În februarie, senatorul PNL, Dan Bica, i-a adresat ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tánczos, o întrebare prin care a solicitat informații concrete privind suprafețele de teren pe care s-au efectuat plantări în scopul regenerării pădurilor și care sunt obiectivele în acest sens pe anul în curs.
La sfârșitul secolului al XIX-lea, 80% din suprafața României era acoperită de păduri. În prezent, conform unui studiu realizat de Greenpeace, acestora le mai revine doar 29% din teritoriul țării noastre, cu mult sub media înregistrată la nivelul statelor din Uniunea Europeană, care este de 43%. Conform aceluiași studiu, în ultimii ani, România a pierdut câte 3 hectare de pădure în fiecare oră, în mare parte ca urmare a defrișărilor ilegale.
Din păcate, județul Argeș ocupă un loc fruntaș pe plan național în ceea ce privește tăierile ilegale de păduri, situație care influențează negativ clima și echilibrul ecologic în zonele afectate, produce grave prejudicii economice și pune în pericol siguranța locuitorilor din comunitățile limitrofe. În acest context, necesitatea de a acționa pentru asigurarea gestionării durabile a fondului forestier, în conformitate cu prevederile europene și internaționale în domeniu, impune cerințe speciale de administrare a suprafețelor împădurite. Între acestea, regenerarea urgentă a pădurilor reprezintă o prioritate absolută.”, se arată în documentul care a ajuns pe masa ministrului Mediului, semnat de către parlamentarul argeșean.
Recent, senatorul Dan Bica a primit și detaliile solicitate. Conform răspunsului furnizat de către Mediului, Apelor și Pădurilor, în anul 2022, în județul Argeș, au fost regenerate 804 ha de teren. În cadrul Programului național s-au efectuat plantări în 56 de localități. Cea mai mare suprafață de pădure regenerată o identificăm în comuna Nucșoara, 156,4 hectare, urmată de Brăduleț, cu 86 de hectare și de Sălătrucu, cu aproape 77 de hectare. În localitățile Băbana, Poiana Lacului, Mihăești, Godeni, Râca, Bascov, Ștefănești, Valea Mare, Câmpulung se înregistrează plantări pe suprafețe mai mici de 1 hectar.
Pentru anul în curs, este planificată realizarea regenerărilor de pădure pe o suprafață totală de 928 hectare, în 56 de localități, cele mai multe fiind alocate tot în Nucșoara.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Condiția pe care o vor avea de respectat angajații de la privat pentru a primi vouchere de vacanță