anchetaonline.ro

Specializările asistenților medicali – o soluție pentru provocările prezente și viitoare din Sănătate   

de | 14.03.2022 14:31 | Anunțuri, Eveniment, Opinii

Ordinul Asistenților Medicali Filiala Argeș îi informează pe angajatorii argeșeni din sistemul medical public și privat, precum și pe asistenții medicali interesați că, din data de 15 martie a.c., încep înscrierile la programele de specializare organizate de către Ministerul Sănătății prin Școala Națională de Sănătate Publică, Management Domeniul Sanitar București (SNSPMPDSB).

Cursurile sunt adresate asistenților medicali, indiferent de nivelul de calificare, și cuprind atât programe de specializare pentru dezvoltarea unor abilităţi profesionale pentru asistenţa medicală generală, moașe și asistență medicală, cât și programe de  specializare pentru reconversie profesională.

Potrivit anunțului SNSPMPDSB privind programele de specializare pentru anul 2022-2023, noile condiții de înscriere și participare sunt:

  1. La programele de specializare pentru reconversie profesională participă asistenții medicali generaliști și asistenții medicali de pediatrie încadrați pe posturi în specialitatea respectivă.
  2. Solicitarea către SNSPMPDSB pentru a participa la un program de specializare este făcută de către unități sanitare publice sau private și autorități locale, pentru persoanele nominalizate de acestea.
  3. Participarea la programele de specializare a asistenților medicali generaliști, a moașelor și a asistenților medicali încadrați cu contract individual de muncă se face în conformitate cu prevederile art. 192-200 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
  4. Taxa de instruire se suportă de angajator (conform prevederilor art. 194 alin. (2) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare) sau finanțarea poate proveni din alte surse.
  5. Salariaților care beneficiază de cursul de specializare le sunt aplicabile prevederile art. 198 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Solicitarea, dosarul de înscriere și dovada de plată se vor depune online de către angajator.

Dosarul de înscriere va cuprinde următoarele documente:

  1. Diploma/certificat de studii (asistent medical generalist/ pediatrie/ radiologie/ moașă/ farmacie/ laborator – în funcție de specializarea solicitată) pentru fiecare asistent medical propus pentru a pretinde la o anumită specializare.
  2. Certificat de membru OAMGMAMR și aviz anual de liberă practică.
  3. CI și, după caz, acte doveditoare ale schimbărilor numelui menționate în diplomă/certificat de studii.
  4. Adeverința de la locul de muncă din care să reiasă că solicitantul este încadrat pe un post specific specializării respective, fie cu contract individual de muncă, fie ca persoană fizică independentă.
  5. Acordul cursantului de prelucrare a datelor cu caracter personal de către SNSPMPDSB.

După validarea dosarului de înregistrare de către SNSPMPDSB se va atașa și:

  1. Dovada achitării taxei de participarela program (integral), de 2.000 lei/participant. Înscrierea se valabilă numai după achitarea integrală a taxei de participareîn contul SNSPMBDSB.

Asistenţii medicali generalişti, moaşele şi asistenţii medicali nu pot participa concomitent la două programe de specializare. Mai multe detalii despre înscrierea la programele de specializare vor fi publicate pe site-ul www.snspms.ro și pe platforma PERFMED. Înscrierea la programele de specializare pentru anul 2022-2023, se realizează până la 15 septembrie 2022, numai pe platforma PERFMED a SNSPMPDSB https://www.perfmed.ro

Referindu-se la această temă, mesajul președintelui Ordinului Asistenților Medicali din România, Mircea Timofte, este acela că „investiția în educație e un factor determinant pentru creșterea calității actului medical, iar preocuparea pentru dezvoltarea competențelor și a abilităților adaptative ale asistenților medicali și moașelor este oportună și necesară”.

ESTERA STĂMOIU

Susținător declarat al demersurilor ce conduc către excelența  profesională, președintele filialei argeșene a OAMGMAMR, Estera Stămoiu, a declarat:

„Pandemia de COVID-19 a evidențiat importanța incontestabilă a investiției în resursa umană, calitatea actului de îngrijire, precum și capacitatea de a răspunde tuturor  nevoilor de îngrijire  fiind strâns legată de consolidarea forței de muncă. Îi susțin pe angajatorii argeșeni din mediul public și privat să valorifice această oportunitate și să acceseze astfel de programe de specializare adresate asistenților medicali. Fiecare investiție în capitalul uman este o dovadă de implicare majoră, de responsabilitate, asigurând sustenabilitatea sistemului de sănătate. Specializările, dobândirea de competențe și abilități suplimentare de către asistenții medicali sunt o soluție pentru satisfacerea cerințelor de îngrijire a populației, cerințe aflate în continuă creștere. În Argeș, din anul 2019, de la operaționalizarea programelor de specializare, avem doar 33 de asistenți medicali absovenți în 2019, un număr de 14 asistenți în anul 2020 și 47 asistenți medicali în anul 2021. Sper ca aceste cifre să fie semnificativ crescute în anul 2022”.

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/adelina-moldoveanu/" target="_self">Adelina Moldoveanu</a>

Articol scris de Adelina Moldoveanu

Specialist în promovare, publicitate și comunicare, cu 14 ani de experiență în mass media și echipa Ancheta.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Estera Stămoiu | Ministerul Sănătății | OAMGMAMR Argeș | PMP