Șofer la 17 ani. Ce condiție trebuie îndeplinită

de | 27.05.2024 22:14 | Național, Lifestyle

Anul 2024 vine cu schimbări semnificative ale legislației rutiere și cu o veste bună pentru tinerii adolescenți nerăbdători să conducă o mașină.

Potrivit unui proiect de lege, adoptat tacit de Senat, tinerii ar putea să obțină permisul de conducere de categorie B și BE și să poată conduce autoturisme aferente acestor categorii încă de la vârsta de 17 ani, însă trebuie să îndeplinească o condiție.

Ei vor trebui să fie însoțiți de un adult care are cel puțin 10 ani de experiență în aceeași categorie de permis, relatează agerpres.ro

Inițiatorii susțin că proiectul are drept scop „responsabilizarea tinerilor, în vederea diminuării gradului de teribilism şi a conduitelor iresponsabile”.

În cazul în care șoferul minor încalcă regulile de circulație, însoțitorul va fi responsabil în egală măsură cu acesta.

Accesul la obţinerea unui permis auto de la vârsta de 17 ani are ca rol principal responsabilizarea tinerilor, în vederea diminuării gradului de teribilism şi a conduitelor iresponsabile. De asemenea prin măsura pe care o propunem în prezentul proiect de lege, persoana care însoţeşte un minor care deţine permis de conducere valabil pentru categoriile B, BE şi conduce un autovehicul răspunde în mod solidar cu minorul aflat în culpă pentru încălcarea de către acesta a regulilor de circulaţie sau, după caz, pentru pagubele produse terţilor ca urmare a producerii unui accident de circulaţie, considerăm că este o responsabilizare maximă a persoanei însoţitoare care va avea un rol determinat în educaţia rutieră a minorului de 17 ani. Considerăm că un conducător auto care are permis de conducere de minim 10 ani a dobândit destulă experienţă în conducerea unui autovehicul, în respectarea regulilor de circulaţie dar şi în respectarea celorlalţi participanţi la trafic. Astfel riscul producerii de accidente de către conducătorul auto începător scade semnificativ odată ce acesta capătă experienţă în trafic” se precizează în expunerea de motive.

Pentru a se aplica, proiectul de lege trebuie votat de Parlament, promulgat de preşedintele Klaus Iohannis și publicat în Monitorul Oficial.

Foto descriptiv

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Cutremur în această seară în România!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Klaus Iohannis | Monitorul oficial | Parlament

Ultimele articole