RĂZBOIUL GUNOAIELOR. Salubris vs Financiar Urban pentru o afacere de 100 milioane euro

de | 02.10.2022 19:30 | Economic, Importante, Județean, Știri

O licitaţie lansată la sfârşitul anului trecut, ce are ca obiect contractul pentru ridicarea deşeurilor din aproape jumătate dintre localităţile judeţului, a declanşat un adevărat război între două din cele mai importante societăţi de salubrizare din regiune: Salubris şi Financiar Urban. Miza este una uriaşă: un contract pe 8 ani, estimat la aproape 100 milioane euro. Acesta este şi motivul pentru care cele două firme sunt dispuse să lupte până în pânzele albe, războiul purtându-se deja pe mai multe fronturi: SICAP, CNSC şi instanţe.

 

În decembrie 2021, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Servsal Argeş a dat startul licitaţiei pentru atribuirea contractului de delegare prin concesiune a gestiunii activității de colectare separată și transport separat al deşeurilor municipale în Zona centrală Argeș. Valoarea estimată a contractului este de 423 milioane lei, la care se adaugă şi TVA, iar durata contractului este 96 luni.

Miza o reprezintă gestionarea deşeurilor, în următorii ani, în 42 din cele 102 localităţi argeşene, aflate în zona centrală a judeţului: orașele Ștefănești, Mioveni și Topoloveni și comunele Albota, Bradu, Căteasca, Moșoaia, Oarja, Poiana Lacului, Rătești, Săpata, Vedea, Bascov, Băbana, Budeasa, Cocu, Cotmeana, Cuca, Drăganu, Mălureni, Micești, Ciomăgești, Merișani, Morărești, Uda și Mărăcineni, Bălilesti, Coșesti, Davidești, Dârmănești, Hârtiești, Vulturești, Mihăești, Stâlpeni, Țițești, Beleți-Negrești, Bogați, Boțești, Călinești, Dobrești, Leordeni și Priboieni.

La licitaţie s-au înscris iniţial trei societăţi: Salubris SA, Financiar Urban şi RER Ecologic Service Bucuresti Rebu, cea din urmă dispărând pe parcurs după ce oferta sa a fost declarată inacceptabilă şi neconformă, iar Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor i-a respins contestaţia. Aşa se face că în cursă au mai rămas doi competitori puternici, Salubris SA – manageriată de către Gabriel Sabie şi Financiar Urban – una din cele două firme cu care Gheorghe Văsîi face afaceri cu deşeuri, dar care de ceva timp este administrată de ginerele acestuia, Teoctist Costache.

 

Runda 1. Salubris contestă şi câştigă la CNSC

Prima bătălie în acest război de 100 milioane euro s-a dat în primăvară, atunci când comisia de licitaţie din cadrul Servsal a respins oferta Salubris SA din procedura de atribuire şi a declarat câştigătoare firma lui Gigi Văsîi. Cum era de aşteptat, Salubris a contestat la CNSC eliminarea sa din procedura de atribuire, iar această autoritate i-a dat câştig de cauză, obligând ADI Servsal ca, „în ceea ce privește ofertele depuse de SC Salubris SA și SC Financiar Urban SRL, să stabilească ofertele admisibile și să aplice acestora criteriul de atribuire ales”.

În peste 100 de pagini, cât are decizia nr. 936/2022 a CNSC, Consiliul a concluzionat că în analiza celor două oferte, cele două firme nu au avut parte de tratament discreţionar.

„Din ansamblul argumentelor expuse în ceea ce privește respingerea ca neconformă a ofertei contestatoarei, se releva concluzia că solicitarea de clarificări a fost una formală, de vreme ce argumentele ofertantei nu au fost analizate de către comisia de evaluare, motivele de respingere nefiind bazate pe considerente care să conducă la ideea că explicațiile societății au fost obiectul atenției comisiei de evaluare în mod obiectiv și serios. Drept urmare, Consiliul va invalida decizia autorității contractante de a respinge oferta contestatoarei ca urmare a evaluării ei din punct devedere tehnic.” – concluzionează CNSC.

 

Runda 2. Servsal pierde la Curtea de Apel

În mod surprinzător, cea care a contestat în instanţă decizia CNSC de reevaluare a ofertelor nu a fost firma care fusese declarată câştigătoare şi care, astfel, risca să piardă contractul, ci chiar ADI Servsal. Contestaţia s-a judecat la Curtea de Apel Piteşti, care a respins acţiunea Asociaţiei, ba mai mult, a şi obligat Servsal să-i plătească societăţii Salubris cheltuielile de judecată.

 

Runda 3. Eliminată din nou, Salubris contestă iarăşi şi câştigă

Epopeea gunoiului din Argeş nu s-a încheiat însă, pentru că, pentru a doua oară, după reevaluarea ofertelor, Servsal a declarat din nou ca neconformă oferta Salubris şi a stabilit câştigătoare firma controlată de Văsîi. Salubris a apelat pentru a doua oară în aceeaşi licitaţie la CNSC, care, din nou, i-a dat dreptate şi a obligat Servsal să îi ia în considerare oferta. De această dată, cea care a apelat la instanţă a fost Financiar Urban, care a contestat la Curtea de Apel Piteşti noua decizie a Consiliului Naţionale pentru Soluţionarea Contestaţiilor, primul termen al litigiului fiind programat marţea viitoare, pe 4 octombrie.

 

Gabriel Sabie, Salubris: „Avem preţul cel mai mic, ceea ce ar însemna costuri mai mici şi pentru populaţie”

Salubris SA este o firmă din Slatina, care activează de foarte mulţi ani pe piaţa serviciilor de salubrizare din Argeş, unde colectează în prezent gunoiul din 24 de localităţi.

„Noi am venit cu un preţ mult sub ceilalţi ofertanţi, undeva cu 30-40% mai puţin, nu ştiu exact. Noi avem preţul cel mai mic, ceea ce ar însemna costuri mai mici şi pentru populaţie. Autoritatea contractantă consideră însă că am subevaluat oferta şi că am veni cu puţine maşini… Nu de aceeaşi părere este şi CNSC. Ni se pare o poveste fără sfârşit, pentru că, dacă eu pierd la o Curte de Apel, Financiar încheie contractul, dar dacă eu câştig, poate să ţină şi zece ani! Instanţa va decide”, ne-a declarat Gabriel Sabie, directorul executiv al Salubris SA.

Am încercat să luăm legătura şi cu Gabriel Moiceanu, directorul ADI Servsal, însă, la momentul documentării materialului, acesta era plecat din ţară şi nu şi-a putut exprima un punct de vedere.

 

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Patronul Beto Construct, Ion Micu – cercetat pentru evaziune fiscală şi excavări ilegale

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Ultimele articole