Începe Rabla pentru Electrocasnice! Noile reguli

de | 12.06.2022 15:30 | Știri, După locație, După subiect, Economic, Național

Prima etapa a programului Rabla pentru Electrocasnice va începe pe 17 iunie și se va termina pe 14 iulie.

De asemenea, ministrul Mediului, Tanczos Barna a transmis că în acest an, bugetul alocat este de 100 de milioane de lei, dar și că vor fi aduse unele modificări.

Programul nu va începe mai devreme, deoarece oamenii trebuie să aibă timp să se documenteze, susține ministrul Mediului.

Este un program care se bucură de un interes uriaș din partea cetățenilor, un program care anul trecut s-a desfășurat pe un buget de 75 de milioane de lei. În mare măsură, programul rămâne pe aceeași structură. Vom avea în derulare un program pentru trei categorii de electrocasnice, pentru mașini de spălat rufe, mașini de spălat vase și frigidere, într-o primă etapă. În etapa a doua o să avem laptori și tablete, fără televizoare în 2022. Aer condiționat, uscătoare de rufe și aspiratoare în a treia etapă”, a transmis Tanczos Barna, potrivit Mediafax.

Ce modificări sunt aduse programului

Ministrul Mediului a anunțat două schimbări importante privind programul Rabla pentru electrocasnice. Una dintre acestea este ca voucherele emise să fiie transformate în cumpărătură în 7 zile, nu în 15 zile, așa cum era până acum.

tanczos barna ministrul mediului - Începe Rabla pentru Electrocasnice! Noile reguli

Tanczos Barna, Foto Antena 3

Dorim eliminarea din gospodării a echipamentelor mari consumatoare de energie electrică. Prima sesiune începe pe 17 iunie. Lăsăm această perioadă de pregătire pentru a crea posibilitatea informării și documentării pentru beneficiari. Anul trecut am constatat un trend foarte ciudat – foartte mulți cetățeni s-au înscris în program, au solicitat vouchere, le-au primit, după care nu le-au valorificat, probabil din lipsa de informații, că nu s-au documentat”, spune ministrul Mediului.

Prin această presiune creăm un mecanism mai eficient, iar cine s-a documentat și s-a decis trebuie să meargă în cel mult 7 zile să valorifice acest cupon prin care să reducă prețul de cumpărare”, a adăugat acesta.

Cea de-a doua schimbare este că românii nu vor mai putea solicita în diverse sesiuni voucher pentru același tip de echipament. Astfel, dacă cineva va cere voucher pentru frigidere în prima etapă a programului, dar nu l-a valorificat, în cea de-a doua etapă nu va mai putea solicita voucher tot pentru frigidere.

Au fost persoane care, practic, ocupând un loc în prima etapă, nu au lăsat alți cetățeni să se înscrie în program: au solicitat voucher, nu l-au valorificat și au revenit și în a doua etapă pentru același lucru”, a transmis ministrul Mediului, Tanczos Barna.

O altă schimbare constă în eliminarea posibilității de achiziționare a televizoarelor. Potrivit ministrului Mediului, acest pas a fost făcut pentru a nu transforma acest program într-unul doar pentru TV-uri.

Am eliminat televizoarele pentru că riscam să transformăm acest program într-un program doar pentru ele. Cred că anul trecut am asigurat un sprijin suficient de mare pentru televizoare.

Nu cred că un astfel de program trebuie să se concentreze pe televizoare, ci pe echipamente ce ajută gospodăriile să consume mai puțin. Pe acele echipamente se va concentra programul. Succesul programului nu se poate măsura în numărul de TV-uri cumpărate”, a adăugat Tanczos Barna.

Calendarul primei ediții Rabla pentru electrocasnice 2022

Startul primei ediții va fi dat pe 17 iunie, ora 10:00. Oamenii vor avea la dispoziție o săptămână pentru înregistrare pe platforma electronică, iar apoi vor urma cele 3 etape pentru acordarea voucherelor.

Prima etapă se va desfășura între 25 iunie- 1 iulie (buget 25 milioane lei): frigidere, mașini de spălat vase, mașini de spălat rufe.

Cea de-a doua etapă va avea loc între 1-7 iulie (buget 10 milioane de lei): laptop-uri, tablete.

Cea de-a treia etapă se va desfășura între 8-14 iulie (buget 15 milioane lei): aspiratoare, uscătoare de rufe, aparate de aer condiționat.

Bugetul total pentru prima sesiune este de 50 de milioane de lei.

A doua sesiune din program va fi la finalul anului 2022.

 

Foto Bună Ziua Brasov

RABLA 2022 Pitești: bani nerecuperați de dealeri și termene enorme pentru mașini!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: