Procurorul Vişinoiu – condamnat definitiv pentru ucidere din culpă. Instanţa Supremă a pus capăt carierei unui magistrat din Argeş

de | 14.03.2022 15:06 | Eveniment

  • Înalta Curte s-a arătat indulgentă şi a eliminat pedepsele accesorii şi Cătălin Vişinoiu va putea lucra într-o instituţie publică.

Joi, 10 martie, Instanţa Supremă l-a condamnat definitiv la un an de închisoare cu suspendare pe procurorul Cătălin Vişinoiu, de la Tribunalul Argeş. Acuzat de ucidere din  culpă după ce în 2013 a provocat în judeţul Tulcea un accident de circulaţie în urma căruia pasagerul din dreapta sa, un bărbat de 46 de ani, a decedat, magistratul  a fost mai întâi judecat de către Curtea de Apel Constanţa, care l-a găsit vinovat.

Judecătorul care a instrumentat speţa a considerat că  pentru „reeducarea inculpatului este suficientă o pedeapsă orientată către minimul limitei prevăzute de lege”, dictând astfel o pedeapsă de un an închisoare cu suspendare. „Inculpatul a regretat sincer fapta săvârșită și consecințele acesteia, se află la primul conflict cu legea penală, neavând antecedente penale. Instanța va avea în vedere la stabilirea pedepsei împrejurările și modalitatea de săvârșire a faptei, în concret inculpatul nu a adaptat viteza la condițiile de drum, dar nu consumase alcool, deși participase la o petrecere, comportamentul său fiind unul moral, precum și situația social-economică stabilă, situația familială a inculpatului, așa cum reiese din documentele în circumstanțiere depuse la dosar“, se arată în motivarea Curţii de Apel Constanţa.

Preşedintele completului ÎCCJ a avut opinie separată

Sentinţa iniţială a fost atacată de procurorul inculpat, cu atât mai mult, cu cât orice condamnare penală coincide şi cu sfârşitul carierei unui magistrat. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a dovedit ceva mai blândă decât judecătorul constănţean. Astfel, deşi magistraţii Instanţei Supreme au menţinut condamnarea la închisoare, au eliminat două dintre pedepsele accesorii, Cătălin Vişinoiu având acum voie să ocupe o funcţie într-o instituţie publică, precum şi dreptul de a alege. De menţionat este faptul că doar doi din cei trei judecători de la ÎCCJ care au dat verdictul final au fost de acord cu înlăturarea pedepselor accesorii, preşedintele completului având opinie separată în sensul menţinerii acestor interdicţii. De asemenea, magistraţii au dispus restituirea către inculpat a autoturismului marca Hyundai Accent de culoare verde, cu care Cătălin Vişinoiu a provocat accidentul mortal.

Cătălin Vişinoiu şi-a început cariera de procuror în iunie 2010, când preşedintele de atunci, Traian Băsescu, i-a semnat decretul de numire în funcţie, în urma examenului de admitere în magistratură. A fost repartizat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Măcin, din judeţul Tulcea, unde a activat vreme de trei ani, până la momentul accidentului. La scurt timp după tragedie, s-a transferat la Parchetul Olteniţa, unde nu a rămas decât câteva luni, pentru că din mai 2014 a venit la Costeşti. Soţia sa, Ruxandra Vişinoiu, este de asemenea magistrat, fiind judecător la Tribunalul Argeş. În luna mai a anului trecut, Cătălin Vişinoiu a fost delegat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş, funcţie pe care şi-a adjudecat-o oficial prin promovare efectivă începând cu 16 august 2021. Conform articolului 63 alin. (1) lit. f) din Legea 303/2004 privind statutul magistraţilor, un magistrat este eliberat din funcţie în cazul condamnării definitive pentru o infracţiune, iar eliberarea din funcţie a magistraţilor se dispune prin decret al preşedintelui României, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii.

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Cătălin Vișinoiu | Costeşti | Traian Băsescu | Tulcea