Ce schimbări urmează? Guvernul şi-a asumat răspunderea pe noile măsuri fiscale

de | 26.09.2023 20:24 | Național, Administrație

Guvernul și-a asumat răspunderea pe măsurile fiscale. Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit, astăzi, în şedinţă comună pentru asumarea răspunderii Guvernului pe proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare. În discursul susținut, premierul Marcel Ciolacu a anunțat noile taxe. De cealaltă parte, USR și AUR au protestat cu pancarte în sala de plen.

Proiectul de lege a ajuns în Parlament, unde senatorii și deputații au depus amendamente, potrivit deciziei luate de conducerea reunită a celor două Camere.

„Vin astăzi în faţa dumneavoastră pentru a angaja răspunderea Guvernului pe care îl conduc pe un pachet de măsuri care să reducă risipa bugetară şi să pună punct modului în care cei puternici şi cu foarte mulţi bani se credeau de neatins! Vă spun cu toată responsabilitatea – de astăzi, s-a terminat cu dubla măsură! S-a terminat cu privilegiile la stat! S-a terminat cu excepţiile peste excepţii din mediul privat! Şi mai ales – s-a terminat cu banii făcuţi uşor din evaziune fiscală! La fel ca toţi românii, şi eu m-am săturat de ipocrizie! M-am săturat să aud că dacă nu ai privilegii, dacă nu eşti şef la stat, atunci nu mai poţi munci. Sau că, dacă nu ai ajutoare de stat, subvenţii ori facilităţi fiscale atunci dai faliment sau ai voie să încalci legea!”, a afirmat Marcel Ciolacu, în plenul reunit al Parlamentului.

”Astăzi, se termină cu șmecheria”

Astăzi, se termină cu șmecheria! Astăzi, Guvernul pe care îl conduc își asumă răspunderea tocmai pentru că România nu-și mai poate permite să se bazeze doar pe munca celor cinstiți, a celor care își plătesc corect taxele și impozitele la stat. Iar, pe ceilalți să nu-i deranjeze nimeni!”, a mai completat premierul.

 

 Ce posturi se desființează

Prin legea prezentată astăzi, premierul Marcel Ciolacu, a spus că  ”angajații cu salarii mici vor primi în continuare vouchere și alte măsuri de susținere a veniturilor.

Totodată, se vor desființa mii de posturi de șefi, cu toată salba de consilieri, șoferi și secretare. Vor dispărea și un sfert din funcțiile de secretari de stat.

În plus, vom implementa un plan de reducere a risipei în aparatul bugetar, atât pentru administrația centrală, cât și în cea locală, companii de stat și instituții autonome. Vor fi limitate cheltuielile cu achizițiile și vor fi controale mult mai stricte pentru depășirea acestor limite.

Premierul a mai explicat că nu se taxează banii de la nuntă sau de la botez: ”De aceea, vom crește masiv amenzile și vom confisca pe scară largă bunurile provenite din evaziune. Vom impozita cu 70% tot ce înseamnă avere ilicită. Însă impozitarea cu 70% a sumelor nejustificate nu înseamnă taxarea banilor de la nuntă sau de la botez. NU! Cu 70% va fi taxat cel care nu și-a plătit corect taxele și impozitele, cel care a făcut evaziune, cel care a furat din banii pentru sănătate, pensii, educație.

”Taxăm suplimentar profitul băncilor”

Acest Guvern nu crește TVA-ul general. Acest Guvern păstrează la 9% TVA-ul pentru alimente și medicamente. La fel cum păstrăm TVA-ul cel mai mic, de 5%, la lemne de foc, energie, gaze.

În plus, cum poți vorbi de austeritate când una dintre principalele măsuri este creșterea salariului minim cu 10%, iar în construcții cu 12.5%”, a mai completat Marcel Ciolacu.

O altă măsură de care a vorbit Marcel Ciolacu se referă la: ”Taxăm suplimentar profitul băncilor și, mai ales, venim cu o nouă abordare în cazul companiilor mari, care vor plăti un impozit de minim 1% din cifra de afaceri.”

Premierul a mai explicat: ”Cine are proprietăți scumpe, de peste 500 de mii de euro sau iahturi ori mașini scumpe, este normal să plătească mai mult! De asemenea, alcoolul, tutunul, băuturile cu zahăr și, ulterior, jocurile de noroc trebuie taxate mai mult! Pentru că efectele lor devin probleme majore de sănătate publică! Iar eu nu pot asista nepăsător la distrugerea unor generații întregi!”.

Foto descriptiv. Sursă foto: gov.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

La București. Campionatul Internațional de Pizza și TOP CHEF MĂCELAR

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Marcel Ciolacu