că problema asistenților judiciari de la Tribunalul Argeș a fost rezolvată: ”A fost mărit numărul posturilor de asistenți judiciari de la 6 la 12. În prezent sunt toate ocupate”.

Foto descriptiv. Sursă foto: Facebook Alina Gorghiu.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

OCDE confirmă: România devine o țară dezvoltată

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Alina Gorghiu

Ultimele articole