Cadrele medicale din Spitalul Județean – salarii imense și achiziții fabuloase în ultimii ani!

de | 20.09.2022 20:30 | Economic, Județean, Lifestyle, Știri

  • Atenție, citirea declarațiilor de avere poate produce atacuri de panică! Află cât câștigă unii dintre cei mai cunoscuți doctori din Argeș, unde mai lucrează în privat și ce evoluție a avut averea lor în ultimii ani.

 

 

România încă se află pe primul loc în Europa la capitolul șpagă dată în spitale, relevă cel mai recent raport al Comisiei Europene. 18% dintre români recunosc că au oferit bani ori cadouri scumpe medicilor sau asistentelor. Dacă încă mai credeți că este de perpetuat acest obicei în contextul în care salariile în sănătate au crescut considerabil, vă sfătuim să deschideți declarațiile de avere ale angajaților din sistem. Veți constata că majoritatea au salarii lunare cât alții într-un an, că averile lor se rezumă rareori la o singură casă și o singură mașină și că, în timp ce pentru medici șpaga pe care intenționați să o dați reprezintă doar mărunt pentru o ieșire la o masă în oraș, pentru dumneavoastră aceasta poate reprezenta factura la întreținere pe care abia vi-o permiteți într-o lună de iarnă.

 

Câteva cifre interesante

 

Verificând cele 109 declarații de avere și interese publicate pe site-ul Spitalului Județean Pitești (și încă nu au fost date toate publicității) am pătruns într-o lume care trăiește pe picior mare. Nu că nu ar merita, în definitiv vorbim despre oameni care, în sfârșit, sunt remunerați potrivit importanței meseriei pe care o prestează. În egală măsură, în același spital, lucrează împreună suficient de multe familii, încât să nu ne întrebăm dacă nu cumva s-au făcut angajări nu neapărat pe criterii profesionale. De asemenea, mulți dintre medici au și alte joburi, atât la alte spitale, cât și la propriile businessuri. Poate nu întâmplător cabinetele private sunt ceva mai pline decât secțiile de ginecologie, spre exemplu… Nu în ultimul rând, am constatat că mulți dintre angajații de la Spitalul Județean Pitești au partenerii de viață angajați tot în posturi la stat, parte dintre ei pe tradiționalele filiere politice.

 

în Spitalul Judetean

 

În linii mari, în cifre, situația se prezintă la modul următor, după analiza declarațiilor de avere făcute publice până la acest moment:

  • 11 cupluri soț-soție lucrează, împreună, la Spitalul Județean Pitești (dar știm că sunt mai multe);
  • partenerii de viață a 15 angajați din cadrul Spitalului Județean, dincolo de cuplurile care profesează în interiorul spitalului, lucrează tot la stat;
  • 23 de angajați ai Spitalului Județean au mai multe joburi;
  • 10 angajați au propriile businessuri în domeniu;
  • în ultimii doi-trei ani, probabil și pe fondul creșterilor salariale, angajații Spitalului Județean Pitești au făcut achiziții imobiliare și auto de-a dreptul spectaculoase.

 

Familiile din Spitalul Județean Pitești

 

Doctorul Robert Mărtoiu, șeful secției Chirurgie II și doctorul pneumolog Liliana Mărtoiu lucrează împreună la „Județean”. În casa celor doi intră, lunar, venituri din salarii de aproxomativ 35.000 lei. Așa se face că cei doi au la bancă economii în valoare de 126.000 euro, 37.000 dolari și 32.500 lei. Mai mult, doamna și-a permis să-i ofere domnului, de ziua sa probabil, un cadou destul de pragmatic menționat în declarația de avere: 6.100 euro.

 

Al doilea cuplu este cel al medicilor Constantin Rodica și Gheorghe. În calitate de asistent-șef, Rodica Constantin încasează, lunar, venituri de peste 5.500 lei, iar soțul, ceva mai puțin – 3.515 lei. Asistenta-șefă își mai rotunjește veniturile, destul de modest, colaborând și cu Centrul Medical de Gastroenterologie Delta din Pitești, declarând în acest sens un salariu de 2.400 lei/anual.

