anchetaonline.ro

Totul despre voucherele destinate victimelor infracțiunilor. Alina Gorghiu: ”Venim cu o procedură nouă de protecție”

de | 03.11.2023 11:25 | Național, Administrație

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, vine cu câteva informații utile despre voucherele destinate victimelor infracțiunilor. Acestea din urmă vor putea beneficia, într-un timp optim, de un voucher care să le acopere cheltuielile imediate de cazare, mâncare, uz personal, medicamente şi transport, în limita unei sume echivalente cu 5 salarii de bază minime brute. Ministrul Alina Gorghiu explică și care este procedura de a intra în posesia voucherului.

”Nimic nu poate compensa drama victimelor violenței, a infracțiunilor sexuale, a traficului de persoane. Dar cel mai greu este când, fără mijloace, lipsită de alternative, victima nu se poate pune la adăpost de agresor.

Și se întâmplă des asta! De aceea, în sprijinul lor, venim cu o procedură nouă de protecție. Victimele infracţiunilor vor putea beneficia, într-un timp optim, de un voucher care să le acopere cheltuielile imediate de cazare, mâncare, uz personal, medicamente și transport, în limita unei sume echivalente cu 5 salarii de bază minime brute. Sumă care se va suporta din bugetul Ministerului Justiției”, transmite Alina Gorghiu în ultima postare.

Potrivit informării publicate pot beneficia de voucher victimele asupra cărora a fost săvârşită:

 • o tentativă la infracţiunile de omor şi omor calificat,
 • o infracţiune de vătămare corporală,
 • o infracţiune intenţionată care a avut ca urmare vătămarea corporală a victimei,
 • o infracţiune de viol, act sexual cu un minor şi agresiune sexuală,
 • o infracţiune de terorism,
 • orice altă infracţiune intenţionată comisă cu violenţă.

”Ce înseamnă timp optim? Un termen de cel mult 72 de ore de la data soluționării de către instanță a cererii depusă de victimă la Tribunalul din raza teritorială a domiciliului său”, a mai explică ministrul Justiției Alina Gorghiu.

Cum intri în posesia voucherului

”Care sunt pași de urmat pentru a intra în posesia acestui voucher?

 • Victima transmite instanței cererea de acordare a voucherului și referatul de estimare a cheltuielilor pentru acoperirea nevoilor urgente.
 • Instanța admite cererea de acordare a voucherului și stabilește cuantumul.
 • Hotărârea se comunică atât victimei, cât și Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.
 • Se emite voucherul cu datele de identitate ale victimei și se alimentează cu cuantumul stabilit.
 • Victima primește voucherul, în baza unui proces-verbal.

Este un mecanism care oferă victimelor necesarul pentru acoperirea nevoilor urgente. Un avans din compensația financiară în limita unei sume echivalente cu 10 salarii de bază minime brute pe ţară stabilite pentru anul în care victima, care se află într-o situaţie financiară precară, a solicitat avansul pentru prejudiciile suferite.

Trebuie să avem grijă de victimele infracțiunilor! Este obligație!”, concluzionează Alina Gorghiu în ultima postare publicată.

Foto descriptiv. Sursă foto: Facebook Alina Gorghiu.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Vești bune pentru românii care beneficiază de carduri de alimente și vouchere pentru energie!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Alina Gorghiu