anchetaonline.ro

Scrisoare CUTREMURĂTOARE! Primarul Ion Baicea: ”Niciodată să nu mai vedem un copil în genunchi în toaletă, umilit”

de | 13.04.2023 19:35 | Știri, Administrație, Costești, Eveniment, Județean, Național

”Știți că au fost cazuri de fete în clasa a V-a, a VI-a și a VII-a însărcinate?”, este una dintre întrebările pe care primarul orașului Costești, Ion Baicea, a primit-o de la un părinte. ”Am fost la directoare de zece ori, fata mea este bătută în fiecare pauză de un grup de fete”, o altă mărturisire pe care primarul de la Costești a auzit-o de la unul dintre părinții al cărui copil frecventează cursurile unei școli de stat din localitate. În aceste cazuri, dar și în multe altele, îndemnul primarului pentru toți a fost să sesizeze poliția. Din păcate, mulți părinți nu au avut curajul să sesizeze problemele cu care copiii se confruntă la școală, spune primarul. Astăzi, Ion Baicea, scoate toate aceste probleme de sub preș și cere ajutorul cetățenilor pentru ca ”niciodată să nu mai vedem un copil în genunchi în toaletă umilit”.

Într-o scrisoare deschisă, publicată pe pagina de Facebook a administrației locale, primarul speră că părinții vor avea curajul să sesizeze orice neregulă și ”împreună cu cadrele didactice să avem grijă de viitorul copiilor”. Această postare publică vine la scurt timp după ce un băiețel în vârstă de 12 ani a fost agresat fizic în plină stradă, atât la școală, cât și în drumul către casă, de nenumărate ori, de un grup de fete, colege de clasă cu băiatul.

Vă redăm mai jos scrisoarea primarului de la Costești, Ion Baicea.

”Dragi părinți,

Suntem cu toții afectați de aceste evenimente petrecute în cadrul Școlii Gimnaziale nr.1 Costești. Cred că este o reacție emoțională explicabilă a multor părinți pe rețelele de socializare și ea trebuie să genereze soluții, să găsim cea mai bună variantă pe legislația actuală pentru ca aceste cazuri de violență emoțională și fizică în unitățile de învățământ să fie reduse.

Rețelele de socializare, oferă libertatea de exprimare a noastră, a tuturor, dar observ că, referitor la aceste cazuri recente de violență ale copiilor în Școala Gimnazială nr.1 Costești, anumite persoane încercă să ducă în derizoriu cele întâmplate, unii încercă să politizeze, alții să facă pe nevinovații.

Dragi părinți, trebuie să înțelegem că avem o mare responsabilitate în creșterea și educarea copiilor noștri. Copiii, astăzi au acces la toate informațiile utile sau nocive ce se găsesc pe multe platforme informatice. Datoria noastră principală este să-i facem să înțeleagă, să aleagă numai ce este bun și ceea ce se cuvine pentru vârsta lor.

Toți părinții oferă condiții cât mai bune copiilor lor și educația care se poate da acasă. Copiii merg la școala de stat pentru a acumula cunoștințele necesare și o educație aleasă de la învățători și profesori, care ar trebui să fie ca a doua lor casă.

Părinții acestor copii sunt în activitate și stau liniștiți pentru că ar fi normal ca într-o școală copiii lor să fie în siguranță.

În ultimii ani, mai ales după pandemia COVID 19 și învățământul on-line am observat o creștere a cazurilor de violență în toate unitățile de învățământ din oraș, dar mai ales la Școala Gimnazială nr.1 Costești.

În ultimii ani, foarte puțini părinți mi-au relatat că au auzit de multe nereguli din școli privind indisciplina elevilor, dar și a unor cadre didactice privind procesul de învățământ și pe toți i-am sfătuit să reclame în scris aceste fapte, dar sunt puțini care își asumă și au curajul s-o facă.