 

Familia Rujan nu are nici ea venituri foarte mari. Ștefan Rujan (fost șef serviciu, actual referent de specialitate) a declarat venituri din salariu de aproximativ 3.500 lei, în timp ce soția, Nicoleta, asistent medical principal, a adus în casă, lunar, venituri de circa 4.200 lei. Cei doi au de susținut un împrumut de 371.300 lei contractat în 2019, când și-au cumpărat un teren și o casă de locuit la Bradu.

 

Un alt cunoscut cuplu de doctori este cel format din Marcel și Lavinia Buzatu. Puțin peste 21.000 de lei încasează, lunar, celebru ginecolog, în timp ce soția, doctor stomatolog, câștigă lunar aproximativ 7.800 lei. Veniturile celor doi nu se reduc la atât. Lavinia Buzatu este administrator la Ortogyn Rareș Expert SRL, declarând dividende de 114.000 lei. La firma soției sale, domnul Buzatu a declarat consultații în valoare de 8.244 de lei. Cei doi au planuri mari: în 2021 au achiziționat un teren în valoare de 1.000 mp în Dâmbovicioara, iar anul acesta au solicitat acord de mediu pentru construirea unei „stâne cu pod înalt”.

 

Un alt cuplu care împarte același loc de muncă este format din Ion-Lucian Vorovenci-Martin, asistent coordonator și soția sa Aneta Simona, asistent-șef. Cei doi aduc lunar în casă, doar din salarii, suma de aproximativ 12.000 de lei, la care se mai adaugă 2.200 lei pe care Ion-Lucian Vorovenci îi încasează de la al doilea job, societatea Ortoprofil Prod România din Târgu Mureș. Cei doi și-au cumpărat în 2020 teren și casă de locuit la Bradu, pentru care au făcut un împrumut de completare de la bancă de numai 20.000 de euro. Doamna Vorovenci a menționat în declarația de avere că are active de 50.000 de euro și conduce un Hyundai.

 

Un cuplu de medici este reprezentat și de Adriana și Daniel Blăjan. Aceștia câștigă sensibil egal, împreună având un venit de 37.000 de lei/lună. Cardiologul Blăjan mai este asociat și la SC Cardioclinic BLD SRL, fără a declara venituri din acest business. Activele financiare ale cuplului se ridică la peste 41.000 de lei.

 

Soții Bogdan și Rodica Șerb încasează puțin peste 5.000 de lei împreună. Rodica Șerb mai aduce, suplimentar, aproximativ 800 de lei lunar din salariul pe care îl încasează și de la Lear Corporation. Cei doi nu au depozite bancare, în schimb au datorii în valoare de 125.000 lei.

 

El economist, ea contabilă. Familia Tudose Laurențiu-Lucian și Diana încasează împreună de la Spitalul Județean Pitești aproximativ 7.300 de lei lunar.

 

Cu totul alta este situația în familia Rob Ligia-Adriana și Robert. Doamna Adriana este medic-șef și câștigă, lunar, aproximativ 13.000 lei, în timp ce domnul, medic primar ORL, aproape 9.700 lei. Centrul Medical Dr. Rob le suplimentează veniturile. Doamna a declarat dividende în valoare de 12.920 lei, în timp ce Robert Rob a prestat servicii medicale remunerate cu suma de 116.280 lei. Situația materială le-a permis celor doi ca în 2018 să-și cumpere un apartament la Cluj, în 2019 un Mercedes și în 2021 un BMW.

 

Fost manager al spitalului, chirurgul Dan Olariu, medic coordonator, împarte același serviciu cu soția, Eugenia, care, ca o… coincidență, câștiga în 2017 postul de biolog scos la concurs chiar de către soț. Cei doi câștigă împreună aproximativ 25.000 de lei lunar, suficient cât să-și permită, în 2019, să achiziționeze un apartament în București.

Cu ce bani și de unde își completează veniturile angajații de la „Județean

 

Mulți dintre angajații Spitalului Județean Pitești nu s-au rezumat la un singur job, chiar dacă, bună parte, aveau venituri mulțumitoare.

Medicul-șef Simona-Manuela Barabancia-Romete a obținut venituri anuale de 213.742 lei, iar de la aceeași Muntenia Hospital – 34.503 lei.

Daniela Fianu, medic-șef laborator, nu s-a rezumat la cei 211.162 lei încasați de la „Județean”. Și-a completat veniturile cu 26.271 lei de la Spitalul Orășenesc „Sf. Spiridon” și cu 27.695 lei de la Spitalul de Pneumoftiziologie „Sf. Andrei”.

Medicul-șef de secție, Sorin-Laurențiu Vasilescu a declarat venituri de 196.039 lei, dar mai lucrează și la SC Sorvas MED SRL, de unde a încasat 47.512 lei.

Medicul coordonator Carmen-Cristina Florea a câștigat de la Spitalul Județean 20.597 lei, dar sume generoase i-au venit și de la Spitalul de Urgență Târgul Cărbunești – 144.000 lei și de la Spitalul Orășenesc Bumbești-Jiu – 52.000 lei.

Ileana-Ramona Ștefanache este medic-șef de secție la Spitalul Județean și câștigă, anual, venituri de 269.106 de lei. La această sumă se mai adaugă salariul de 57.037 lei pe care l-a primit de la Spitalul Municipal Curtea de Argeș. În urma prestărilor de servicii la New Grafic Med Fan (Curtea de Argeș), Clinica Dacia Sanvita (Pitești) și Natisan Grup, Ramona Ștefanache mai încasează „mărunțiș” de aproximativ 13.500 lei.

Tot din mai multe surse își completează veniturile și medicul șef Florina-Mădălina Zamfir. Salariului de 161.831 lei i s-au adăugat 6.957 lei de la Clinica Dr. Bunescu, 1.361 lei de la Natisan Medical Center și 7.844 de la Centrul Medical Self Control.

Asistentul coordonator Daniela-Nicoleta Radu a declarat venituri de 80.169 lei de la „Județean” și 3.144 de la Oftalmoterapia Clinic.

Medicul-șef Claudiu-Daniel Neacșu și-a completat veniturile de 163.877 lei cu cele încasate de la Clinica Dr. Irimia, în valoare de 8.364 lei.

Pe principiul „câtuși de puțin contează foarte mult”, și asistenta-șefă Mariana-Camelia Șerban și-a completat salariul de 93.958 de lei cu suma de 3.310 de la Spitalul Județean Târgu Jiu pentru cursurile de formator și 2.208 lei pentru servicii de registrator prestate către o societate din București.

În calitate de farmacist-șef, Cornelia Gecan a încasat de la Spitalul Județean Pitești suma de 14.323 lei. Venituri mult mai mari a obținut de la Sensiblu – 44.621 lei.

Și Universitatea din Pitești reprezintă un job bănos pentru parte dintre angajații de la „Județean”. Pe lângă salariul de 204.321 lei, medicul neurochirurg Mihai Popescu a încasat, în calitate de profesor universitar, suma de 100.609 lei.

Dan Manu, șeful Medicinii Legale, a declarat venituri de la ambele universități piteștene: 36.299 de lei pentru norma didactică de la UPIT și 8.000 de lei – salariul de profesor la Universitatea „Constantin Brâncoveanu”.Aceste sume se adaugă salariului de medic-șef SML Argeș, în valoare de 279.402 lei.

Asistenta-șefă Marilena-Monica Tantu a declarat, pe lângă salariul de 92.192 de lei, și 73.713 pentru activitatea didactică de la UPIT.

