Radic Star – audit din Marea Britanie privind eficienţa prevenirii pestei porcine

de | 13.04.2023 09:18 | Economic, Din ediția tipărită, După locație, Ștefănești, Știri

Compania Radic Star a fost vizitat de inspectorii sanitari britanici și un reprezentant al Comisiei Europene.

În perioada 28-29 martie, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a fost auditată de o misiune din partea serviciilor veterinare din Marea Britanie. România, Franța și Germania au fost selectate pentru a fi evaluate în ceea ce privește eficiența măsurilor de prevenire, detectare și control al pestei porcine africane implementate în Uniunea Europeană. Selecția s-a făcut pe baza diferitelor situații epidemiologice existente în aceste state, în vederea dezvoltării relațiilor comerciale între Uniunea Europeană și Regatul Unit al Marii Britanii.

Ședința de deschiderea a misiunii de audit a avut loc în data de 28 martie, la sediul ANSVSA, unde experții britanici au asistat la prezentări despre strategia de combatere a pestei porcine africane și a modului în care aceasta este implementată de serviciile veterinare din România.

În cea de-a două zi a misiunii, cei șase membri ai echipei de audit și un reprezentant al Comisiei Europene, în calitate de observator, s-au deplasat în județul Argeș, unde au vizitat o gospodărie tradițională și o exploatație comercială cu porcine în sistem integrat cu un abator, pentru a avea o perspectivă de ansamblu asupra specificului național al sistemului de creștere a porcilor în România. Operatorul economic selectat pentru vizita inspectorilor sanitar-veterinari britanici a fost societatea Radic Star, manageriată de către Marius Dicu, experţii din Marea Britanie vizitând ferma şi abatorul producătorul de mezeluri argeşean.

audit UK Radic Star

Auditul a urmărit evaluarea organizării autorităților competente și sistemul de control oficial ale statelor membre auditate. În acest sens, au inspectat mișcările și trasabilitatea animalelor vii, producția, procesarea și distribuția cărnii de porc și a produselor din carne de porc. Procedurile privind prevenirea, detectarea și controlul bolii, inclusiv cele de raportare și zonare, planurile de contingență pentru PPA, supravegherea pasivă și activă efectuată atât la porcii domestici, cât și la mistreți, metodologia de diagnostic de laborator pentru PPA, controalele asupra subproduselor de origine animală de la porci domestici și mistreți și procedura de certificare au fost, de asemenea, auditate.

România a primit aprecieri din partea experților britanici pentru modul în care serviciile veterinare acționează pentru a combate pesta porcină africană. Un proiect al raportului misiunii va fi elaborat în termen de 60 de zile și, după finalizare, va fi transmis statelor membre auditate pentru analiză și comentarii.

Despre Radic Star

Radic Star este unul dintre cei mai cunoscuți și respectați furnizori de produse din carne în toată zona de sud a României, produsele sale fiind distribuite în Arges, Dâmbovița, Prahova, Vâlcea, Teleorman, Olt, Dolj și București. RADIC STAR aduce bunătăți din carne pe masa argeșenilor încă din 1993, iar astăzi gama de produse Radic Star numără peste 100 de sortimente, pentru toate gusturile, compania având o producție zilnică de peste 30 de tone de preparate din carne pe zi.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Cumpărături pentru masa de Paște? Aflați programul magazinelor Radic Star

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Marea Britanie | Marius Dicu | Radic Star | Uniunea Europeană

Ultimele articole