Băutura preferată a celor care au probleme cu trezitul de dimineața, considerată o „licoare magică” de mulți, are un efect benefic asupra organismului, în special iarna.
Potrivit cercetătorilor, cafeaua conține antioxidanți extrem de buni pentru sănătatea oamenilor, arată csid.ro.
Pentru că iarna este anotimpul cel mai friguros, iar virozele respiratorii își fac simțită prezența mai des decât în alte perioade ale anului, specialiștii spun că băutura pe care o consumăm de plăcere, în special dimineața, ne poate proteja de factorii externi care pot afecta buna funcționare a organismului nostru, având în vedere că „licoarea magică” întărește imunitatea.
Studiile arată că dacă o consumăm cu moderație, cafeaua oferă o parte importantă din cantitatea de antioxidanți de care organismul are nevoie, fiind precum o barieră care protejează corpul uman de atacurile radicalilor liberi.
Cercetările mai arată că antioxidanții din cafea sunt conținuți și de anumite fructe, precum mure, afine și coacăze, conform csid.ro.
Combinată cu o dietă sănătoasă și exerciții fizice, cafeaua contribuie la menținerea unui organism sănătos, în special în sezonul rece.
Cafeaua ne ajută să trăim mai mult
Mai mult, pe lângă starea de bine pe care ne-o oferă această băutură „magică”, un studiu realizat în Australia a demonstrat că persoanele care beau două sau trei cești cu cafea, zilnic, prezintă un risc mai redus de a muri de tinere ori de a dezvolta probleme cardiovasculare, comparativ cu oamenii care nu consumă deloc cafea.
Conform datelor cercetătorilor, riscul de deces timpuriu s-a redus cu până la 27% pentru cei care consumă cafea măcinată. De asemenea, boabele de cafea au antioxidanți care ajută corpul să dea la o parte moleculele periculoase, radicali liberi, care pot provoca anumite afecțiuni.
Datele medicale au fost strânse mai bine de 12 ani de la aproximativ jumătate de milion de oameni din Marea Britanie, cu vârsta cuprinsă între 40 și 69 de ani.
Cafeaua a fost asociată cu reducerea bolilor cardiovasculare și a decesului din orice cauză. Cofeina este cel mai cunoscut component, dar băutura conține peste 100 de componente biologic active. Este probabil ca ingredientele fără cofeină să fie cele ‘responsabile’ pentru relația dintre consumul de cafea, bolile cardiovasculare și supraviețuire”, a declarat profesorul Peter Kistler de la Baker Heart and Diabetes Research Institute din Melbourne, cel care a realizat studiul, conform thesun.co.uk.
Prin urmare, dacă încă nu ați băut cafeaua în această dimineață, o puteți savura gândindu-vă la beneficiile pe care le va aduce sănătății, așa cum susțin cercetătorii din Australia.
Foto credit gyogyszernelkul.com
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Cum ne afectează viața nivelul prea mare sau prea mic de hormoni tiroidieni!