Medicul-șef de laborator George-Mihail Man a încasat de la Spitalul Județean suma de 284.879 lei. Și din colaborarea cu UPIT a câștigat o sumă importantă, în speță 77.596 lei, la care s-au mai adăugat alți 55.094 lei de la Spitalul de Pediatrie Pitești.

Acestea sunt doar câteva exemple, căci lista este mult mai lungă.

 

Și angajați, și patroni

 

Unii angajați ai Spitalului Județean Argeș au decis să-și completeze veniturile deschizându-și propriile afaceri. Nu s-au îndurat nici să părăsească spitalul și să se ocupe exclusiv de afacere, dar nici să se dedice total spitalului.

Șeful de secție Georgeta-Cristina Neculcea deține, alături de soț, SC Tecno Doctor Endoscopy, de unde au încasat dividende în valoare de 90.542 lei și venituri din salarii de 10.942 lei.

Doctorul Flavius Băjan deține PFA-ul cu același nume prin intermediul căruia a câștigat 120.000 de lei.

Alături de soție, medicul coordonator Elvis-Gabriel Botu deține NEW AID SRL, de la care au încasat, împreună, dividende în valoare de aproximativ 670.000 de lei.

Soții Buzatu dețin businessurile Ortogyn Oana SRL și Ortogyn Rares Expert SRL, de la care au încasat aproximativ 120.000 de lei pentru servicii medicale și dividende.

Și doctorul Constantin-Daniel Uscatu are o firmă – CCUCD Technology SRL -, de la care nu a declarat însă niciun venit.

Împreună cu soția, medicul-șef de secție Marian Stanciu prestează servicii la propriile centre medicale: CMI Dr. Stanciu Marian (de la care obțin 3.809 lei) și CMI Dr. Stanciu Doina Ionela Carmen (care le-a adus venituri de 277.738 lei).

Un alt exemplu, dar nu cel din urmă, este cel al medicului Emilia Ionescu, ce administrează centrul medical ce-i poartă numele și care i-a adus un profit de 172.105 lei.

 

Salarii babane, plus „mărunțișuri” din Consilii de administrație

 

Ca membru în Consiliul de administrație al unui spital nu trebuie să faci mare lucru, cel mult să onorezi ședințele cu prezența, mai ales că de la Consiliul Județean Argeș totul este deja decis. În aceste consilii intră, de obicei, privilegiații. Chiar dacă nu câștigă mult, tot ciupesc câte ceva. Iată câteva exemple:

 

Aurora-Tatiana Tănase

  • angajat al CJ Argeș – 80.928 lei;
  • indemnizație de la CA al Spitalului Județean – 646 lei;
  • indemnizație de la CA al Spitalului de la Valea Iașului – 1.122 lei;
  • indemnizație de la CA al Spitalului de la Leordeni – 1.863 lei;
  • indemnizație de la CA al Spitalului de la Costești – 1.212 lei;
  • indemnizație de la CA al Spitalului de la Vedea – 1196 lei.

 

Katy-Ioana Vătășescu

  • angajat al DSP Argeș – 107.236 lei;
  • indemnizație de la CA al Spitalului Județean – 1.075 lei;
  • indemnizație de la CA al spitalului de la Leordeni – 1.863 lei.

 

Sorina Honțaru

  • director DSP Argeș – 151.324 lei;
  • SJU Pitești indemnizație membru CA – 1.183 lei;
  • PNF Câmpulung indemnizație membru CA – 782 lei;
  • PNF Leordeni indemnizație membru CA – 1863 lei;
  • Spital Stefănești indemnizație membru CA – 1209 lei;
  • Colegiul Medicilor Pitești indemnizație membru – 840 lei;

 

Ana-Maria Mincă

  • angajat CJ Argeș – 104.666 lei;
  • indemnizație de la CA al Spitalului Județean – 120 lei;
  • indemnizație de la CA al Spitalului de la Valea Iașului – 106 lei;
  • indemnizație de la CA al Spitalului de la Leordeni – 1.863 lei;
  • indemnizație de la CA al Spitalului de la Vedea – 1.281 lei;
  • indemnizație de la CA al Spitalului Brădet – 1.236 lei;
  • indemnizație de la CA al Spitalului de la Călinești – 948 lei;
  • indemnizație de la CA al Spitalului de Pediatrie Pitești – 1.388 lei;
  • indemnizație de la CA al Spitalului de la Ștefănești – 1209 lei.

