Riscați amenzi usturătoare. Măsuri impuse de legislația în vigoare pentru combaterea ambroziei!

de | 10.04.2023 14:49 | Știri, Administrație, Județean, Național, Pitești

Primăria Pitești anunță că, potrivit legislației în vigoare, proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole au obligaţia să desfăşoare lucrări de prevenire, combatere şi distrugere a buruienii ambrozia, până cel târziu la data de 30 iunie a fiecărui an. În caz contrar riscă amenzi de până la 20.000 lei.

Ambrozia (denumirea științifică „Ambrosia artemisiifolia“) este cunoscută ca fiind o buruiană periculoasă pentru sănătatea omului, provocând alergii şi stări febrile puternice în perioada înfloririi.

Primăria Municipiului Pitești informează cetăţenii cu privire la prevederile Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia cu modificările şi completările ulterioare, potrivit căreia proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole au obligaţia să desfăşoare lucrări de prevenire, combatere şi distrugere a buruienii ambrozia, denumită ştiintific Ambrosia artemisiifolia, pentru evitarea instalării și răspândirii vegetației adventive invazive și pentru eliminarea ei, în cazul prezenței pe terenurile intravilane sau extravilane, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante și apariția primelor inflorescențe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an.

”Recomandăm următoarele metode pentru prevenirea, combaterea şi distrugerea buruienii ambrozia: cosirea repetată, manual sau mecanic, în funcţie de locul şi suprafaţa infestată, distrugerea cu unelte agricole, smulgerea, în cazul unor suprafeţe izolate, efectuarea unor arături adânci şi discuiri pe terenurile agricole, erbicidarea, după caz, obligatoriu înainte de perioada de înflorire, perioada de maximă polenizare atingându-se în lunile august – septembrie, până la finalul lunii octombrie. În vederea verificării respectării prevederilor legale de mai sus, reprezentanţii primăriei vor efectua centralizarea suprafeţelor afectate, nerespectarea obligațiilor constituind contravenţie, care se sancţionează cu amendă de la 1.000 de lei la 5.000 de lei, pentru persoanele fizice, şi cu amendă de la 10.000 de lei la 20.000 de lei, pentru persoanele juridice”, se arată în informarea publicată pe pagina de Facebook a administrației locale. Pentru informaţii suplimentare, vă recomandăm să contactaţi Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Argeș, la telefon 0348.405.032.

Pentru recunoaşterea acestei plante, puteţi consulta site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, al Ministerului Mediului, precum şi al Ministerului Sănătăţii.

Foto descriptiv. Sursă foto: Facebook Primaria Municipiului Pitesti

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline:

În perioada Sărbătorilor Pascale, la Pitești. Iată programul de colectare a deșeurilor

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole