anchetaonline.ro

Protest spontan la CNSAS

de | 21.11.2023 10:59 | Na╚Ťional, Eveniment

Nemul╚Ťumirile continu─â ├«n Rom├ónia! Angaja┼úii Consiliului Na┼úional pentru Studierea Arhivelor Securit─â┼úii (CNSAS) au declan┼čat, ast─âzi, 21 noiembrie, un protest spontan. Ei cer salarii mai mari ╚Öi spor de condi┼úii v─ât─âm─âtoare.

Ca rezultat al e┼čecurilor tuturor demersurilor ├«ntreprinse at├ót de angaja┼úii CNSAS, prin intermediul organiza┼úiilor sindicale, c├ót ┼či de conducerea CNSAS, ├«n materie salarial─â, angaja┼úii institu┼úiei se afl─â ├«ntr-o situa┼úie discriminatorie fa┼ú─â de colegii din alte institu┼úii publice din administra┼úia public─â central─â, ├«nc─â de la intrarea ├«n vigoare a Legii 153/2017, fapt care a creat ┼či continu─â s─â provoace o stare de nemul┼úumire profund─â, fiind trata┼úi ca o categorie inferioar─â de func┼úionari publici. Diferen┼úele salariale aflate ├«n discu┼úie sunt foarte mari. Consider├ónd inacceptabil─â perpetuarea acestei situa┼úii, angaja┼úii au recurs la aceast─â form─â de protest”, se arat─â ├«ntr-un comunicat al “Cartel ALFA”.

Revendicările salariaţilor CNSAS sunt:

  • Majorarea salariului de baz─â cu 25%;
  • Calcularea sporului de condi┼úii v─ât─âm─âtoare ├«n cuantum de 15%, a┼ča cum este prev─âzut ├«n ordinele de numire ├«n func┼úie, respectiv contractele individuale de munc─â ;

├Änc─â din 2018, institu┼úia a ini┼úiat demersuri at├ót pe l├óng─â Parlamentul Rom├óniei, c├ót ┼či pe l├óng─â Guvernul Rom├óniei pentru ├«ndreptarea inechit─â┼úilor salariale, ac┼úiuni care nu au avut niciun rezultat. Totodat─â, fiecare ini┼úiativ─â a fost respins─â pe motiv c─â la o proxim─â ini┼úiativ─â legislativ─â vor fi eliminate aceste discrimin─âri.ÔÇŁ, mai transmit reprezentan╚Ťii “Cartel ALFA”.

├Än func┼úie de evolu┼úia evenimentelor, angaja┼úii CNSAS precizeaz─â c─â ├«┼či rezerv─â dreptul de a declan┼ča ┼či alte ac┼úiuni de protest, ├«n condi┼úiile legii.

Confedera┼úia Na┼úional─â Sindical─â “Cartel ALFA” a luat fiin┼ú─â ├«n anul 1990 pentru a oferi lucr─âtorilor rom├óni o reprezentare real─â ┼či democratic─â.

Confedera┼úia este reprezentativ─â la nivel na┼úional, reune┼čte 38 de federa┼úii sindicale la nivel de sector ┼či coordoneaz─â activitatea a 42 de filiale teritoriale, interprofesionale.

Foto: stiripesurse.ro

Citi╚Ťi, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Cutremur ├«n Rom├ónia, ├«n aceast─â diminea╚Ť─â

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolvent─â a Facult─â╚Ťii de Jurnalism ╚Öi ╚śtiin╚Ťele Comunic─ârii, pasionat─â de fotografie ╚Öi handmade.

Articole asem─ân─âtoare:

Citește articolele pe același subiecte: CNSAS