 

Anci Ionescu

  • consilier personal CJ Argeș – 77.512 lei;
  • indemnizație de la CA al Spitalului Județean – 1.291 lei;
  • indemnizație de la CA al Spitalului de la Vedea – 1281 lei.

 

Mariana Filip

  • DSP – 63.144 lei;
  • indemnizație de la CA al Spitalului Județean – 108 lei;
  • indemnizație de la CA al Spitalului de la Ștefănești – 1.212 lei;
  • indemnizație de la CA al Spitalului de la Mioveni – 1.591 lei;
  • indemnizație de la CA al Spitalului de la Călinești – 948 lei.

 

Alisa Ciobanu

  • Consiliul Județean Argeș – 114.599 lei;
  • indemnizație de la CA al Spitalului Județean – 754 lei;
  • indemnizație de la CA al Spitalului de la Valea Iașului – 1.122 lei.

 

Ion Tucă

  • DSP –  64.115 lei;
  • indemnizație de la CA al Spitalului Județean – 216 lei;
  • indemnizație de la CA al Spitalului de la Mioveni – 1.482 lei;
  • indemnizație de la CA al Spitalului Brădet – 1.236 lei.

 

 

Cele mai spectaculoase achiziții făcute în ultimii trei ani de către angajații spitalului

 

Vă spuneam în debut că mulți dintre medicii de la Spitalul Județean Pitești au făcut investiții masive în imobiliare, cu sau fără sprijinul imprumuturilor bancare. Dăm doar câteva exemple, deși la două-trei declarații de avere mai dăm de un medic care în ultima perioadă a achiziționat un teren, o casă sau o mașină. Sau toate trei la un loc!

Medicul coordonator Delia-Codruța Marinescu a dat lovitura în 2021, achiziționând, dintr-un foc, nu mai puțin de patru apartamente: trei în București și unul la Pitești. Și, ca să nu-și iasă din mână cu cumpărăturile, a mai luat și un Renault.

Economista Alina-Daniela Zaharia a avut în 2020 un an financiar de excepție: a cumpărat două terenuri intravilane în Pitești și două apartamente la București. Deja avea alte două apartamente la București și o casă la Pitești. Doamna urmează îndeaproape exemplul președintelui Iohannis.

Camelia Constantin, medic-șef, nu se lasă nici ea mai prejos cu shoppingul: în 2020 cumpără patru terenuri în Bascov, iar în 2021 un apartament la Constanța. Tot în 2021 își îmbogățește cu o Toyota parcului auto format dintr-un Mitsubishi L200, Hyundai I30, Audi TT și Pongratz Remorca.

Doina Vlad, asistent coordonator, alături de Constantin-Daniel Vlad, angajat la Direcția Apelor Argeș-Vedea, fac cumpărături serioase în 2021: un teren intravilan în Ștefănești, o casă de vacanță în Ștefănești și un apartament în București!

Georgeta-Cristina Neculcea, șef de secție, și-a luat anul trecut casă de vacanță în Constanța, iar în 2020, o mașină Ford Puma.

Managerul Adriana Molfea se numără printre cei mai săraci angajați ai Spitalului Județean Pitești, dacă este să ne uităm la declarația de avere. Conduce un Opel Corsa achiziționat în 2008, deține un apartament în Pitești, cumpărat în 1997 și unul la București (2012). Mai este „fericita” posesoare a unor datorii cumulate de aproximativ 90.000 lei (inclusiv la Cetelem).

 

Fierți pe cai putere!

 

În timp ce românul obișnuit și-a schimbat mașina cel mai devreme la 10 ani, la Spitalul Județean Pitești, mașinile au ajuns să fie schimbate, pe alocuri, ca pe șosete. În ultimii ani, angajații și-au îmbogățit parcul auto cu achiziții spectaculoase:

  • Asistentul-șef Lenuța Tucă abia cumpărase în 2019 o Skoda Octavia. În 2020 a mai cumpărat o Skoda Fabia și o Skoda Kamiq. Ca breloc la cheie a pus, în 2021 și o casă de vacanță în construcție, la Domnești.
  • Medicul Mihaela Cudric a cumpărat în 2019 un Jaguar, ca să ajungă mai repede la casa din Tunari, cumpărată în 2018.
  • Simona-Manuela Barabancia-Romete, medic-șef, poate să vină la serviciu cu una dintre cele trei mașini: Toyota, Audi sau Hyundai.
  • Cu o Toyota achiziționată în 2019 vine și medicul-șef de laborator Daniela-Mirela Fianu.
  • Pentru că se poartă Toyota la SJU, asistenta-șefă Marilena-Monica Tantu a cumpărat un astfel de model în 2020, dar și un BMW, ca să nu se plictisească.
  • Doctorul Mihai Popescu a rămas fidel mărcii Fiat: 2007 – Fiat Punto, 2019 – Fiat Tipo, 2020 – Fiat 500 X.
  • În privința șefului de laborator George-Mihail Man, acesta a cumpărat în 2020 un Subaru, plictisit de celelalte două mașini: un Volkswagen și un Suzuki.
  • Marian Stanciu, medic de secție, deține două case și patru apartamente în Pitești și București, deci nu putea sta doar în Toyota RAV4. Ca atare, în 2020 a cumpărat o nouă mașină – un Lexus.
  • Și medicul coordonator Felix Sârboiu a cumpărat, în 2020, două Toyota, un CHR și un RAV4, una pentru el, alta pentru soție, medic la spitalul de la Călinești. Cei doi aveau deja două Opel-uri.

 

 

Când declarația de avere devine de-a dreptul… obscenă

 

De departe cea mai impresionantă declarație de avere este cea a Anei-Maria Petroaica, asistent medical new-entery.

Iată cum arată declarația sa de avere:

  • 10 terenuri și o casă – moștenire primită în perioada 2010-2021;

Achiziții terenuri:

– 2012 – 3 terenuri intravilane Pitești;

– 2013 – un intravilan într-o localitate din Tulcea;

– 2014 – 3 intravilane în Pitești și un intravilan la Căldăraru;

– 2017 – două intravilane Ștefănești;

– 2018 – un intravilan Bascov;

– 2019 – un intravilan Pitești.

 

Achiziții clădiri:

– 2012 – 3 apartamente în Pitești;

– 2013 – o casă în Tulcea;

– 2014 – 3 apartamente în Pitești și o casă la Căldăraru;

– 2017 – o casă la Ștefănești;

– 2018 – o casă la Bascov;

– 2019 – un apartament în Pitești.

 

Mașini:

– 2000 – Matiz;

– 2009 – MINICRUISER SEA CODE 22;

– 2015 – TOYOTA HILLUX;

– 2016 – Dacia Duster;

– 2019 – o TOYOTA RAV 4 și un LEXUS RX 450H;

– 2022 – MERCEDES G63AMG;

Probabil că, în spatele averii, se află soțul, Florin-Adrian Petroaica, patron al PEJ Petroaica și Asociații, societate care se ocupă de executări silite și care i-a adus soțului venituri de 1.800.000 lei.

 

 

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/iulia-badulescu/" target="_self">Iulia Bădulescu</a>

Articol scris de Iulia Bădulescu

Jurnalist cu 21 de ani de experiență în presă, fiind specializată pe secțiunile de politică, administrație și pamflet, cu abilități editoriale complexe. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Ultimele articole