Registru unic al asociațiilor și fundațiilor se modernizează

de | 03.11.2023 14:02 | Național, Administrație

Guvernul a aprobat în ultima ședință un proiect de lege inițiat de Ministerul Justiției pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, care prevede, printre alte realizarea unui registru unic al asociațiilor și fundațiilor, modern, care să conțină informații adecvate, corecte și actualizate cu fonduri PNRR. Proiectul va fi trimis către Parlament în vederea dezbaterii și adoptării, potrivit informăaii publicate de MInisterul Justiției.

”Asociațiile și fundațiile sunt actori esențiali pentru protejarea drepturilor omului și libertăților cetățenești și au un rol crucial pentru funcționarea democrației și a societății românești. Măsurile propuse acum pentru digitalizarea și debirocratizarea domeniului reprezintă un sprijin pentru ele și, indirect, pentru beneficiarii acestora, cetățenii. Proiectul de lege este rezultatul a doi ani de dezbateri și a zeci de întâlniri la care au participat peste 70 de organizații neguvernamentale. Este foarte important faptul că Guvernul a păstrat regulile de sponsorizare, ceea ce înseamnă că atât companiile cât și micro-întreprinderile și persoanele fizice pot susține cauze în care cred sau servicii sociale ori de sănătate insuficient furnizate de către stat”, a declarat ministrul Justiției potrivit informării publicate.

Modificări ale procedurii de acordare a statutului de utilitate publică

Printre măsurile propuse prin proiectul de act normativ se numără realizarea unui registru unic al asociațiilor și fundațiilor, modern, care să conțină informații adecvate, corecte și actualizate. Registrul va permite accesul în orice moment la informații despre asociațiile și fundațiile înregistrată în România. Finanțarea pentru registru va fi asigurată prin PNRR, prin intermediul unui proiect al Ministerului Justiției cu o valoare de peste 5,2 milioane lei. ”De asemenea, sunt propuse măsuri în vederea debirocratizării procedurilor legate de înființarea asociațiilor și fundațiilor. Așa cum a solicitat societatea civilă, în viitor folosirea cuvintelor ”național” sau ”român” va fi lăsată la aprecierea instanței, fără să mai fie nevoie de acordul SGG. Alte măsuri vizează eliminarea obligației numirii unui cenzor/comisii de cenzor pentru asociațiile al căror activ patrimonial nu depășește 16 milioane lei precum și modificări ale procedurii de acordare a statutului de utilitate publică, care nu se va mai putea refuza din considerente de oportunitate”, potrivit sursei citate. În prezent, în România numărul total de ONG-uri înregistrate este de 137.963, dintre care: asociații – 114.714, federații – 1624, fundații – 20779, persoane juridice străine – 39 și uniuni – 807. Numărul ONG-urilor de utilitate publică este de 194.

Sursă foto: just.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Totul despre voucherele destinate victimelor infracțiunilor. Alina Gorghiu: ”Venim cu o procedură nouă de protecție”

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Ministerul Justiţiei

Ultimele articole