Sănătatea la zi, cu medicul cardiolog Adrian Tase! De la virozele momentului, la pericolul expunerii la soare

de | 24.08.2022 17:02 | Știri, Județean, Lifestyle

 

Deși s-a diminuat atenția față de Covid, acest virus fiind “detronat” de noua afecțiune, respectiv variola maimuței, medicul Adrian Tase subliniază că pandemia nu a fost declarată închisă și că încă mor oameni infectați cu SarsCov2, recomandând prudență și un comportament responsabil în relația cu virusul care a marcat ultimii doi ani.

În ceea ce privește variola maimuței, medicul argeșean explică faptul că acest tip de infecție este cunoscut încă din anul 1970, existând chiar și un vaccin dedicat.

variola-maimutei

De câteva  luni bune, în țara noastră pandemia este silențioasă, iar activitățile sunt aproape de normalitate. Oamenii s-au plictisit de pandemie, ceea ce –în termeni medicali- se numește Covid fatigue.

În acest context, variola maimuței sună provocator. Să nu uităm, totuși, că nimeni nu a declarat încă extincția pandemiei Covid-19 și că, zilnic, mor circa 30 de pacienți intubați în secțiile de terapie intensivă din România. Dacă boala cu virusul SARS-CoV 2 este nouă, iar bolile cu virusurile înrudite MERS și SARS sunt oarecum recente, din secolul 21, variola maimuței la om este cunoscută din anul 1970 în Africa Centrală, cu extindere ulterioară și în Africa de Vest.

Știm că virusul corona are o contagiozitate extrem de mare, prin aerul respirat, producând infecții și în țările care aplică strategia zero-Covid. Variola maimuței, în schimb, are o contagiozitate extrem de mică, similară bolilor dermato-venerice, pe cale intimă și este autolimitată.

De Covid ne protejează masca, iar de variola maimuței, prezervativul.

Dacă pentru Covid suntem în mare parte imunizați, fie prin vaccin, fie prin trecerea prin boală, pentru variola maimuței populația României nu este imunizată.

Variola maimuței sau monkeypox reprezintă o variantă soft a variolei care a fost eradicată în anii ’80 și se manifestă prin febră, dureri de cap, mărirea ganglionilor, dureri musculare, oboseală, erupție cutanată pe față și extremități. Mai sunt afectate mucoasele orale și genitale.

Există din anul 1979 un vaccin pentru această boală, iar acum este în curs de elaborare un vaccin ultramodern bazat pe ARN mesager.

Este dreptul fiecărei persoane de a-și conduce viața cum dorește, dar fără a afecta sănătatea comunității.”, concluzionează medicul Adrian Tase pe tema ambelor tipuri de viruși.

***

Verificați zilnic intensitatea radiațiilor și folosiți creme protective!

arsuri solare - Sănătatea la zi, cu medicul cardiolog Adrian Tase! De la virozele momentului, la pericolul expunerii la soare

Canicula ne-a îndemnat pe toți la plajă și la piscine, însă trebuie acordată o atenție deosebită modului în care ne expunem la soare, pentru că poate genera afecțiuni grave dacă nu suntem precauți și nu evită morele de vârf, după cum ne sfătuiește dr. Adrian Tase.

Piscinele funcționează și totul este minunat, până la apariția arsurilor tegumentare generate de expunerea prelungită la radiațiile solare. Verificați pe telefon intensitatea radiațiilor din ziua respectivă și folosiți creme de protecție. Deci, să ne bucurăm, cu moderație, de zilele însorite.

Mai mult, oamenii sunt doritori să-și stimuleze zonele reflexogene ale tălpilor călcând pe iarbă cu picioarele goale. Atenție însă! În ultimele zile s-au prezentat la urgență mai multe persoane mușcate de căpușe și chiar de șarpe.”

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/oana-bahrim/" target="_self">Oana Bahrim</a>

Articol scris de Oana Bahrim

Jurnalist cu 18 ani de experiență în presă cu peste 5000 de titluri publicate și cu implicare în numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: