Salvați Copiii România. ”Este de importanță vitală dotarea maternităților cu aparatură medicală de generație nouă”

de | 30.01.2024 11:44 | Național, Lifestyle

Dintre cele 1.253 de decese înregistrate la copiii sub 5 ani în anul 2022, majoritatea covârșitoare sunt la copiii sub un an – 1.014, malformațiile congenitale și bolile aparatului respirator reprezentând principalele cauze. În consecință, organizația Salvați Copiii lansează un apel pentru redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit către o cauză vitală: dotarea cu echipamente performante a maternităților și a spitalelor și secțiilor de pediatrie.

De altfel, organizația Salvați Copiii România aunță că va extinde programul de combatere a mortalității infantile, pe cele două paliere majore: accesul la servicii medicale în timpul sarcinii, pentru gravidele din comunități vulnerabile și pentru gravidele minore, pe de o parte și dotarea urgentă, cu aparatură medicală de importanță vitală, a maternităților și secțiilor de neonatologie și Terapie Intensivă neonatală din întreaga țară.

Sursă foto: Salvați Copiii România.

Anul trecut, fondurile colectate prin mecanismul de redirecționare a 3,5% din impozitul pe venit au fost de 261.600 de euro, care s-au transformat în echipamente performante precum: două ecografe, un aparat de mixare a soluțiilor, două pulsoximetre și o hotă de flux laminar, pentru monitorizarea și tratarea nou-născuților prematur sau cu patologii medicale severe.

În ce unități medicale sunt urgente dotările?

Sursă foto: Salvați Copiii România.

Datele prezentate de cei de la Salvați Copiii România sunt îngrijorătoare. Aproape 34,7% dintre copiii care au decedat în primul an de viață au avut ca principală cauză de deces afecțiuni a căror origine se situează în perioada perinatală, 25,5% au decedat în urma malformațiilor congenitale, deformațiilor și anomaliilor cromozomiale și 23,3% ca urmare a unor boli ale aparatului respirator. ”Cu toate că România înregistrează un număr mare de mame minore, jumătate dintre gravidele minore din mediile rurale defavorizate din România nu au fost în timpul sarcinii la niciun control ginecologic și nu au făcut ecografiile recomandate, arată datele Salvați Copiii România. În mediul rural, rata mortalității infantile este mult peste cea din mediul urban – 6,5 față de 4,2 la mia de copii născuți vii (INS 2021) – cauzele majore fiind accesul îngreunat la servicii medicale și slaba dotare cu aparatură medicală a cabinetelor medicale. Distribuția unităților medicale și a medicilor în România este inegală între zonele rurale și cele urbane, iar numărul de medici de familie scade constant în rural. Doar 47% din localități au suficienți medici de familie și 328 de comune nu au medic de familie”, arată cei de la Salvați Copiii România în comunicatul transmis.

”Disparitățile sociale ale României creează situații dramatice, în care nou-născuții vin pe lume cu un grad sever de prematuritate, pentru că gravidele nu au avut acces la educație medicală și la servicii medicale, în timpul sarcinii. De aceea noi lucrăm în comunități, unde derulăm programe care să se adreseze atât vulnerabilităților sociale, cât și accesului la controale medicale în timpul sarcinii. Totodată, este de importanță vitală dotarea maternităților cu aparatură medicală de generație nouă, care face în mod real diferența între viață și moarte”, explică Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România, potrivit sursei citate.

Potrivit sursei citate sunt urgente dotările în următoarele unități medicale:

  • Vâlcea – Spitalul Orășenesc Horezu
  • Ilfov – Spitalul Județean de Urgență Ilfov
  • Iași – Spitalul  Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Cuza Vodă” Iași
  • Galați – Spitalul Orășenesc Tg. Bujor
  • Hunedoara – Spitalul Județean Deva
  • Mureș – Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș
  • Timiș – Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Louis Țurcanu
  • București – Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Maria Sklodowska Curie”, Secția Clinica de Terapie Intensivă Neonatală
  • București – Maternitatea Spitalului Clinic “Nicolae Malaxa”
  • București – Institutul Național pentru Sănatatea Mamei și Copilului – Maternitatea Polizu.

Sursă foto: Salvați Copiii România.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

OAMGMAMR Filiala Argeș: ”Asistenții noștri. Viitorul nostru. Puterea economică a îngrijirilor medicale” tema Zilei Internaționale a Asistenților Medicali

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Salvați Copiii România