Reguli noi pentru cei care folosesc trotinete electrice

de | 09.11.2023 09:48 | Lifestyle, Național

Noi reguli pentru cei care se deplasează cu bicicletele sau trotinetele electrice.

Comisia juridică din Camera Deputaţilor a amendat marți, 7 noiembrie, un proiect de lege care aduce noi reguli în folosirea trotinetelor electrice, relatează antena3.ro

Potrivit proiectului, cei care conduc o bicicletă sau o trotinetă electrică pe drumurile publice trebuie să aibă vârsta de cel puţin 16 ani.

Pentru a conduce o bicicletă sau o trotinetă electrică pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puțin 16 ani”, se arată într-un amendament al Comisiei juridice la acest proiect.

Proiectul de lege definește și noțiunea de trotinetă electrică, ca fiind un „vehicul cu două sau trei roți, a cărui viteză maximă prin construcție nu depășește 25 km/h și care este echipat cu un motor electric a cărui putere nominală continuă maximă nu depășește 2 kW”.

Mai mult, proprietarii vehiculului trebuie să dețină o asigurare obligatorie, iar în cazul trotinetelor electrice în regim de self-service, la efectuarea plăţii, în aplicaţie se va introduce şi se va completa un chestionar de 5 întrebări obligatorii, referitoare la legislaţia rutieră.

 De asemenea, proiectul mai prevede și purtarea obligatorie a căștii de protecție de către conducătorii de trotinete sau biciclete, cu excepția cazului în care trotineta este închiriată.

O altă prevedere este aceea că bicicletele, trotinetele electrice și mopedele care circulă pe drumurile publice trebuie să fie echipate obligatoriu cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente.
Deputaţii din Comisia juridică urmează să ia în discuţie, săptămâna viitoare, un alt proiect de lege care să stabilească toate sancţiunile pentru nerespectarea prevederilor acestei legi cu privire la circulaţia pe drumurile publice a trotinetelor electrice.

După dezbaterile din Comisia Juridica proiectul de lege urmează să intre în dezbaterea plenului.

Camera Deputaților este forul decizional în acest caz.

foto descriptiv Freepik

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Cutremur în România, în această dimineață!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole