Acţiunea disciplinară împotriva procuroarei Lorella Topliceanu – respinsă definitiv de Instanţa Supremă

de | 25.01.2024 07:30 | Din ediția tipărită, Costești, Eveniment, Lifestyle

▼ Şefa Parchetului Costeşti a câştigat procesul cu Inspecţia Judiciară

În primăvara anului 2023, Inspecţia Judiciară a demarat o acţiune de cercetare disciplinară împotriva prim-procuroarei Parchetului de pe lângă Judecătoria Costeşti. Mariana Lorella Topliceanu a fost acuzată de exercitarea funcţiei cu gravă neglijenţă, abatere prevăzută de art. 99 lit. t) teza a II-a din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor și al procurorilor.

Potrivit Inspecţiei Judiciare, inspectorii care au anchetat cazul au acuzat-o pe şefa Parchetului Costeşti că ar fi afectat grav activitatea de cercetare penală efectuată într-un dosar penal, „permiţând accesul la dosar a unor persoane şi exercitarea de către acestea a unor drepturi, deşi nu aveau calitate procesuală, mai mult împotriva lor se formulase plângere penală, tratamentul preferenţial al acestora fiind în măsură să afecteze interesele personale ale persoanelor vătămate şi să influenţeze aflarea adevărului în cauză.” Conform jurnaliştilor de la Luju.ro, anchetarea procuroarei ar fi fost declanşată de reclamaţia avocatului Gheorghe Ionescu-John, la rândul său fost procuror.

În luna iunie, Secţia pentru procurori a CSM a decis să respingă ca neîntemeiată acţiunea disciplinară împotriva magistratului argeşean, însă Inspecţia Judiciară a făcut recurs împotriva hotărârii CSM. Săptămâna trecută, un complet de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat, respingând cererea de recurs: „Respinge recursul declarat de recurenta Inspecţia Judiciară împotriva hotărârii nr. 5P din 22 iunie 2023 pronunţate de Consiliul Superior al Magistraturii – Secţia pentru procurori în materie disciplinară, în dosarul nr. 3/P/2023. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 15 ianuarie 2024.” – se arată în minuta deciziei instanţei supreme.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Gabriela Ionescu a plecat la București! Adjuncta Fiscului argeșean a fost numită vicepreşedinte ANAF!

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Costeşti | CSM | Înalta Curte de Casație și Justiție | Inspecţia Judiciară

Ultimele articole