Val de proteste și greve în țară! După profesori, a venit rândul medicilor

de | 24.05.2023 08:14 | Știri, Eveniment, Național

Val de proteste şi greve în ţară! După profesori,a venit rândul medicilor

Nu doar profesorii au nemulțumiri, ci și cei din sănătate. După greva din școli, ar putea urma o grevă generală și în spitale.

Peste 150 de sindicaliști ai Federației Sanitas și-au exprimat nemulțumirile, marți, 23 mai, între orele 11:00-13:00, în fața Ministerului Sănătății.

Cadre medicale din întreaga țară au fost prezente în Capitală pentru a-și striga nemulțumirile și pentru a-și cere drepturile.

Ei solicită creșterea salariilor, sporurilor și indemnizațiilor pentru gărzi, dar și deblocarea posturilor din spitale.

O altă doleanță este creșterea bugetului Sănătății la nivelul mediei UE, de 8% din PIB. În prezent, România alocă 6%, transmit sindicaliștii.

Membrii Federației Sanitas, cea mai mare organizație sindicală reprezentativă la nivelul sectoarelor de activitate sănătate și cel de asistență socială din România, transmit că le sunt alături și angajaților din învățământ.

Federaţia Sanitas (…) susține acțiunile organizate de federațiile sindicale din învățământ și consideră juste revendicările pentru care acestea au declanșat conflictul colectiv de muncă.

Considerăm că un Guvern care tratează cu indiferență cele două sisteme vitale ale unei națiuni – Sănătatea și Învățământul – este un Guvern care trebuie urgent să își revizuiască politicile sau să plece!”, se arată într-un comunicat, postat pe pagina de Facebook a sindicatului.

Potrivit calendarului protestelor, se anunță o grevă de avertisment pe data de 1 iunie, urmată de una generală, la data de 8 iunie.

Și reprezentanții Federației Solidaritatea Sanitară au anunțat că vor protesta, dar acțiunile de protest vor fi desfășurate după numirea noului Guvern, potrivit click.ro

Consiliul de Coordonare al Federaţiei Solidaritatea Sanitară(..) a decis declanşarea acţiunilor de protest, conform următorului calendar: începând cu data de 23 mai 2023 – demararea strângerii semnăturilor pentru greva generală; 8 iunie 2023 – mitingul membrilor Solidaritatea Sanitară în Piaţa Victoriei, urmat de un marş către Ministerul Muncii, Ministerul Sănătăţii şi Palatul Parlamentului; 15.06.2023 – pichetarea unităţilor şi depunerea preavizului pentru demisia din contractele aferente gărzilor suplimentare; 27.06.2023 – grevă de avertisment, în intervalul orar 10:00-12:00; 1.07.2023 – declanşarea grevei generale a lucrătorilor din sănătate şi demisia în masă din contractele de gărzi a medicilor”, se arată într-un comunicat transmis de Federația Solidaritatea Sanitară

Revendicările sindicaliștilor din sănătate:

1. Modificarea Ordonanței de urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, astfel încât să se poată continua angajările în Sănătate și Asistență socială, iar bugetele instituțiilor din cele două sisteme să nu fie afectate.

2. Punerea imediată în aplicare, în integralitatea sa, a Legii nr. 153/2017 pentru toţi angajaţii din sistemul de Sănătate şi cel de Asistenţă socială:
a. Acordarea salariilor de bază din grilă tuturor angajaților;
b. Calcularea tuturor sporurilor prin raportare la salariul aflat în plată;
c. Calcularea tarifului orar pentru gărzi prin raportare la salariul aflat în plată;
d. Calcularea indemnizației de hrană prin raportare la salariul minim brut pe țară actual.

3. Finanțarea corectă și suficientă a instituțiilor din Sănătate și Asistență Socială.

4. Reluarea imediată a negocierilor în vederea semnării Contractului Colectiv de Muncă la nivelul sectorului bugetar SĂNĂTATE.

5. Finanțarea de la bugetul de stat a voucherelor de vacanță în SĂNĂTATE și ASISTENŢĂ SOCIALĂ.

6. Stoparea destructurării rețelei medicale proprii a Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.

sursă foto Facebook Federația Sanitas din Romania

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Un argeșean cu permisul anulat – prins beat la volan de polițiști

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole