Schimbare semnificativă în 2022 pentru toți românii care își sărbătoresc onomastica de Sfântul Gheorghe. Reprezentanții Bisericii Ortodoxe au anunțat că data cunoscută pentru sărbătorirea Sfântului Biruitor a fost mutată din calendarul ortodox.
În mod tradițional, Sfântul Gheorghe este prăznuit în data fixă, pe 23 aprilie.
Anul acesta, data de 23 aprilie pică, însă, în Sâmbăta Mare, ultima zi din Postul Paștelui, ziua în care toți creștinii se pregătesc de slujba Învierii.
Rânduielile Bisericii Ortodoxe nu permit sărbătoriri în această mare zi, Sâmbăta Mare fiind destinată pentru post și rugăciune, menite să îi pregătească pe oameni pentru a întâmpia cum se cuvine noaptea dedicată celui mai mare miracol al creștinității: Învierea Mântuitorului. În această notă, orice sărbătoare care pică în Vinerea sau Sâmbăta Mare este reprogramată pentru o altă dată.
Ce a stabilit Biserica pentru situația din anul 2022?
Biserica a stabilit că Sfântul Gheorghe va fi sărbătorit luni, 25 aprilie, în a doua zi de Paște.
Anul acesta, ziua de pomenire a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe coincide cu Sfânta și Marea Sâmbătă, zi în care credincioșii ortodocși de pretutindeni sunt chemați să-și îndrepte atenția spre lucrarea mântuitoare a Domnului Iisus Hristos săvârșită în această zi, în care a stat cu trupul în mormânt, dar cu sufletul S-a coborât în iad și a eliberat de acolo sufletele drepților ținute până atunci în întuneric, apoi a deschis raiul, făcându-l accesibil tuturor celor ce vor crede în El.
Ziua în care începe biruința lui Hristos asupra iadului și, prin aceasta, ne pregătim sufletește, prin ajunare, pentru praznicul Învierii Domnului. Este singura sâmbătă din an în care se ajunează (după recomandările din tipic, nu se mănâncă nimic până seara, când se servește puțină hrană de post fără ulei). Astfel, semnificația soteriologică a acestei zile liturgice exclude prăznuirea vreunui sfânt. De aceea, indicațiile tipiconale din cărțile de cult impun ca sărbătorirea sfinților mari care cad în Vinerea Mare sau în Sâmbăta Mare să fie transferată a doua zi de Paști, adică luni în Săptămâna Luminată.
De aceea, în calendarul pe anul 2022, pomenirea Sfântului Gheorghe a fost mutată integral pe data de 25 aprilie, deoarece atunci se va săvârși slujba (Vecernia și Utrenia), precum și Sfânta Liturghie (cu lecturile adecvate) pentru pomenirea Marelui Mucenic. În această zi de bucurie pascală își vor serba onomastica cei care-i poartă numele.”, a anunțat Arhim. Chiril Lovin, coordonatorul Departamentului Carte de cult al Patriarhiei Române, potrivit basilica.ro.
Sărbătoriții pot fi felicitați luni, a doua zi de Paște
Având în vedere această decizie, toți cei care poartă numele Sfântului Gheorghe se pot aniversa și pot fi felicitați luni, după Paște, când au liber la sărbătorire.
Asta înseamnă că românii care poartă numele de Gheorghe, Gigi, George, Georgeta, Georgiana, Gherghina, Gicu se vor celebra pe data de 25 aprilie în 2022.
Aproape 1.000.000 de români își vor sărbători onomastica decalat în acest an. Dintre ei, peste 80% sunt bărbați care poartă numele de Gheorghe sau Ghiorghe. Pentru femei, cele mai frecvente nume sunt Gheorghita sau Georgeta.
Tu știai cine a fost Sfântul Gheorghe? Că a înviat un mort?
