Soluții pentru a reduce aglomerația din trafic. Numărul mașinilor din Pitești este în creștere

de | 16.08.2023 16:56 | Știri, Administrație, Pitești

Creșterea continuă a numărului de vehicule personale, de la 130/1000 de locuitori, în 1989, la 422 autoturisme/1000 de locuitori, în prezent, în Pitești și tendința de creștere estimată pentru următorii 10 ani sunt principalele motive pentru care trecerea la un sistem integrat de management informatizat al traficului reprezintă cea mai bună soluție identificată de autoritățile locale și de specialiștii în domeniu.

Sursă foto: Primăria MUnicipiului Pitesti

Astăzi, 16 august 2023, a avut loc, la Primăria Pitești, o conferință publică de prezentare a stadiului actual de implementare a proiectului ”Crearea unui sistem de management al traficului și măsuri pentru gestionarea durabilă a parcărilor în municipiul Pitești” – Programul Operațional Regional 2014-2020, în cadrul căruia vor fi modernizate 38 de intersecții din municipiul Pitești. Prof. dr. ing. Valentin Stan (Politehnica București) a fost prezent la conferință pentru a răspunde întrebărilor tehnice. Totodată, la conferință au fost prezenți și specialiștii care implementează actualul proiect, în Pitești. Potrivit comunicatului primit, au fost detaliate aspectele care privesc obiectivele principale ale acestui proiect – creșterea siguranței rutiere, în principal a pietonilor și a bicicliștilor, și utilizarea la maximum a instrumentelor de finanțare externă pentru dezvoltarea orașului, din perspectiva necesităților specifice Piteștiului, dar și a strategiei Uniunii Europene pentru mobilitate. Conferința poate fi văzută aici.

”Piteștiul are nevoie ca de aer de soluțiile pe care le implementăm”

”În sinteză, pot să vă spun că Piteștiul are nevoie ca de aer de soluțiile pe care le implementăm în acest moment, altfel riscăm blocarea orașului.

Studiul profesionist prezentat de prof.dr. Valentin Stan (Politehnica București) – proiectantul celor 5 cereri de finanțare pe PNRR ale proiectului “Extinderea sistemului de managementul traficului Pitești” ne arată că numărul de mașini pe cap de locuitor a crescut de aproape 4 ori, în ultimii 30 de ani, și va crește exponențial în următorii 10 ani, de 6 ori!”, a explicat primarul Cristian Gentea.

Urmează alte cinci proiecte finanțate prin PNRR

Cele două proiecte în curs de implementare, cu finanțare nerambursabilă (POR și PNRR) – ”Crearea unui sistem de management al traficului și măsuri pentru gestionarea durabilă a parcărilor în municipiul Pitești” (stadiu de execuție 75%) și ”Extindere sistem de management integrat al traficului, sistem de monitorizare video, inclusiv pentru transportul public de călători din municipiul Pitești” –  vor fi urmate de alte cinci proiecte finanțate prin PNRR, care vor genera extinderea sistemului de management integrat al traficului la nivelul întregului municipiu pentru eficientizarea completă a funcționalității acestuia, au transmis reprezentanții administrației locale în comunicat.

”Concret, în Pitești, implementăm proiecte specifice, cu finanțare nerambursabilă, pe două axe, POR și PNRR, astfel:

  1. Pentru zona centrală: “Crearea unui sistem de management al traficului și măsuri pentru gestionarea durabilă a parcărilor în municipiul Pitești” – Programul Operațional Regional 2014-2020, în cadrul căruia vor fi modernizate un număr de 38 de intersecții din municipiul Pitești – noiembrie 2023!
  2. Pe intrările în orașe, cartiere – “Extindere sistem de management integrat al traficului, sistem de monitorizare video, inclusiv pentru transportul public de călători din municipiul Pitești” – 4 loturi – decembrie 2024!

Toate nemulțumirile cetățenilor vor înceta, după ce vor fi sincronizate elementele de bază care monitorizează fluxurile, după ce sistemul se va adapta, iar baza de date acumulată pe experiență de trafic va oferi soluții updatate!

Să vă spun faptul că inclusiv viteza cu care ne deplasăm influențează sincronizarea, că sistemul este construit pentru monitorizarea deplasării cu 50 de km /oră, viteza legală? Că orice pedală călcată, orice indisciplină în trafic sau orice traversare intempestivă a unui pieton oferă informații care schimbă configurația traficului?

Vă îndemn să urmăriți prezentarea foarte clară a profesorului Stan.

Așa funcționează managementul traficului în toate orașele mari din România, din Europa și așa va funcționa și la noi! Vă asigur!”, a concluzionat Cristian Gentea.

Sursă foto: Primăria Municipiului Pitesti.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Tragedia de la Mamaia! Piteșteanul de 34 de ani a plătit cu viața încercarea de a salva o tânără de 16 ani de la înec!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: București | Cristian Gentea | Mamaia | Pitești | Primăria Pitești

Ultimele articole