Ministrul Sănătății anunță noi angajări

de | 03.06.2022 22:35 | Știri, După locație, După subiect, Lifestyle, Național

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat înființarea de urgență a Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS).

Deși Guvernul a transmis implementarea unei măsuri conform căreia angajările la stat vor fi înghețate, Ministerul Sănătății face excepție. Astfel, Alexandru Rafila a spus că vor fi făcute angajări în noua Agenție, fiind nevoie urgentă de specialiști.

Până la finalul anului, ar trebui să fie ocupate cel puțin 52 de posturi.

Încercăm în această săptămână să înființăm agenția. Avem majoritatea avizelor de la celelalte ministere. Agenția va fi condusă de un președinte pe care, conform acordului cu Comisia Europeană, Ministerul Sănătății trebuie să-l desemneze pentru o perioadă provizorie de 6 luni. În acest timp toate celelalte acte normative referitoare la organizarea și funcționarea agenției vor fi elaborate și aprobate de către Guvern.

Până la sfârșitul anului această agenție ar trebui să aibă minim 52 de posturi ocupate. Ținta finală de maturizare a funcționarii acestei agenții este pentru 2026, la terminarea PNRR, când ar trebui să aibă minim 78 de posturi.”, a transmis Rafila.

Potrivit ministrului Sănătății, o parte dintre angajați vor fi preluați de la Ministerul Sănătății, iar celalalte posturi vor fi scoase la concurs.

O parte din angajați vor fi transferați de la Ministerul Sănătății de la structura care gestioneaza cele 3 spitale, iar restul posturilor se vor scoate la concurs. În ipoteza în care de la 1 iulie se blochează angajările în sectorul public, în mod evident pentru acest proiect care înseamnă foarte mulți bani pentru România, va exista o excepție cu siguranță.”, a adăugat Alexandru Rafila.

Șoc pentru asistentele medicale! Ministrul Sănătății vrea ca bacalaureatul să fie OBLIGATORIU

Totodată. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat, miercuri, că i s-ar părea normal ca toți asistenții să aibă acest examen. Prin urmare, Rafila are în plan să discute cu ministrul Educației și reprezentanții corpului medical în legătură cu înscrierile la școlile postliceale sanitare.

Acolo avem o problemă pe care eu o cunosc, am discutat-o cu Ordinul Asistenților Medicali și Moașelor din România. (…) În mod evident cred că trebuie să înțelegem că această profesiune, de asistent medical, care este o profesiune liberală în Uniunea Europeană, la fel ca și cea de medic, presupune competențe profesionale solide și dacă am făcut acest pas spre asistenții medicali cu studii superioare, pentru că există facultăți de asistenți medicali la toate universitățile de medicină și farmacie din România, trebuie să înțelegem că și învățământul postliceal trebuie să ajungă într-o situație în care admiterea la aceste școli să presupună promovarea examenului de bacalaureat. Este un punct de vedere pe care îl am eu, ca și profesor, nu neapărat ca ministru al Sănătății. Calitatea și modul în care se dezvoltă profesional un asistent medical sunt extrem de importante, iar înscrierea la școlile postliceale a celor care au examen de bacalaureat mi se pare absolut firească”, a declarat ministrul Sănătății.

Această măsură a intrat în planul Ministrului Sănătății după ce a constatat că foarte mulți asistenți care au ajutat în timpul pandemiei, nu au putut lua examenul pentru obținerea postului din punct de vedere legal.

De asemenea, Alexandru Rafila a atras atenția asupra faptului că mulți asistenți nu cunosc lucruri elementare, iar acest lucru ar putea fi o urmare a faptului că mulți dintre ei intră la postliceale fără bacalaureat. Astfel, ministrul Sănătății spune că va fi nevoie de o reevaluare a acestor școli.

Foto BZI

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Elevii iau vacanță în funcție de județ! Când vor intra cei din Argeș

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Alexandru Rafila | Ministerul Sănătății

Ultimele articole