anchetaonline.ro

Stand de prezentare a activității Salvamont, în Piața Vasile Milea

de | 01.08.2023 14:25 | Știri, Administrație, Județean, Lifestyle

Astăzi, 1 august, se celebrează Ziua Salvamont România.

Salvamont Argeș

Foto: Facebook Salvamont Argeș

Este ziua în care salvamontiștii încearcă încă o data să conștientizeze publicul asupra riscurilor generate de neinformare, lipsa echipamentului sau asumarea de obiective care depășesc propriile limite fizice, tehnice și psihice.

În acest sens, reprezentanți ai Salvamont Argeș, instituție finanțată de Consiliul Județean Argeș, a organizat un stand de prezentare a activității salvatorilor montani, în Piața Vasile Milea,din Pitești.

Salvamont Argeș

Prezentarea a avut loc între orele 09.30 – 13.00 iar cei prezenți au putut vredea tehnica mecanizată (autospecială, ATV și rulotă transport câini serviciu), echipamentele de salvare și protecție, iar salvamontiștii argeșeni au răspuns de asemenea întrebărilor vizitatorilor pasionați de munte.

Salvamont Argeș

Standul a fost vizitat de vicepreședintele C.J. Argeș, Adrian Dumitru Bughiu, împreună cu primarul municipiului Pitești, Cristian Gentea.

Este o zi importantă pentru noi, cei de la Consiliul Județean Argeș, pentru că avem un parteneriat stabil cu Salvamont Argeș. Sunt colegi pe care i-am lăudat absolut meritat, de fiecare dată când au intervenit, pentru că și-au încheiat de fiecare dată misiunile cu profesionalism. Luna august este una deosebit de încărcată pentru cei de la Salvamont, dar sperăm că anul 2023 va veni fără incidente majore. Sprijinul pe care Consiliul Județean Argeș îl oferă Salvamont Argeș este unul constant și reciproc avantajos. Am reușit dotări destul de importante cu tehnică, iar până la sfârșitul anului vor mai venit noi dotări cu echipament. Cred că toate acestea se vor vedea în calitatea intervențiilor. Județul Argeș este un județ cu un important bazin montan și tocmai de aceea și valoarea colegilor noștri de la Salvamont este una foarte ridicată. Aș spune că datorită colegilor noștri, masivul Făgăraș este cel puțin la fel de sigur pentru turiști precum Alpii sau orice lanț muntos din Europa”, a precizat Adrian Dumitru Bughiu, vicepreședinte C.J. Argeș.

Salvamont Argeș

Vreau să îi felicit pe cei de la Salvamont pentru ceea ce fac, sunt cu adevărat un exemplu. Nu pot decât să le urez toate cele bune și La mulți ani!”, a transmis Cristian Gentea, primarul municipiului Pitești.

Salvamont Argeș

Argeșul este o componentă foarte importantă a Salvamontului românesc, nu numai pentru că aici a fost înființată prima formație din țară –  cea de la Câmpulung Muscel,  după legea apărută în 1969, ci și prin zona muntoasă pe care o deservim care este cea mai întinsă și cea mai înaltă. Avem majoritatea vârfurilor de peste 2500 de metri din țară și cu zone izolate. Avem nevoie deci de tehnicieni foarte buni, foarte bine pregătiți. Atât zona, cât și istoria ne obligă să ne păstrăm activitatea la un nivel foarte înalt”, a declarat Ion Sănduloiu, director Salvamont Argeș.

Salvamont Argeș

Despre Salvamont Argeș

În anul 1969 apare Hotărârea Consiliului de Miniștri nr.140, care legifera înființarea mai multor formații Salvamont, urmare a unor repetate accidente în avalanșă soldate cu decedați, stabilind și denumirea activități, cea de care suntem mândri și pe care o slujim!

Primele cursuri de salvare pe munte au avut loc în România, în anul 1904, iar prima acțiune de salvare consemnează în 1906 salvarea dintr-o avalanșă și transportul unei turiste cu piciorul rupt pe valea Podragului, acțiune efectuată de către călăuza Ioan Coțofan din Avrig. Astfel, HCM 140/1969 legifera ceea ce de fapt se întâmpla în țară de mai mulți ani, existând mărturii scrise a numeroase acțiuni de salvare în Carpați. În baza noii hotărâri, în județul Argeș se și înființează prima formație Salvamont din țară, la Câmpulung, sub conducerea dlui inginer Grabovschi, unul dintre inițiatorii legii și cel care își pierduse fiul într-o avalanșa, cu câțiva ani înainte…

La Cumpăna, pe Valea Argeșului, începând cu anii ’20, a existat o mică așezare forestieră la capătul liniei de mocăniță, așezare care avea un post medical permanent, de unde se intervenea atât pentru muncitori cât și pentru turiștii vremii.

Salvatorii montani, își propun anul aceasta, ca luna august să fie o perioadă cu mai multă  responsabilitate pe munte, în speranța că vor avea măcar un accident în minus față de statistica lunii august 2022.

 

Foto: CJ Argeș

 

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Salvamont