anchetaonline.ro

Proiect MIPE. 1,4 miliarde de euro pentru independența energetică

de | 17.03.2023 17:27 | Știri, Economic, Național

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) anunță că a lansat procesul de consultare publică pentru transmiterea propunerilor de reforme și investiții pentru noul capitol REPowerEU de către actorii interesați. Acest nou capitol poate aduce României 1,4 miliarde de euro pentru independența energetică. Data limită pentru trimiterea propunerilor este 26 martie 2023, ora 23:59.

Situația geo-politică și economică a Uniunii Europene și, în particular a regiunii României, s-a schimbat substanțial de la momentul adoptării Planul Național de Redresare și Reziliență (PNNR) în luna noiembrie a anului 2021, transmite MIPE. Invazia Rusiei în Ucraina a schimbat major perspectivele macro-economice, în urma apariției unei noi crize cu efecte deosebite în plan energetic, dar și în plan agroalimentar, inclusiv în lanțurile de aprovizionare și în schimburile comerciale. Ca răspuns la aceste dificultăți și perturbări de pe piața energiei, European Commission a inițiat REPowerEU, un plan menit să asigure independența Europei față de combustibilii fosili din Rusia până în 2030.

”Mecanismul de redresare și reziliență (MRR) este instrumentul central prin care punem în aplicare REPowerEU, fiind o sursă de finanțare suplimentară din partea Uniunii Europene, inițiată la solitarea României și a altor două țări. Statele membre trebuie să adauge un capitol dedicat în cadrul planurilor lor de redresare și reziliență pentru a direcționa investițiile către obiectivele prioritare ale REPowerEU, iar aici solicităm sprijin din partea societății civile. Noi, în baza celor 1,4 miliarde de euro pe care îi avem, am urmărit în realizarea planului să asigurăm capacitatea de reziliență a sistemului energetic românesc, prin creșterea ponderii producției de energie electrică din surse regenerabile (solar si hidroenergetic). În plus, vizăm decarbonizarea industriei prin creșterea eficienței energetice a infrastructurii și a echipamentelor utilizate, dezvoltarea capacităților de stocare și transport, precum și, eficientizarea și digitalizarea proceselor și calificarea resurselor umane în raport cu cerințele specifice sectorului de energie regenerabilă, dar și cu siguranța alimentării imediate cu gaze naturale”, a explicat ministrul Marcel Boloș, potrivit comunicatului publicat.

Sursă foto: Facebook MIPE

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Alegeri COAL. Liviu Nicolae: Prin sprijinirea activității producătorilor români se consolidează pilonii unei clase de mijloc puternice

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene