SPITALUL DE PSIHIATRIE „SF. MARIA” VEDEA – soluţia pentru sănătate în cazul pacienţilor care suferă de afecţiuni psihice

de | 17.08.2023 13:35 | Anunțuri, Din ediția tipărită

Spitalul de Psihiatrie ”Sf. Maria” Vedea este singura unitate sanitară din județul Argeș care asigură asistență medicală pentru pacienții cronici cu afecțiuni psihice și o unitate sanitară publică cu profil de monospecialitate – psihiatrie, aflată în subordinea Consiliului Județean Argeș. Spitalul de Psihiatrie „Sf. Maria” Vedea deservește atât județul Argeș (94.25 % internați în anul 2022), cât și județe limitrofe (5.75%). În regiunea de sud a țării capacitatea de îngrijiri pe termen lung a pacienților cu boli mintale este mult mai mică decât în restul ţării şi se concentrează masiv în judeţele Argeş şi Dâmboviţa. Spitalul de Psihiatrie ”Sf. Maria” Vedea are, în prezent, o capacitate de 206 paturi pentru servicii de spitalizare continuă și 4 paturi pentru servicii de spitalizare de zi.

Sursă foto: Spitalul de Psihiatrie Sf. Maria Vedea

PROFESIONALISM ŞI EMPATIE

Medicii psihiatri din cadrul unităţii au experiență profesională complexă în tratarea cazurilor grave, știu să îi abordeze cu empatie şi cu diplomație pe pacienţi, asigurând păstrarea confidențialității și respectarea demnității individuale.

Spitalul reprezintă locul în care pacienții găsesc, pe lângă soluții medicale de înaltă calitate, confidențialitate, loialitate, disponibilitate multidisciplinară permanentă, dar și înțelegerea de care au nevoie, toate acestea fiind obiective ale activității curente.

Atelierele de terapie ocupațională și ergoterapie creează posibilitatea utilizării terapiilor alternative alături de terapia medicamentoasă, prin intermediul unor activități practice, utile, plăcute, antrenante, care să trezească interesul, să ofere destindere și să contribuie, în final, la restaurarea personalității și a comunicării bolnavilor.

Printre activitățile pe care pacienții le pot face în cadrul compartimentului se numără ateliere de cusătorie și croitorie, atelier de sculptură și tâmplărie, atelier de pictură și desen, atelier de meloterapie, atelier de grădinărit, atelier de terapie fizică și sport, bibliotecă cu sală de lectură etc.

STRUCTURA ORGANIZATORICĂ

Sursă foto: Spitalul de Psihiatrie Sf. Maria Vedea

  Secţia Psihiatrie I cu 95 de paturi – acordă servicii medicale bolnavilor cu afecţiuni acute și cronice, cuprinzând servicii de diagnostic și tratament, evaluare și consiliere psihologică și socială, terapie ocupațională, psihoterapie.

Secţia Psihiatrie II cu 87 de paturi – acordă servicii medicale bolnavilor cu afecţiuni acute și cronice, cuprinzând servicii de diagnostic și tratament de specialitate, evaluare și consiliere psihologică și socială, terapie ocupaţională și ergoterapie, psihoterapie.

Compartimentul psihiatrie cronici cu internare de lungă durată cu 24 paturi – acordă servicii de diagnostic și tratament pentru afecţiuni cronice care necesită internare de lungă durată, evaluare și consiliere psihologică și socială, terapie ocupaţională și ergoterapie, psihoterapie.

Spitalizare zi – 4 paturi.

Laborator de analize medicale

Farmacie

Cabinet asistență socială

Compartiment de terapie ocupațională și ergoterapie

Compartiment supraveghere IAAM

Compartiment de evaluare si statistică medicală

Ambulatoriu integrat cu cabinete în specialităţile psihiatrie şi psihologie

Aparat funcţional.

ADRESABILITATE ŞI SERVICII FURNIZATE:

Pacienții care se adresează Spitalului „Sf. Maria” Vedea prezintă afecţiuni psihice care necesită:

» diagnostic, tratament și îngrijire de specialitate în regim de spitalizare continuă, spitalizare de zi și în ambulatoriu;

» afecţiuni psihice care necesită evaluare și diagnostic în regim de spitalizare continuă, spitalizare de zi și în ambulatoriu;

» servicii conexe psihologice;

» servicii de asistență socială specific psihiatrice;

» servicii de terapie ocupațională specific psihiatrice pentru deprinderea abilităților pacienților de integrare în societate și autogospodărire;
» asistență spirituală;
» analize medicale în laboratorul clinic.

Pentru efectuarea de analize medicale, spitalul prestează servicii pentru populația din localitățile limitrofe, în regim ambulatoriu, în contract cu CJAS Argeș, indiferent de patologia acestora.

AVANTAJE

Sursă foto: Spitalul de Psihiatrie Sf. Maria Vedea

Spitalul unic pe județ, cu structură care tratează pacienți cu boli psihice acuți, cronici și cronici de lungă durată.

Servicii specializate pentru internarea nevoluntară.

Spitalizare de zi în contract CJAS Argeș.

Laborator de analize medicale cu  activitate în AS integrat al spitalului.

Compartiment de terapie ocupațională finanțat pe program național.

Adresabilitate mare datorită calității serviciilor medicale acordate.

Transport pacienți propriu.

Personal medico-sanitar cu experiență clinică mare, competențe multiple, ceea ce crește capacitatea de rezolvare a unor problematici complexe.

Dotări cu echipamente  performante pe secții și compartimente funcționale.

Sistem informatic integrat cu informatizarea întregii activități a spitalului.

Servicii economico-administrative eficiente, flexibile, bine organizate.

Contracte de colaborare cu unități medicale care acoperă nevoile spitalului.

OBIECTIVE ŞI PROIECTE

  • OBIECTIVUL 1. Îmbunătățirea infrastructurii spitalicești, în concordanță cu legislația actuală și cerințele de servicii medicale ale populației deservite, prin efectuarea unor lucrări de reparații, reabilitări etc.
  • OBIECTIVUL 2. Creșterea calității și diversificarea serviciilor medicale pentru mărirea competitivității spitalului pe piața concurențială și îmbunătățirea  adresabilității către spitalul nostru a populației deservite.
  • OBIECTIVUL 3. Optimizarea strategiei în domeniul resurselor umane în ceea ce privește acoperirea necesarului de specialiști și dezvoltarea profesională a acestora.

CE NE PROPUNEM:

Crearea unei structuri spitalicești moderne și competitive care să ducă la creșterea calității actului medical, a satisfacției consumatorilor de servicii medicale și la creșterea speranței de viață a pacienților cronici.

Optimizarea spațiului medical și conformarea cu legislația în vigoare.

Atragerea de medici pentru acordarea de servicii clinice și paraclinice necesare în cadrul spitalului.

Întărirea poziției pe piața serviciilor medicale, astfel încât bolnavii din zona arondată „să prefere să solicite servicii medicale la acest spital”.

Recuperarea pacienților cu afecțiuni psihice prin ergoterapie și jocuri interactive.
Dezvoltarea unei infrastructuri moderne și a unui mediu de asistență medicală de calitate, precum și îmbunătățirea serviciilor medicale oferite pacienților reprezintă unul dintre obiectivele pe termen scurt.

Spitalul de Psihiatrie ”Sf. Maria” Vedea își dorește să devină modern și performant, ușor accesibil, eficient, bine dotat, cu un personal motivat și bine pregătit, care să devină cel mai bun furnizor de servicii medicale din sudul țării prin oferirea unui serviciu ireproșabil, prin competențe profesionale deosebite, promovarea bunelor practici medicale și implementarea tehnicilor inovatoare.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Prefectul Radu Perianu: „Sunt verificate în continuare secțiile Spitalului de Urgență Pitești”

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Spitalul de Psihiatrie ”Sf. Maria” Vedea