Hepatita „misterioasă” la copii a devenit un motiv de îngrijorare în rândul părinților, după ce aproape 200 de cazuri au fost diagnosticate în 14 țări din întreaga lume, printre care Japonia și Canada, iar 17 dintre ei au avut nevoie de transplant de ficat.
Și în România au fost raportate patru cazuri săptămâna trecută, la copii cu vârste cuprinse între 8 luni și 16 ani, ultimii doi minori care au primit acest diagnostic fiind din județul Sibiu.
Medicii spun că au mai existat situații când nu s-a putut depista agentul care a declanșat hepatita infecțioasă, însă acum au fost motive de îngrijorare, deoarece au fost mai multe cazuri într-o perioadă scurtă, cu o evoluție fulminantă, ceea ce a determinat Organizația Mondială a Sănătății să emită o alertă.
6 cazuri de hepatita A de la începutul anului
Hepatita din cauze necunoscute dă fiori părinților, iar principalul lucru pe care trebuie să îl facă pentru a o preveni, după cum ne-a explicat managerul Spitalului de Pediatrie Pitești, dr. Tudor Ionescu, este să fie atenți la igiena copiilor și la alimente.
„Hepatita este boala mâinilor murdare, așa că părinții trebuie să știe și să acorde o importanță sporită igienii mâinilor. Atât ei, cât și copiii trebuie să se spele riguros pe mâini, mai ales înainte de masă, după ce au fost în zone publice, în mijloace de transport, afară la joacă, după ce au mângâiat un animal sau au atins obiecte comune. Spălatul pe mâini este principalul factor de prevenție.
Apoi, că tot avem crudități, fiind sezonul lor, trebuie să spele fructele și legumele temeinic. Acestea sunt surse de transmitere a hepatitei, nu prin strănut sau tuse. De asemenea, adulții să fie atenți la saloanele de cosmetică, pentru că virusul poate fi păstrat și pe instrumentarul care nu este sterilizat corespunzător.”, ne-a explicat managerul Tudor Ionescu.
De la începutul anului, la Spitalul de Pediatrie Pitești, au fost prezentați și internați 6 copii cu hepatită acută tip A, care are o frecvență constantă în cazuistica unității sanitare. Toți cei 6 au avut o evoluție bună și nu au apărut complicații.
Culoarea pielii și a urinei sunt două simptome importante
Pentru a identifica hepatita și a nu amâna prezentarea la medic, dr. Tudor Ionescu recomandă ca părinții să urmărească simptomele.
„Începe cu oboseală, inapetență, poate și un pic de febră în unele cazuri. Foarte importantă este culoarea pielii și a ochilor, icterul. O tentă galbenă conduce clar către un diagnostic de hepatită, semnalizând niveluri mari ale bilirubinei. De asemenea, atenție și la culoarea urinei. Dacă este foarte închisă și are aceeași culoare precum cola sau cafeaua, înseamnă tot o afecțiune hepatică. Acestea sunt semne care conduc clar la diagnosticul de hepatită, iar tipul acesteia se stabilește doar serologic, în urma analizelor de sânge. Hepatita nu doare rău, așa că trebuie acordată atenție la simptome.”, a mai explicat managerul Spitalului de Pediatrie, Tudor Ionescu.
Referitor la hepatita din cauze necunoscute, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, fiind citat de ProTV, că nu este o chestiune neapărat nouă.
„Deocamdată, nu avem decât supoziţii, nu avem niciun fel de argumente ştiinţifice solide. Există cazuri de hepatită la copii care nu au avut infecţie cu adenovirus şi există şi copii care nu au făcut COVID. Pe de altă parte, să ştiţi că în România avem în fiecare an nişte zeci de cazuri de hepatită de cauză necunoscută la copii. Nu este o chestiune neapărat nouă!”, a afirmat acesta.