Cinci persoane au ajuns la SJU Pitești, după ce au fost mușcate de căpușe

de | 23.03.2023 10:40 | Știri, Județean, Lifestyle, Pitești

De la începutul primăverii și până în prezent, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean, s-au prezentat mai mulți argeșeni care au solicitat sprijinul specialiștilor în vederea extragerii unor căpușe.

căpușe

Cinci cazuri au fost înregistrate de la jumătatea lunii martie și până în prezent dar din fericire nu a fost necesară internarea, medicii infecționiști recomandând tratament adecvat, la domiciliu.

Odată cu venirea primăverii, oamenii încep să desfășoare tot mai multe activități în aer liber. Acestea  aduc cu sine o serie de beneficii, printre care asimilarea de vitamine și minerale, dar și pericole, precum mușcătura de căpușă.

Ce trebuie să știți despre căpușe? Sunt paraziți externi, care se hrănesc cu sângele corpului gazdă (om sau diverse animale). La om, pot produce o serie de boli, cea mai cunoscută fiind Boala Lyme, de aceea este esențial ca acestea să fie îndepărtate la timp și corect.

NU ORICE MUȘCĂTURĂ DE CĂPUȘĂ POATE TRANSMITE BOALA LYME, dar trebuie știut că, netratată, această patologie poate afecta articulațiile, cordul și sistemul nervos”, transmit reprezentanții SJU Pitești, într-un comunicat.

Totodată, aceștia transmit modalitatea de îndepărtare a unei căpușe de pe tegument, la domiciliu:

Se dezinfectează locul cu alcool. Folosind o lupă, se extrage cu penseta căpușa, trăgându-i capul și nu corpul. (Dacă se apasă pe corp sau se aplică substanțe sau căldură, crește numărul de bacterii deversate în pielea omului, în cazul în care căpușa este infectată). Se spală bine cu apă și săpun și se aplică, din nou, alcool sanitar sau iod/betadină. Este esențial ca îndepărtarea să fie făcută în primele 12 ore de la înțepătură. Se mai poate extrage cu servețelul prin înfășurare.”

Important de precizat! În cazul în care rămân fracțiuni de căpușă în tegument, este recomandată prezentarea la medic, pentru evitarea unui pericol.

căpușe

Reprezentanții SJUP oferă și sfaturi pentru evitarea complicațiilor:

  • evitarea zonelor cu iarbă sau a zonelor bine înverzite fără a avea îmbracaminte adecvată. Este important să fie acoperită întreaga suprafață corporală (pantaloni lungi, bluze cu mânecă lungă);
  • de asemenea, este recomandat, în privința vestimentației, să purtați haine deschise la culoare;
  • la final, este recomandat să fie inspectată suprafața corporală, pentru depistarea posibilelor mușcături, dar și pentru posibila prezență a căpușelor la nivelul tegumentelor.

 

Foto: Spitalul Județean de Urgență Pitești

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: SJU Pitești

Ultimele articole