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe s-a născut în Capodocia, din părinți creștini, și a trăit în vremea împăratului Diocletian, iar datorită vitejiei și a victoriilor sale, a ajuns conducător de armată.
În anul 303, împaratul Diocletian începe, însă, lupta împotriva creștinilor, darâmând lăcașurile lor, interzicând creștinilor să se adune, arzând cărțile sfinte și ucigând pe toți cei care refuzau să adore zeii păgâni promovați de el. În ciuda prigoanei, Sfantul Gheorghe nu s-a ferit să își susțină credința în Iisus Hristosși a finalizat prin a fi întemnițat. Chinurile la care a fost supus au fost cumplite: lovit cu sulița, tras pe roata, îngropat in var, zdrobit cu lespezi de piatră Nicio tortură nu l-a făcut, însă, să renunțe la credința sa.
Cei prezenți la aceste suferințe au rămas șocați de faptul că Sfantul Gheorghe a reușit să le supraviețuiască nevătămat și chiar a înviat un mort. Au renunțat mulți atunci, în fața acestor minuni, la credința pagână si au devenit creștini. Printre cei convertiți s-a numărat inclusiv împarateasa Alexandra, soția lui Dioclețian.
Sfântul Gheorghe a fost ispitit, în zadar, cu onoruri, pentru a se închina altor zei, dar aceste incercari au fost zadarnice, sfârșind condamnat la moarte prin decapitare, în ziua de 23 aprilie a anului 304, zi rămasă de atunci zi de prăznuire.
Iconografia îl înfățișează pe Sfântul Gheorghe călare pe un cal, străpungând cu sulita un balaur. Este vorba despre o legendă conform căreia Sfantul Gheorghe salvează cetatea Silena, din provincia Libiei, terorizată de un balaur, o legendă cu valoare de simbol pentru curajul în lupta cu diavolul. Mai este reprezentat într-o mantie roșie, culoare traditională pentru un martir, dar și ca razboinic purtând o cruce în mâna dreaptă și o sabie în mana stangă.
Rugăciunea care trebuie rostită în ziua sărbătorii Sfântului Gheorghe
Pentru a avea belșug în casă, noroc, bunăstare și fericire, creștinii ar trebui, ca – în ziua în care este prăznuit Sfântul Mare Mucenic – să spună următoarea rugăciune:
Multnevoitorului al lui Hristos Marelui Mucenic Gheorghe, acum toți din suflet să-i cântăm, lăudându-l pe el în sfințitele locașuri, ca pe un preastrălucit mare soare al mucenicilor; și ca unui apărător al credincioșilor și ajutător, cu credință să-i cântăm: Bucură-te, purtătorule de biruință, mare mucenice Gheorghe!
nger întru nevoință cu adevărat te-ai arătat, purtătorule de biruință al lui Hristos Gheorghe; că materialnic și cu trup fiind, vitejește pentru credință ca un nematerialnic și fără de trup te-ai nevoit; pentru aceasta zicem ție unele ca acestea:
Bucură-te, că te-ai arătat fire mai presus de fire;
Bucură-te, că te-ai arătat materie mai presus de materie;
Bucură-te, tânărule, veselule și preafrumosule;
Bucură-te, începătorule de nevoință al lui Hristos preaalesule;
Bucură-te, înger întrupat, care covârșești pe cei muritori;
Bucură-te, lumescule om, mai presus de lume cu mintea;
Bucură-te, că întru nevoință în chipul soarelui te-ai arătat;
Bucură-te, că, după fel, ca un înger te-ai înfățișat;
Bucură-te, adevărata lucrare a darului;
Bucură-te, curată nelucrare a firii;
Bucură-te, prin care credința s-a înălțat;
Bucură-te, prin care rătăcirea s-a stricat;
Bucură-te, purtătorule de biruință, Mare Mucenice Gheorghe!
Foto central:DepositPhoto
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline:
Fiica doctorului Morlova de la Pediatrie – medic nou la Spitalului Județean!