Am să vă enumăr câteva din cele relatate de cei care nu au curaj să iasă și să spună:

  • am fost la directoare de zece ori, fata mea este bătută în fiecare pauză de un grup de fete”,
  • ”nu s-a rezolvat nimic”,
  • ”se fumează țigări electronice în clasă și nu se iau măsuri”,
  • ”fapte de tâlhărie, buzunarele pe dos…”,
  • ”în toalete au fost prinși elevi ….”,
  • ”se fumează în curtea școlii de față cu cadrele didactice”,
  • ”copilul meu nu poate să învețe din cauza celor care deranjează orele…”,
  • ”trebuie să strângem bani pentru……., nu e corect”,
  • ”știți că au fost cazuri de fete în clasa a V-a, a VI-a și a VII-a însărcinate?”
  • ”relația foarte rece, să nu zic agresivă față de părinți a secretariatului școlii” etc.

În data de 20.03.2023, tatăl unei fetițe în clasa a V-a, a depus la primărie o plângere în care solicita sprijinul meu, deoarece fiica lui este bătută aproape în fiecare pauză de un grup de fete.

Am solicitat șefului Poliției orașului Costești cercetarea acestui caz de agresiune, poliția a intervenit, caz rezolvat.

Vă rog, pentru a nu escalada aceste fenomene și fapte antisociale, vă rog depuneți la Primăria orașului Costești sau la Poliția orașului Costești, plângeri scrise și le vom înainta la instituțiile competente, spre rezolvare. Dacă nu luăm atitudine față de actele de violență, consumul de substanțe interzise, alte fapte de natură infracțională, nici instituțiile responsabile nu vor acționa.

În orașul Costești, 99% sunt oameni de bună credință, care vor să-și crească și să-și educe copiii liniștiți și nu trebuie să permitem câtorva, care sunt certați cu legea și bunul simț să tulbure liniștea și ordinea publică.

Nemulțumirile părinților vin de la lipsa de comunicare din partea conducerii școlilor și a măsurilor pe care aceștia trebuiau să le ia, conform legii.

Prostul obicei de a ascunde sub preș neregulile din școală a directorilor, cu scuza că le rezolvă ei, a dus la escaladarea indisciplinei în școală.

Majoritatea copiilor vor să învețe și sunt deranjați de câțiva mai ”zburdalnici”.

Pentru procesul de învățământ din școală, siguranța elevilor și performanța acestora la învățătură, responsabilitatea revine directorului și cadrelor didactice.

Anul trecut s-a înființat prin lege ”Poliția Școlară”, care are în sarcină prevenirea și combaterea violenței în școli. Domnii și doamnele director au obligația de a sesiza în scris toate faptele de violență din instituție, lucru care nu s-a respectat.

Există părinți, care nu au fost înștiințați de conducerea școlii despre faptele de violență ale copiilor lor, despre faptul că copilul lor fumează la școală sau că lipsește nemotivat sau nu vrea să învețe, etc. (există declarații scrise la Direcția de Asistență Socială).

Lipsa de comunicare cu familia reprezintă dovada dezinteresului unor cadre didactice pentru buna educație a tuturor elevilor.

Primăria orașului Costești, cu aprobarea Consiliului Local al orașului Costești, a investit multe miliarde în această școală pentru a asigura condiții cât mai bune pentru educație, dar în procesul de învățământ, buna funcționare, siguranță, performanțe școlare ale elevilor, trebuie să se implice cei plătiți și pregătiți ca dascăli.

Am cerut public demisia conducerii Școlii Gimnaziale nr.1 Costești și îmi mențin această declarație. Trebuie pus punct tuturor neregulilor din școală, trebuie schimbat modul de rezolvare al problemelor și îmi doresc ca școala din Costești, într-adevăr să fie a doua casă a copiilor.

Cer ajutorul părinților să aibă curaj să sesizeze orice neregulă și împreună cu cadrele didactice să avem grijă de viitorul copiilor.

Vă cer ajutorul, ca niciodată să nu mai vedem un copil în genunchi în toaletă umilit.

Haideți să-l ajutăm pe acel copil să se ridice!

Vă mulțumesc pentru înțelegere!

Primarul orașului Costești,

ing. Ion Baicea”.

Foto

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

(VIDEO) Caz șocant în Argeș! Băiețel de 12 ani bătut și umilit zile la rând de un grup de colege!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Primăria Costeşti