„Roata de pojarnici”-188 de ani de la înființarea primei unități de pompieri militari din România

de | 15.05.2023 11:28 | Știri, După locație, După subiect, Eveniment, Lifestyle, Național

„Roata de pojarnici”-188 de ani de la înființarea primei unități de pompieri militari din România

„Roata de pojarnici”, prima companie românească de pompieri, a apărut la 15 mai 1835, când a început să funcționeze sub comanda căpitanului Bacinschi și a locotenenților Racliş şi Măcărescu.

Ea era alcătuită din 3 ofiţeri, 9 unterofiţeri (subofiţeri), 2 barbancici (cei care aveau grijă de cai), 90 de soldaţi pojarnici şi un conoval (fierar), potrivit isujis.ro

Iar, primul căpitan-comandant de pompieri consemnat la Iaşi a fost Bacinschi, cel al cărui nume îl poartă astăzi o stradă din municipiul Iaşi.

Pojarnicii ieşeni aveau la dispoziţie 24 de sacale, patru tulumbe, 76 de cai şi cinci căruţe,

Anexa la Regulamentul de înfiinţare a „roatei“ prevedea că „toate instrumenturile de pojar“ trebuie ţinute sub acoperiş, vara, iar iarna la loc ferit de îngheţ.

O altă prevedere era ca paharele de aramă de la tulumbe să fie unse cu său după fiecare utilizare, totodată şi furtunurile, care erau confecţionate din piele.

Totul era organizat în stil cazon, lucru dovedit prin faptul că proiectul aprobat la 1835 prevedea şi portul unei uniforme specifice: „vor avea mundire, după forma de pedestrime a Miliţiei… cu guler vânăt şi cu şase bunghi albi. Pantalonii cu postav sur, căzăceşti, cu vipisca vânătă“.

La Bucureşti, o companie similară avea să fie înfiinţată abia 10 ani mai târziu.

În acest context, astăzi, între orele 10:00 – 18:00, pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt din municipiul Iași, va avea loc o expoziție a autospecialelor și a tehnicii de intervenţie și vor fi efectuate exerciţii demonstrative cu privire la procedeele de descarcerare și acordare a primului ajutor în diferite situaţii.

De asemenea, vor fi organizate activități de informare a cetăţenilor și distribuire de materiale specifice campaniilor „R.I.S.C. ” „F.O.C.” și ”Nu tremur la cutremur”, în cadrul punctului de informare.

Va fi prezentată și oferta educațională pentru cei care doresc să participe la concursurile de admitere în instituţiile de învăţământ militar.

Totodată, va fi organizată și “Ziua Porţilor Deschise”, activitate desfăşurată în subunităţile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Iaşi (Detașamentul 1 de Pompieri Iași, Detașamentul 2 de Pompieri Iași, Secţia de Pompieri Paşcani și Secţia de Pompieri Târgu Frumos).

sursă foto Facebook IGSU

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

(VIDEO) „O altfel de misiune” a polițiștilor! Un argeșean a rămas cu tirul blocat într-o intersecție din Hunedoara!

 

 

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: ISU