anchetaonline.ro

Elevii iau vacanță în funcție de județ! Când vor intra cei din Argeș

de | 01.06.2022 16:21 | Știri, După locație, După subiect, Lifestyle, Național

Sistemul de învățământ este supus unor schimbări nemaiîntâlnite până acum în România. Pe lângă renunțarea la obligativitatea tezelor și a mediilor semestriale, au fost introduse reguli noi în ceea ce privește structura anului școlar.

Astfel, în anul școlar 2022-2023, vacanța din februarie, care durează o săptămână, va fi decisă de fiecare județ în parte. Prin urmare, elevii din Suceava și București vor avea vacanță între 6 și 12 februarie. În cea de-a treia săptămână, între 13 și 19 februarie, vor lua vacanță elevii din județele Argeș, Cluj, Bistrița-Năsăud, Bihor, Călărași, Dâmbovița, Hunedoara, Gorj, Prahova și Teleorman.

Celalalte județe au ales ultima săptămână pentru vacanță, și anume județele Constanța, Tulcea, Giurgiu, Ialomița, Olt, Dolj, Mehedinți, Caraș-Severin, Timiș, Vâlcea Buzău, Brăiia, Galați, Vrancea, Bacău, Vaslui, Neamț, Iași, Botoșani, Satu Mare, Sălaj, Maramureș, Arad, Timiș, Alba, Sibiu. Brașov, Covasna, Harghita, Mureș.

A fost stabilită poziţionarea vacanţei mobile din luna februarie în întreg sistemul naţional de învăţământ. Sunt 30 de judeţe care au decis ca vacanţa din luna februarie să fie în ultima săptămână, sunt zece judeţe care au decis ca vacanţa să fie în cea de-a doua săptămână a lunii februarie, este vorba de judeţele Argeş, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Călăraşi, Cluj, Dâmboviţa, Gorj, Hunedoara, Teleorman şi Prahova. Şi sunt Bucureştiul şi Suceava care au decis ca săptămâna de vacanţă din luna februarie să fie cea de-a doua săptămână. Deci două judeţe au decis în a doua săptămână, zece judeţe au decis în a treia săptămână şi 30 de judeţe au decis în a patra, ultima săptămână din februarie”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

De asemenea, Sorin Cîmpeanu, a precizat că această hotărâre a fost luată pentru a scăpa traficul rutier și locațiile turistice de presiunea care exista, de obicei, în perioada vacanței din luna februarie.

Amintim că în urmă cu câteva zile, ministrul Educației a anunțat că se va renunța la obligativitatea tezelor, dar și la mediile semestriale.

Prin urmare, elevii vor avea o singură medie generală la finalul unui an școlar.

Se renunță la mediile semestriale, se renunță la obligativitatea susținerii tezelor semestriale.

Va fi necesară o singură medie generală la finalul anului școlar.

Profesorul va avea mult mai multă autonomie în scopul unei evaluări ritmice pe parcursul întregului an școlar.

Au fost mai multe variante de lucru, s-a agreat ca numărul minim de note pentru o disciplină să fie egal cu N + 3, unde N este numărul de ore alocat săptămânal pentru o anumită disciplină. Spre exemplu, pentru o disciplină care are două ore pe săptămână într-un an școlar vor fi necesare minimum cinci note”, a transmis Sorin Câmpeanu.

Cum arată structura anului școlar 2022-2023

Potrivit ordinului ministrului Educației, anul școlar va începe pe 1 septembrie 2022 și se va încheia pe 31 august 2023. Cursurile vor începe la data de 5 septembrie 2022.

  • Cursuri – de luni, 5 septembrie 2022, până vineri, 21 octombrie 2022;
  • Vacanţă – de sâmbătă, 22 octombrie 2022, până duminică, 30 octombrie 2022;
  • Cursuri- de luni, 31 octombrie 2022, până joi, 22 decembrie 2022;
  • Vacanţă – de vineri, 23 decembrie 2022, până duminică, 8 ianuarie 2023;
  • Cursuri – de luni, 9 ianuarie 2023, până vineri, 3 februarie 2023, respectiv vineri, 10 februarie 2023, sau vineri, 17 februarie 2023, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, după caz;
  • Vacanţă – o săptămână, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, în perioada 6 – 26 februarie 2023;
  • Cursuri – de luni, 13 februarie 2023, respectiv luni, 20 februarie 2023, sau luni, 27 februarie 2023, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, după caz, până joi, 6 aprilie 2023;
  • Vacanţă – de vineri, 7 aprilie 2023, până marţi, 18 aprilie 2023;
  • Cursuri – de miercuri, 19 aprilie 2023, până vineri, 16 iunie 2023;
  • Vacanţă – de sâmbătă, 17 iunie 2023, până duminică, 3 septembrie 2023.

EXCEPȚIE de la prevederile publicate mai sus fac următoarele categorii:

  • pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, anul şcolar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri şi se încheie la data de 2 iunie 2023;
  • pentru clasa a VIII-a, anul şcolar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri şi se încheie la data de 9 iunie 2023;pentru clasele din învăţământul liceal – filiera tehnologică, cu excepţia claselor prevăzute la lit. a), pentru clasele din învăţământul postliceal, cu excepţia calificărilor din domeniul sănătate şi asistenţă pedagogică, şi pentru clasele din învăţământul profesional, anul şcolar are o durată de 37 de săptămâni de cursuri şi se încheie la data de 23 iunie 2023;
  • pentru clasele din învăţământul postliceal, având calificări din domeniul sănătate şi asistenţă pedagogică, durata cursurilor este cea stabilită prin planurile-cadru de învăţământ în vigoare.

 

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Vine 1 IUNIE! Unde puteți merge GRATIS de Ziua Copilului!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: București | Sorin Cîmpeanu