Proiecte de peste 10 milioane de euro semnate doar în ultimul an la Bogați

de | 12.06.2023 18:30 | Administrație, Din ediția tipărită, Știri

Ion Gîrleanu conduce administraţia locală a comunei Bogaţi de aproape două decenii, în actualul mandat continuând seria proiectelor de dezvoltare a localităţii cu investiţii extrem de importante, atât în ceea ce privește utilitatea acestora, cât şi valoarea. Doar în ultimul an edilul a semnat contracte de finanţare în valoare de aproximativ 10 milioane de euro.

ion girleanu primar Bogati - Proiecte de peste 10 milioane de euro semnate doar în ultimul an la Bogați

Demarat în anul 2019, proiectul de extindere a reţelei de canalizare a fost finalizat în 2022, în luna aprilie fiind semnată recepţia lucrărilor. Prin proiectul „Extindere sistem de canalizare în comuna Bogați, județul Argeș” reţeaua de apă uzată a localităţii a fost extinsă cu aproape 3,5 km, valoarea totală a investiţiei fiind de 3,4 milioane lei.

Tot anul trecut, în luna octombrie, au început lucrările la „Pod peste pârâul Glâmboc, cătun Ciorchinești, sat Suseni, comuna Bogați, județul Argeș”, obiectiv de investiţie în valoare de 1.077.021,60 lei, conform devizului general.

Unul dintre proiectele cele mai aşteptate de către locuitorii comunei Bogaţi, prin care vor fi asfaltaţi 12 km de străzi, a intrat în linie dreaptă anul acesta.

Astfel, în pragul sărbătorilor pascale, primarul Ion Gîrleanu a semnat, alături de ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, contractul de finanțare prin Programul Naţional „Anghel Saligny” pentru proiectul „Modernizare și reabilitare drumuri locale și poduri în comuna Bogați, județul Argeș”, în valoare de 28 milioane lei.

ion girleanu primar Bogati semnare contract ministerul Dezvoltarii 1 - Proiecte de peste 10 milioane de euro semnate doar în ultimul an la Bogați

Licitaţia pentru execuţia acestui obiectiv a fost deja finalizată, iar contractul cu constructorul a fost de asemenea semnat, în perioada următoare urmând să fie asfaltate 31 de străzi, majoritatea drumuri de piatră.

Potrivit proiectului, pe lângă lucrările de modernizare a drumurilor, este prevăzută şi reconstrucţia a două poduri care nu mai prezintă siguranță în exploatare şi care, conform experţilor, necesită demolarea și înlocuirea lor pe același amplasament cu unele noi, moderne.

Educaţia reprezintă o prioritate în comuna Bogaţi, administraţia locală profitând de orice oportunitate de finanţare pentru a oferi copiilor din localitate cele mai bune condiţii de învăţare.

Anul trecut, a fost depus proiectul „Creșterea eficienței energetice la Școala Gimnazială Radu cel Mare Bogați, din comuna Bogați, județul Argeș” prin Programul Național de Redresare și Reziliență – Componenta 10.

Pe lângă lucrările de reabilitare ale clădirii școlii, acesta presupune și realizarea unei stații de reîncărcare vehicule electrice cu două puncte.

În februarie 2023, primarul Ion Gîrleanu a semnat la Ministerul Dezvoltării contractul pentru această investiţie, dar şi pentru obiectivul „Creșterea eficienței energetice la primăria comunei Bogați”, valoarea totală a celor două proiecte fiind de 6,1 milioane lei.

Tot în 2022, Primăria a depus la Compania Naţională de Investiţii şi două proiecte pentru construirea unei săli de sport în satul Bogaţi şi a unei baze sportive în satul Glâmbocelu.

La începutul acestui an, Ministerul Dezvoltării a aprobat cele două proiecte, în valoare totală de peste 13 milioane lei.
Cea mai recentă realizare a Primăriei Bogaţi o reprezintă aprobarea, de către Ministerul Educaţiei, a proiectului „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale” pentru școala din localitate, în valoare de 1,4 milioane lei.

Bucuria acestei realizări se datorează și faptului că pentru mine înseamnă o recunoștință față de instituția care a pus bazele pregătirii mele ulterioare și, bineînțeles, față de toți dascălii școlii din Bogați. În calitatea pe care o am, întotdeauna am fost preocupat pentru crearea de condiții din ce în ce mai bune în așa fel încât elevii să poată înmagazina cunoștințele predate de cadrele didactice mai ușor și mai profund.”, a spus primarul Ion Gîrleanu.

Pentru perioada următoare, pe lângă proiectele deja demarate sau aprobate, reţeaua de gaze, un alt proiect dorit cu ardoare de comunitatea locală din Bogaţi, rămâne în atenţia autorităţilor.

Pentru investiţia „Înființare distribuție de gaze naturale în comuna Bogați, județul Argeș”, primăria a solicitat finanţare prin Programul Naţional „Anghel Saligny”, iniţial investiţia fiind evaluată la 8,4 milioane lei, însă planurile administraţiei locale au fost date peste cap de schimbarea guvernului. Şi asta pentru că, înaintea semnării contractului de finanțare, Guvernul a trecut de la PSD la PNL, iar proiectul a rămas nefinanțat.

Mai mult decât atât, s-au schimbat măsurile programului, apărând obligativitatea de a se trece la rețea inteligentă de gaze naturale, iar valoarea proiectului a crescut după reactualizarea studiului de fezabilitate la 67,6 milioane lei, în prezent fiind pe lista de aşteptare pentru finanţare.

În paralel cu derularea investiţiilor în infrastructura localităţii, primarul Ion Gîrleanu s-a implicat activ şi în numeroase activităţi edilitar-gospodăreşti, dar şi culturale, fiind o prezenţă constantă în mijlocul consătenilor săi.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

ARGEȘ – RAPORT ADMINISTRATIV

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare: