Schimbare importantă! Depășirea pe linia continuă ar putea fi permisă în anumite situații

de | 05.04.2023 23:09 | Știri, După locație, După subiect, Lifestyle, Național

Schimbare importantă! Depășirea pe linia continuă ar putea fi permisă în anumite situații

O nouă modificare ar putea fi făcută la Codul Rutier, potrivit unei propuneri de lege depusă de mai mulți deputați PSD.

În proiectul legislativ se precizează faptul că șoferii ar trebui să poată depăși pe linie continuă ori linie dublă continuă, în anumite cazuri. Mai exact, este vorba de situațiile în care în fața conducătorilor auto se află un obstacol ori un alt autoturism staționat, precum și un vehicul care nu circulă cu o viteză mai mare de 30 de kilometri la oră.

O astfel de situație este aceea în care conducătorul autovehiculului întâlnește pe sensul său de mers un obstacol oprit, staționat sau care se deplasează cu o viteză foarte mică, iar pentru depășirea acestui obstacol este necesară încălcarea marcajului continuu simplu sau dublu care delimitează sensul opus, autovehiculul circulând, chiar și parțial, pe sensul opus”, susține deputatul Mihai Weber în expunerea de motive.

Însă, depășirea ar putea să fie făcută doar dacă „vizibilitatea asupra drumului este asigurată pe o distanță mai mare de 20 metri, iar lățimea drumului este de cel puțin 7 metri.”

Noi amenzi pentru șoferi

De asemenea, șoferii din România riscă să plătească noi amenzi dacă nu respectă anumite reguli privind Codul Rutier, care s-a schimbat începând cu luna martie. Mai exact, este vorba de amenzile pe care le pot aplica polițiștii de la birourile de înmatriculări șoferilor care nu își preschimbă actele sau nu-şi radiază maşina în termenul legal stabilit de lege.

Astfel, agenții din cadrul serviciilor publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor pot da amenzi în cazul nepreschimbării privind permisul de conducere sau talonului auto ori neradierii vehiculului deţinut în termenul legal, dar şi pentru deţinerea simultană a două permise de conducere naţionale, dintre care unul emis în străinătate, potrivit unei ordonanţe apărute în februarie.

Amenzi 2023: Cât riști să scoți din buzunar dacă n-ai permisul auto la tine

Pe conducătorii auto îi așteaptă amenzi și puncte de penalizare mai mari, în 2023, dacă pleacă fără permisul de conducere la ei.

Un simplu control de rutină poate aduce o amendă usturătoare dacă îți uiți actul acasă, dar și puncte amendă.

Dacă ești deținător de permis auto, dar nu îl ai la tine, nu riști dosar penal. Polițistul va verifica prin stație, cu ajutorul CNP-ului, dacă ai permis de conducere, dar îți poate aplica o amendă care în 2023 este cuprinsă între sumele de 870 lei-1.160 de lei (6-8 puncte de amendă).

Puteți fi sancționat cu amendă conf. Art.101. Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni (6-8 puncte de amendă sau 870 – 1.160 de lei – n.r.) următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:

Art.35 alin.(20) Participanţii la trafic sunt obligaţi ca, la cererea poliţistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare sau de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum şi alte documente prevăzute de lege”, se arată în lege.

Foto descriptiv Promotor

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Salariile din IŞJ Argeş! Află cât câştigă generalul Tudosoiu şi inspectorii şcolari!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole