anchetaonline.ro

MAE: În România nu există nicio unitate administrativ-teritorială cu denumirea ”ținutul secuiesc”

de | 07.02.2023 13:58 | Știri, După locație, După subiect, Național

Ambasadorul Ungariei la București a fost convocat, astăzi dimineață, din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, la sediul Ministerului Afacerilor Externe (MAE), pentru a i se comunica poziția părții române față de afirmațiile unui oficial de la Budapesta referitoare la o ”pretinsă îngrădire” a dreptului arborării drapelului ”așa – zisului ținut secuiesc”.

Ministerul Afacerilor Externe ”dezaprobă ferm comentariile președintelui Comisiei pentru Politică Externă din Parlamentul Ungariei, publicate ieri, 6 februarie 2023, pe pagina sa de Facebook, privind pretinsa îngrădire de către România a dreptului arborării drapelului așa-zisului ținut secuiesc”, se arată în comunicatul publicat pe site-ul MAE.

”Ministerul Afacerilor Externe evidențiază, în acest context, faptul că ordinea de drept din România consacră dreptul persoanelor aparținând tuturor celor 20 de minorități naționale de a-și folosi însemnele specifice în privat, precum și în public, în cadrul unor manifestări culturale și religioase specifice.

În ceea ce privește însemnul așa-numitului ținut secuiesc, în România nu există nicio unitate administrativ-teritorială cu această denumire și deci nici îndreptățirea la vreun însemn oficial specific.

Totodată, orice autoritate administrativ-teritorială din România are dreptul de a-și stabili propriile însemne, care trebuie să fie reprezentative pentru ansamblul populației rezidente în acea unitate administrativ-teritorială.

Ministerul Afacerilor Externe reia insistent apelul la reținere în declarațiile din spațiul public și reamintește așteptarea părții române ca oficialii ungari să acționeze cu responsabilitate în logica relației strategice dintre cele două state, a Tratatului politic de bază din 1996 și în dorința consolidării cooperării bilaterale în toate domeniile de interes, în beneficiul tuturor cetățenilor români și ungari indiferent de etnie”, potrivit sursei citate.

Foto descriptiv. Sursă foto: gazetaromaneasca.com

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Cardul de energie: Ghidul situațiilor speciale. Ce trebuie să știe beneficiarii sprijinului de 1.400 lei

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Ministerul Afacerilor Externe