Riscă amenzi de până la 10.000 de lei

de | 18.01.2023 14:30 | Știri, Administrație, După locație, După subiect, Județean, Național

Săptămâna viitoare începe cu două zile libere pentru bugetari. Codul muncii stabilește că, în ziua de 24 ianuarie salariații din țara beneficiază de o zi liberă. În plus, angajații de la stat vor avea încă o zi liberă suplimentară în acea perioadă, astfel încât s-a făcut punte între weekend și Ziua Unirii Principatelor, bugetarii beneficiind astfel de o minivacanță de patru zile.Angajatorii care nu respectă prevederile legale pot primi amenzi de până la 10.000 lei.

De Ziua Unirii Principatelor Române, 24 ianuarie, salariații de la stat sau din mediul privat, beneficiază de timp liber. În zilele nelucrătoare de sărbătoare legală, salariații trebuie să primească timp liber, dar există și categorii de angajați care trebuie să meargă la lucru chiar și în aceste zile. Mai precis, este vorba despre angajații din unitățile sanitare sau cele de alimentație publică, precum și despre locurile de muncă în care activitatea nu se poate întrerupe din cauza caracterului procesului de producție sau specificul activității. În cazul acestora, Codul Muncii stabilește compensarea cu timp libercorespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă aceștia nu pot primi timp liber, au dreptul de a primi un spor de cel puțin 100% din salariul de bază. Angajatorii care nu respectă prevederile legale pot primi amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 lei.

  • Ziua de 23 ianuarie trebuie recuperată până pe 28 februarie, prin prelungirea corespunzătoare a timpului de lucru.

Foto descriptiv. Sursă foto: Hotnews

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Pitești. Iată programul de colectare a deșeurilor în zilele de 23 și 24 ianuarie

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Ministerul Muncii