Săptămâna Luminată. Când poți spală după Paște

de | 16.04.2023 14:17 | Știri, Lifestyle, Național

Multe gospodine se întreabă după sărbătoarea de Paște când pot spăla. Ei bine, săptămâna care urmeză după duminica Paștelui și ține până la Duminica Tomei este numită Săptămâna Luminata pentru că precede Învierea Mântuitotului și are o însemnătate aparte pentru creștini.

În această săptămână, după Paște, miercurea și vinerea nu mai sunt sub semnul postului, este dezlegare la pește iar până la Rusali se fac doar închinăciuni.

Astfel, ziua de marți din Săptamâna Luminată poarta denumirea de Marțea Albă și nu se spală nu se calcă, nu se face curat, iar femeile dau de pomană pască și vin rosu.”Sfânta Miercurie” este ziua în care bărbații pot muncii la câmp, însă femeile nu au voie să muncească. Joia Verde sau Joia Rea, este o zi în care se cinstesc holdele și grădinile, iar cine muncește în acestă zi aduce asupra casei ghinion. Vinerea scumpă sau Fântânița este ziua în care se sfințesc din nou fântânile. Este sărbătoarea Izvorului Tămăduirii. Astfel, în Săptămâna Luminată nu este păcat să se spele rufele în zilele de miercuri, joi şi sâmbătă, zile care nu sunt însemnate cu cruce roșie în calendar. Luni și marţi sunt considerate tot zile de Paște, iar vineri se sărbătorește Izvorului Tămăduirii.

Foto descriptiv. Sursă foto: playtech.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Argeș. Concurs de fizică şi chimie pentru elevii din mediul rural

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: